Derfor blir menn sykere av influensa

MENN BLIR SYKEST: Stell godt med din influensasyke mann. Han er faktisk sykere enn du tror. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MENN BLIR SYKEST: Stell godt med din influensasyke mann. Han er faktisk sykere enn du tror. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Syke menn er sykere enn syke kvinner.

Det å ha en syk mann i huset, er ingen spøk.

Han er dårligere til å oppsøke lege når han opplever uvanlige symptomer.

Han blir gjerne sykere enn resten av husstanden til sammen, og det er ikke uvanlig å høre kvinner klage på sin bedre halvdel for eksempel i influensasesongen.

For det må da være mulig å være syk uten å lage så mye styr.

Menn blir da tross alt ikke sykere enn damer, gjør de vel?

Kvinner bedre beskyttet

Jo, det blir de!

Ved Stanford University School of Medicine har man sett nærmere på menn og kvinners reaksjoner på influensavaksinen, og studien viser at menn faktisk har det verre enn kvinner når de får influensa.

Kvinner og menn med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus enn de som er skikkelige testosteronbunter.

Flere faktorer

– Man har også tidligere sett at menns immunforsvar beskytter dårligere mot bakterier, virus og sopp, men man har ikke visst helt hvorfor. Denne studien viser imidlertid at det er de med ekstra høye nivåer testosteron som kan bli sykest av denne type sykdommer og infeksjoner, sier immunolog Tone F. Gregers ved Skolelaboratoriet for biologi, Universitetet i Oslo.

Hun understreker at det likevel er flere faktorer som kan spille inn når immunforsvaret svikter.

Samme reaksjoner

Mennene som deltok i studien ble delt inn i to grupper - en hvor mennene hadde normalt eller lavere enn normalt testosteronnivå og en der mennene hadde høyere nivåer enn normalt.

Kvinner har også visse nivåer av testosteron og deltok i studien som kontrollgruppe.

– Resultatene viser at mennene med høye testosteronnivåer hadde en svakere respons på vaksinen, mens menn med lavere nivå og kvinner hadde langt bedre respons, sier Gregers.

Hun mener dette betyr at de også vil respondere på samme måte dersom de faktisk blir smittet av influensa.

– Når man gir en vaksine, gir man en variant av viruset som ikke gir sykdom, men som vil reise en immunrespons. Immunresponsen vil derfor bli nærmest den samme som ved vanlig smitte, sier hun.

Dårligere immunforsvar med årene

Fordi menn har høyest nivå av testosteron når de er mellom 25 og 45 år, viser denne studien at det er i denne perioden de er mest utsatt for harde runder med influensa.

– Det betyr imidlertid ikke at de blir mindre syke når de blir eldre. Immunforsvaret, til både menn og kvinner, forringes nemlig med årene, sier hun.

Immunologen legger til at det likevel ikke alltid er en fordel å være kvinne med svært godt immunforsvar.

– Det er påvist at det finnes noen spesielt aggressive virus som kvinner er mest utsatt for. Kvinner er for eksempel mer utsatt for alvorlig blodforgiftning i forbindelse med sars og denguefeber så det er en balansegang her. Menn blir ikke alltid sykere enn kvinner, sier hun.

Ikke entydig resultat

Overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykeshuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye, stiller seg mer kritisk til studien.

– Selv om kvinner har høyere immunrespons av influensavaksine når det gjelder antistoffer, betyr ikke det automatisk at man er mer utsatt for harde runder med influensa i den perioden av livet da man har høyest testosteronnivå, sier han.

Flest eldre som dør

– Testosteronverdiene reduseres med alder, men jeg tviler på at nivået av testosteron i seg selv vil påvirke hvor syk man blir av influensa. De fleste som dør av influensa er over 60 år, og disse har lavere verdier av testosteron, sier Sørbye.

Han legger til at unntaket er pandemisk influensa, eller svineinfluensa, som ikke bare rammer risikogruppen, men også gravide, barn og unge voksne.

– Det var heller ingen kjønnsforskjeller når det gjaldt antall døde etter pandemien i 2009, sier han.

Høy BMI gir høyere dødsrisiko

Tidligere studier har vist at norske menn har lavere testosteronnivå i dag enn for 30 år siden, og ut fra dette skulle man tro at menn ble mindre syke i dag enn før.

Sørbye stiller seg imidlertid tvilende til at sykdomsmønsteret har endret seg stort disse tiårene.

Det er nemlig langt mer enn testosteronnivået som påvirker immunforsvaret.

– Det kan imidlertid være flere overvektige nå enn før, og personer med BMI over 40 har høyere risiko for å dø av influensa. Menn med betydelig fedme har lavere nivåer av testosteron, og dette svekker igjen teorien om at testosteronnivået påvirker hvor syk man bli, sier han.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

15 ting som hjelper mot forkjølelse

Er du bare kraftig forkjølet eller har du influensa

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus