Ja, impregnering virker!

JA, IMPREGNERING HJELPER: Impregnerer du skoene dine, holder de seg vannavstøtende lengre. (Foto: Kristin Sørdal)
JA, IMPREGNERING HJELPER: Impregnerer du skoene dine, holder de seg vannavstøtende lengre. (Foto: Kristin Sørdal)

Impregnerer du skoene, holder de seg vannavvisende mye lengre.

Du har sikkert vært i samme situasjon, nemlig kjøpt nye vintersko eller høstsko i skobutikken. Gjerne med en eller annen type tex-membran, som skal holde skoene dine vannavvisende.

Du kommer til kassen og skal betale, og der står ekspeditørene selvsagt klar med impregneringen. Ja, for du skal vel ha med en slik boks med impregneringsspray? Den koster jo bare rundt 100 kroner. D

u bør selvsagt ikke kjøpe en ny om du allerede har en flaske stående hjemme - mange av disse impregneringsmidlene er jo allroundere som fungerer fint for de fleste typer tex-membraner, så sjekk dette før du går i skobutikken.

Men uansett bør du i alle fall gå hjem og impregnere de nye skoene dine. Det øker nemlig motstandsdyktigheten mot fuktighet betydelig.

Det fastslår det danske forbrukerrådet Tænk etter en test av impregneringsmidler. Har du pusset sko med bananskall? Det har vi ... Her kan du se hvordan det gikk ..

En gedigen forbedring

Tænk har testet hvilken innvirkning impregneringsmidler har på sko med tex-membran. Tex-membran er en tynn membran som forhindrer store vannmolekyler i å trenge gjennom materialet, mens de tillater de små fuktmolekylene fra føttene å slippe ut.

Dette kan kalles Gore-Tex, eller et-eller-annet-slags tex. Felles er at dette er sko eller støvler som i utgangspunktet skal holde fuktigheten utenfra ute, men som skal slippe fuktigheten fra foten ut.

Tænk har testet hvor vanntett en vintersko med tex-membran er, med og uten impregnering. De har testet vanntettheten på skoen uten impregnering, mot to ulike impregneringsprodukter for denne typen membraner: En spray og en pumpe.

De fant at skoene uten impregnering kunne gå 600 skritt under vann uten å bli våt. Med impregneringsspray kunne skoene ta opptil 5.000 skritt.

Den ene sprayen ga en rekkevidde på 4.200 skritt under vann, mens den andre altså var oppe i 5.000 skritt. Uansett en ganske dramatisk forbedring av evnen til å holde vannet ute. Men dette fordrer også at du behandler skoene på riktig måte.

I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du får sko med membran til å vare.

Om impregneringen

Tænk har benyttet en barnesko med tex-membran til testen. Denne har liknende egenskaper med voksen-sko og støvler med tex-membran. Skoen er satt på en mekanisk fot som er nedsenket i vann, som da har tatt de nødvendige skrittene for å kunne foreta denne målingen. Den kunstige foten har kunnet foreta bøyninger av skoen, slik en vanlig fot vil gjøre.

De har testet impregneringsproduktene Grangers G-Max Universal Footwear Proofer (pumpeflaske) og Touch Nano Waterblock (spray). Førstnevnte var altså best med sine 5.000 vanntette skritt.

Tænk understreker imidlertid at en impregnering ikke kan omgjøre en sko som i utgangspunktet ikke er vanntett, til å bli vanntett. Men sprayen kan altså forlenge vanntettheten en periode etter behandlingen.

Bruk skoene kun annenhver dag! Her kan du lese hvorfor det er så viktig.

Impregnering må gjentas

Testen viser også tydelig at selv om du har en vanntett sko med tex-membran, så er den åpenbart ingen gummistøvel. Etter 5.000 skritt vil skoene slippe inn fuktighet, altså selv etter impregnering. Norske helsemyndigheter anbefaler at du går 10.000 skritt per dag. Det holder ikke engang til halvparten, altså - men dette er da selvsagt når skoen er nedsenket i vann.

Det er også en påminnelse til at behandling med impregnering er noe du bør gjøre med jevne mellomrom - det holder ikke å bare impregnere dem når de kommer flunkende nye fra butikken.

Fluorstoffer eller ei

Du frarådes å bruke impregneringsmidler med fluorstoffer fordi de er en belastning for miljøet, samt at de kan ha hormonforstyrrende virkning på brukeren. Derfor bør du se etter impregneringssprayer uten fluorstoffer, alternativet er gjerne produkter med silikonstoffer.

Det er imidlertid slik at du ikke skal bruke impregnering med silikon til sko med membraner, da det nedsetter materialets evne til å puste. Det er også slik at man heller ikke helt vet hvilke bieffekter silikonstoffer kan ha på helse og miljø.

Uansett hva du velger, gjør du lurt i å velge pumpe fremfor spray, fordi mengden med helseskadelige forbindelser som kan treffe deg, da blir mindre. Du bør også alltid la ny-impregnerte sko stå ute for tørking slik at du ikke får kjemikalier spredt innendørs.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus