Rengjøring av sofa:

Her glemmer du garantert å støvsuge.

IKKE GLEM DENNE: Sofaen er et ypperlig gjemmested for mye støv og matrester. © FOTO: Trine Jensen
IKKE GLEM DENNE: Sofaen er et ypperlig gjemmested for mye støv og matrester. © FOTO: Trine Jensen

Husets mest brukte møbel er skitnere enn du tror.

Visste du at å slenge deg ned på sofaen kan gjøre deg både allergisk og syk?

Ifølge det amerikanske hjem- og interiørnettstedet Homeguides har svært mange av oss en tendens til å hoppe over møblene når vi gjør rent. Og da kanskje i aller høyeste grad sofaen, et møbel som brukes både hyppig og flittig, både til sitting, soving, lesing og ofte også spising

Les også: Så du hva de fant i sofaen?

- Dessverre er det slik at skitt som ikke er direkte synlig ofte glemmes bort, forklarer nettstedet.

- Dyrehår, matrester og støv kan faktisk gjøre slik at det etter hvert begynner å lukte vondt av sofaen din dersom du ikke rengjør regelmessing.

Sjekk under putene

Spising på sofaen høres kanskje lettvindt og avslappet ut, men ender omtrent alltid med matrester og smuss mellom og under sofaputene.

- Og dette blir jo spesielt aktuelt når man har barn som også bor i hjemmet, forklarer nettstedet.

- For ikke bare søler naturlig nok barn mer med maten enn det voksne gjør, de har også en tendens til å glemme eller gjemme bort både småleker, sokker og annet utstyr de drar rundt på i lommene nede i sofaen.

Løsningen er regelmessig å støvsuge sofaen

Les også: Dette er de nye sofatrendene

Støvsug regelmessig

- Å støvsuge sofaen regelmessig er absolutt den beste måten å holde den ren og luktfri på, forklarer kommunikasjonssjef hos Ikea, Siv Elizabeth Egger, til Klikk Bolig.

- Husk på å bruke riktig munnstykke på støvsugeren. På skinnsofaer bør for eksempel bare den myke børsten brukes

Egger forklarer at støvsuging bidrar til å holde skinnet i skinnsofaer mykt.

- Og når det gjelder tekstiler er også støvsuging bra, og det er ingen tvil om at levetiden på et fiber øker når man utfører godt vedlikehold.

Husk på å snu sofaputene og støvsug godt på alle sider. Og ikke minst i selve sofaen under putene, her vil du garantert finne støv og skitt

Les også: Kan du dette støvsugertrikset?

Smuss og støv ødelegger sofaen

- Sofaer og stoler er blant de møblene som blir mest brukt i et hjem, og nettopp derfor er det viktig å ha kunnskap om møbeltekstilenes egenskaper og kvaliteter, og hvordan man best vedlikeholder og rengjør disse, forklarer kategorisjef i Skeidar Living Group, Terje Gulbrandsen, til Klikk Bolig.

- Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og vil bidra sterkt til å forkorte stoffets levetid.

Gulbrandsen forklarer at regelmessig støvsuging med møbelmunnstykke eller myk børste hemmer denne nedbrytingen.

- Dette er faktisk helt nødvendig for at stoffet skal oppnå lang levetid og for å redusere forekomst av nupping, forklarer eksperten.

- Det er dog viktig å være klar over at nupping likevel kan forekomme i større eller mindre grad på de ulike typer tekstiler.

Rens og vask

Gulbrandsen anbefaler skumrens som hovedrengjøringsmiddel til møbler i tekstil. Men når det gjelder fjerning av flekker, bør man også vite hva man bruker på sofaen.

- Og husk at det som oftest alltid er mye lettere å fjerne en ny flekk enn en som er gammel og har trukket godt i inn møbeltekstilen.

Har du sofa med trekk som kan tas av og vaskes i maskin, kan du selvsagt også prøve dette.

Møbler i hud krever en litt annen tilnærming til rengjøring.

- Vannløselige flekker bør tørkes bort snarest med en ren og fargeekte myk klut, forklarer Gulbrandsen.

- Vri kluten godt opp i lunkent vann. Faktisk er det aller best å benytte seg av helt rent, kokt vann.

Vanlig renhold og fjerning av støv, bør ifølge både Egger og Gulbrandsen skje hyppig og ved hjelp av støvsuging med myk børste eller støvtørking med en ren, fuktig bomullsklut.

- Bruk ikke kjemikalier på møbelhud, kun anbefalte pleiemidler, råder Gulbrandsen.

- Ved behov for rensing og flekkfjerning er det ofte smart å be om veiledning der du kjøpte sofaen. De fleste møbelprodusenter sender med informasjon om vedlikehold, ofte er dette festet til møbelet.

Kan bli syk av skitne møbler

Der hvor vi sitter, ligger og spiser er det ikke bare brødsmuler som blir igjen, men også døde hudceller som kroppen jo kvitter seg med i hopetall hver eneste dag. I sofaen, som i sengen, hvor mange av oss tilbringer mye tid, blir det fort mange av disse.

- Husstøvmidd lever av proteiner som menneskehår og hudceller, forklarer seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, til Klikk Bolig.

- Det viktigste stedet vi utsettes for midd er nok trolig sengen, gjerne fordi det om natten ofte blir varmt og fuktig der, men også andre møbler man benytter seg mye av, i tillegg til tepper, teppegulv og sengetøy hvor man finner flass og hudceller fra mennesker og dyr, vil nok ha middforekomster. Midd og husstøvmidden lever jo av døde hudceller, og trives derfor best nærkontakt med menneskene.

Midden trives best når temperaturen nærmer seg lune 25 grader.

- Passe temperatur (25 ºC) og litt høy luftfuktighet (50 – 80 %), gjør at midden trives, forklares det på nettstedet til Norges Astma- og Allergiforbund.

- Nivået av husstøvmidd er derfor vanligvis høyere i fuktige hus.

Nærkontakt med midden kan gi allergiske reaksjoner.

- Tilstander som astma og allergi kan bli forverret av store mengder midd, og da er det avføringen til midd vi ofte snakker om som kan gi reaksjoner, forklarer Lyngra.

Vanlige symptomer ved nærkontakt med midd er tett og rennende nese, særlig om natten.

- Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre når en som er allergisk kommer i kontakt med husstøvmidd, forklarer nettstedet.

- Barn er særlig utsatt. Hvis allergien får overhånd, vil slimhinnene i øyne og nese og luftrør og bronkier blir overirritable. Kontakt med midd kan i verste fall føre til astma.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger
Siste nytt
12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus