Ikke kast skallet når reken er spist

Hva gjør du med skallet når rekene er skrelt? (Illustrasjonsfoto: Tuva Moflag).
Hva gjør du med skallet når rekene er skrelt? (Illustrasjonsfoto: Tuva Moflag).

Noen kaster rekeskall, krabbeklør og gamle skjell i søppelet. Vi lager festmat.

Skalldyr og sommer hører sammen. Det er noe med den delikate, lette maten som passer så fint på solvarme dager.

Men visste du at det er på høsten og vinteren det smaker best?

Er du glad i sjømat, anbefaler vi å sette det på bordet i januar. Det trenger ikke være verken dyrt eller ekstravagant, spesielt ikke om du gjør som oss og koker kraft på restene.

Det blir nesten to middager for prisen av én, noe som er velkomment i magre januar.

Januarblakk? Slik kutter du matbudsjettet med 10.000 kroner

Slik gjør du

En god krabbe- eller hummermiddag, blir både til en fin suppe og flere gode pasta- eller risottomiddager. (NB, husk å ta ut paven av krabben.) (Foto: Elisabeth Dalseg)En god krabbe- eller hummermiddag, blir både til en fin suppe og flere gode pasta- eller risottomiddager. (NB, husk å ta ut paven av krabben.) (Foto: Elisabeth Dalseg)

Det er ikke vanskelig å lage kraft av restene, og enda lettere blir det hvis du er ørlite forberedt. Det finnes mange ulike oppskrifter, vi gjør det helst så enkelt som mulig.

Det kan se litt komplisert ut, men alt vi gjør er å surre grønnsaker og skall i litt smør eller olje, helle på væske, tilsette krydder og tomatpuré, og koke det inn til cirka halvparten. Deretter siler vi av kraften.

Vi begynner med en såkalt mirepoix, som ikke er noe mer avansert enn det franske ordet for en blanding av hakket løk, gulrot, og stangselleri, når vi lager kraft. Til skalldyrkraft hender det vi tilsetter det mørkegrønne på en purre også, eller ørlite fennikel, om vi har det tilgjengelig. Mirepoixen har vi stort sett liggende klar i fryseren.

Grønnsakene surrer vi i litt smør eller olje, før vi har oppi skallrestene. Større deler kan du godt knuse med en hammer eller lignende før du har det oppi, eventuelt banke løs med en tresleiv oppi gryten, men det er ikke nødvendig.

Vi lar de brune seg litt i kjelen med grønnsakene. Noen griller skall og skjell i ovn først, og de festligste oppskriftene foreslår å flambere dem i cognac, men det er ikke nødvendig for å lage en vanlig kraft.

Vi jukser litt

Så har vi oppi væske. Har vi vinrester igjen, har vi på dette først og lar det koke litt inn før vi tilsetter vann.

Det går også helt fint å bare bruke vann. I tillegg har vi i en bouquet garni, som heller ikke er noe mer avansert enn det franske ordet for en blanding av krydderurter som er bundet sammen med en tråd, eller knyttet inn i et ysteklede.

Bruker du tørket krydder kan du lage i stand flere i forkant, så du har det for hånden når du trenger det. Vi innrømmer gjerne at vi jukser litt, og tar med oss ferdige bouquet garnis når vi er på reise - så er det bare å hive i gryten.

Vi lar kraften koke uten lokk, til minst halvparten av væsken har fordampet, gjerne lenger. Det kommer litt an på hvor sterk du ønsker at kraften skal være. Når det er ferdigkokt, siler vi av kraften og lar den avkjøle seg før vi har den i fryseren.

Tips: hell litt av kraften i en isterningspose - så har du små smaksbomber klare til å ha i pastasausen.

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

Lang tid, lite jobb

Ja, det tar lang tid å koke kraft. Men det tar ikke mye av din tid, annet enn at du må være hjemme når det skjer.

Selve arbeidet, om vi har klart grønnsaker i frysen og krydderblandingen er ferdig, tar ikke mange minuttene. Det gjør vi innimellom å sette tallerkner i oppvaskmaskinen, mens vi venter på kaffevannet. Når kraften først koker, kan du overlate den til seg selv.

Les også: Lei Taco? Lag din egen sushi

Har du ikke tid til å koke kraft med én gang, fryser du bare ned skallrestene til du har en kveld du er hjemme likevel.

Noen skummer av kraft underveis når de koker, for å få så klar og fin kraft som mulig. Vi pleier å utsette dette til slutt, for at det ikke skal føles som en jobb.

Skalldyrkraften bruker vi også som regel i supper med fløte eller mye tomat, så da er det ikke så farlig. Dersom du ønsker å servere en klar skalldyrsbuljong, vil vi imidlertid anbefale å bruke litt mer tid på både skumming og siling.

Alternativt kan du gå for latmannsversjonen: å sile ferdig kokt kraft gjennom et ysteklede, eller enda bedre: et kaffefilter.

Flere smarte måter å bruke kaffefilter på

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus