Alt byttet plass

SPEILVENDT: Interiørarkitekt Cathrine Heyerdahl speilvendte planløsningen i huset sitt. Nå vender kjøkkenet ut mot gaten og inngangspartiet, mens soverommet ligger mot den stille hagen. (Foto: Heiko Junge/ NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da interiørarkitekt Cathrine Heyerdahl totalrenoverte et hus fra 50-tallet, var hovedgrepet å snu totalt om på planløsningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fem råd ved totalrenovering
1) Ta med en fagperson (for eksempel snekker) på inspeksjon før du kjøper. Han/hun kan si noe om hva som er mulig å endre, og omtrent hva det vil koste.

2) Vær veldig nøye i planleggingsfasen. Tegn mest mulig før dere ber om prisantydning på jobben. Bruk fagfolk.

3) Tenk nøye gjennom prioriteringer: Hva er langsiktig, hva er kortsiktig? Prioriter ting som skal vare lenge.

4) Våg å velge løsninger du virkelig har lyst på, og sett heller andre prosjekter på vent.

5) Tenk gjennom hvordan du skal bruke huset både i dag og på sikt. Småbarnsperioden går fort, tenk ulike livssituasjoner.

(Kilde: Interiørarkitekt Cathrine Heyerdahl)

Der det nå er et lekkert, stort kjøkken i brungrå toner, var det tidligere soverom. Tilbygget i den andre enden av huset har gitt plass til en lun sofakrok, med designlamper, tippoldemors gulvklokke og vinduer som går fra gulv til tak. Før lå kjøkkenet i den enden.

– Jeg tegnet først ny rominndeling hvor kjøkken og bad lå på samme sted som før. Men det føltes ikke helt riktig. Jeg liker å ha oversikt over hva som skjer og hvem som kommer, sier interiørarkitekt Cathrine Heyerdahl.

Derfor speilvendte hun løsningen, slik at kjøkkenet kunne vende ut til gaten og inngangspartiet, mens soverommet ligger mot den stille hagen.

– Det er viktig å følge magefølelsen på slike ting, sier hun og lener seg på den romslige kjøkkenbenken. Dette har blitt hjertet av huset og et naturlig samlingssted, med masse plass og åpen løsning inn til spisebordet og stuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi har gjester, må vi dra folk ut i stuen, sier Heyerdahl.

Bare peisen igjen

Familien totalrenoverte en slitt enebolig fra 50-tallet, og utvidet boarealet fra ca. 200 kvadratmeter til omtrent 290 ved å bygge ut og ta i bruk kjelleren. Ti måneder brukte de på å få drømmeboligen. Både de voksne og de to barna var – i tillegg til innleid hjelp – med på riveprosessen. De grønne, langhårede vegg-til-vegg-teppene ble fjernet, planker dratt opp, og gulvet i kjelleren pigget for å kunne følge forskriftene om 240 cm takhøyde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fjernet absolutt alt. Bare grunnmur, bindingsverk og tak sto igjen, forteller Heyerdahl.

Og peisen, da: En funkispreget murpeis som eksisterer på nåde.

Så bygget de huset opp igjen etter tegninger fra Heyerdahl og en lokal arkitekt.

– Vi hadde tegnet alle detaljer, til og med hvor lampene skulle være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En grundig planleggingsfase er viktig når man skal totalrenovere et hus, ellers kan kostnadene fort løpe av gårde, advarer Heyerdahl.

På nett

Et stort og romslig kjøkken og spiseplass ble prioritert fremfor store soverom. Et helt riktig valg, mener Heyerdahl.

– Det er her vi er, sier hun, og markerer kjøkkenet og spiseplassen med armene.

Hun ville ha et kjøkken som bærer preg av å være et møbel. Derfor valgte de skap med en lun gråbrun farge med struktur i overflaten. Kjøkkenet har to integrerte ovner, vinskap og god oppbevaringsplass. Materialet på benkeplaten er nøye valgt ut med tanke på vedlikehold og praktisk, daglig bruk.

– Vi vurderte naturstein, men det er mer sårbart for flekker fra sitron og annen syre.

De landet på lys komposittstein, slik at de kan sette varme kjeler rett på benken. To høyttalere integrert i taket er koblet til det trådløse musikkanlegget, som kan styres fra mobilen. Foruten en flatskjerm på veggen står det også en iMac på benken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er greit for å sjekke oppskrifter, dessuten gir det en viss oversikt over barnas internettsurfing, sier Heyerdahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valg av gulv

Nøytrale naturfarger går igjen både på kjøkken, stue og soverom. Flatene er rene, fri for panelovner, nå bruker de kun gulvvarme som oppvarmingskilde.

– Det blir en akkurat passe, behagelig temperatur, mener Heyerdahl.

Gulvet er lyst i hvitoljet eik, som ble valgt fordi det fremsto som rolig til resten av interiøret og er et solid materiale.

– Gulvet er ett av de viktigste elementene i et rom. Et oljet gulv som er valgt her, gir en god materialfølelse.

Og fordi det er oljet, ikke lakket, kan også hakkene som allerede er kommet, slipes ned før de oljer på nytt. Man slipper altså å slipe helt ned og fjerne lakken først.

Dyrt

Det koster å totalrenovere et hus. Da Heyerdahl og familien hadde drenert, isolert utvendig og innvendig, revet ned og bygget opp, og jacuzzien på terrassen var på plass, valgte de å beholde de fleste av sine gamle møbler, og heller vente med å kjøpe ting de ønsker seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var slutt på pengene, sier Heyerdahl og smiler.

Unike «Flos»-lamper i håndstøpt gips med mønstrede kupler hadde de da fått innfelt i taket i gangen, med usynlig overgang mellom lampe og resten av taket. Hvis det var noe hun skulle gjort annerledes i renoveringsprosessen, var det å velge løsninger med større grad av spesialtilpasninger.

– Det kan ofte gi hus mer særpreg. Men det hadde også gjort prosjektet mer kostbart, og man må rett og slett gjøre noen litt tøffe prioriteringer.

Selv om de fortsatt har planer for ting som skal gjøres, er Heyerdahl alt i alt svært fornøyd med huset. Aller mest fornøyd er hun med den totale omveltningen av planløsningen. Likevel – en sjelden gang, når barna har besøk og det er folk overalt – kan en tanke slå henne:

– Av og til hadde det vært greit å kunne lukke en dør mellom kjøkkenet og stuen.