Kjønnssykdommer:

Disse kjønnssykdommene smitter ved oralsex

ORALSEX-SMITTE: Man kan få infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonoré) eller i hele kroppen om man utfører oralsex på en som er smittet. Bildet viser herpes, human papilloma-virus. © FOTO: sapienssolutions/flickr.
ORALSEX-SMITTE: Man kan få infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonoré) eller i hele kroppen om man utfører oralsex på en som er smittet. Bildet viser herpes, human papilloma-virus. © FOTO: sapienssolutions/flickr.

- Man skal oppføre seg ved oralsex som ved vanlig samleie, sier legen.

Hva smitter hvordan?

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), er sykdommer som overføres ved ulike former for seksuell aktivitet.

Noen typer smitter bare ved samleie med kontakt mellom skjede og penis eller mellom endetarm og penis. Andre smitter også ved munnsex (kontakt mellom munn og kjønnsorgan eller munn og endetarm).

Klamydia: Smitter ved vaginalt eller analt samleie.

HPV-virus og kjønnsvorter: Smitter via direkte seksuell kontakt.

Herpes: Direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennomspytt og ved seksuell kontakt.

Syfilis: Direkte kontaktsmitte gjennom slimhinner ved seksuell kontakt også ved oralsex.

Gonorè: Direkte kontaktsmitte gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i genitalia, hals eller rektum.

HIV-virus/AIDS: Seksuell kontakt og blodsøl. Spytt, tårevæske, avføring og urin kan inneholde virus, men spiller liten rolle i smitteoverføring.

Kilde: Nasjonalt Folkehelseinstitutt, fhi.no

Kondom som slikkelapp

På RFSUs nettsider forklares det hvordan man kan bruke kondomet som slikkelapp.

  1. Ta kondomet ut av emballasjen. Ikke brett den opp.
  2. Klipp først av toppen, og deretter opp langs siden.
  3. Du kan nå brette opp kondomet, og får en firkantet lapp.
  4. Plassér over kjønnsorganet eller anus.

Bare merk at «det er ikke dokumentert at tilgjengelig slikkelapp fører til bedre helse og lavere insidens av seksuelt overførbare infeksjoner», for å sitere SUSS-lege Ole-Jørgen Kaasbøll.

Kilde: rfsu.se

Dersom en mann slikker en kvinne, er han da utsatt for seksuelle sykdommer?

Og dersom en kvinne har en kjønnsykdom og hun suger/slikker en mann (uten at han bruker kondom), vil hun da overføre sine kjønnssykdommer til mannens penis?, spør en leser på onlinelege.no.

Svaret er ja, skriver allmennlege Pål Branæs som driver spørretjenesten.

Kjønnssykdommene kan smitte ved oralsex og det begge veier, dvs: har den som gir oralsex kjønnssykdom i munnen kan denne overføres til kjønnsorganet, og har den som får oralsex kjønnssykdom på/i kjønnsorganet, kan dette smitte til munnen. HIV kan være et unntak, med mindre du har rifter/åpne sår i munnen.

- Man skal altså oppføre seg ved oralsex som ved vanlig samleie, det vil si benytte kondom under hele akten. Smitten kan overføres selv uten utløsning, så heller ikke som oppvarming kan dette anbefales som en trygg metode, sier Branæs.

Kan du de 12 kondomreglene?

Oralsex og smitte

Man kan få både infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonoré) eller i hele kroppen (HIV, klamydia, gonoré, syfilis) om man utfører oralsex på en som er smittet.

- Sannsynligheten er større for å få smitten om man får utløsning eller slim fra skjede i munnen (inneholder mer virus), enn å smitte noen med viruset til underlivet gjennom blod fra rift/sår i munnen, sier Branæs.

Og ja, en kvinne kan overføre kjønnssykdom til mannens penis, men hun skal nok ha kjønnssykdommen i munn/hals, slik som kan være tilfelle for herpes, (sopp), gonoré, klamydia og syfilis.

- Når det kommer til HIV må hun sannsynligvis ha rifter i munnen for å kunne smitte deg siden HIV ikke finnes som munn/halsinfeksjon da det ikke kan leve i spyttet, sier Branæs.

Økt smitterisiko

Anbefalingene som gis av helsepersonell, bunner imidertid i hva som gir økt risiko for å bli smittet av alvorlig sykdom. Menn som har sex med menn (MSM) har for eksempel økt risiko for å bli smittet av gonoré og syfilis, og bør derfor ta flere forhåndsregler.

- Menn som har sex med menn (MSM) har økt risiko for å bli smittet av gonoré og syfilis, og situasjonen er også annerledes grunnet forskjellig prevalens av HIV-smittebærere i populasjonen. Det anbefales derfor bruk av kondom under oralsex og å være forsiktig ved svelging av sæd ved oralsex med partner uten kjent smittestatus, i tillegg til råd som gjelder for heterofile, sier SUSS-lege Ole-Jørgen Kaasbøll.

For heterofile er den generelle anbefalingen at oralsex bør ikke gjøres når en har sår i munnen eller på kjønnsorganet grunnet herpes risiko. Herpes regnes imidlertid ikke som en farlig infeksjon, og det hører med til unntakene at dette blir mer enn en forbigående plage for dem som skulle bli smittet.

- Oralsex der kvinner er reseptive part gjelder ingen spesielle forhåndsregler i tillegg til de for oralsex i heteroseksuelle forhold, sier Kaasbøll.

Saken fortsetter under bildetORALSEX-SMITTE: Man kan få infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonoré) eller i hele kroppen om man utfører oralsex på en som er smittet. Bildet viser herpes, human papilloma-virus. © FOTO: sapienssolutions/flickrORALSEX-SMITTE: Man kan få infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonoré) eller i hele kroppen om man utfører oralsex på en som er smittet. Bildet viser herpes, human papilloma-virus. © FOTO: sapienssolutions/flickr

HIV og oralsex

- Det er antagelig en mulighet for smitte av HIV ved oralsex. Sannsynligheten for dette er imidlertid meget liten, sier Kaasbøll avslutningsvis.

Den er kanskje større ved tilstedeværelse av andre sykdommer samtidig som gjør at motstandsdyktigheten mot infeksjoner i slimhinnen nedsettes. Men grunnet måten studier vedrørende dette ville måtte bli gjort på, er kunnskapen liten.

- Risikoen er uansett størst for den receptive, mottagende parten. For at det skal være noen risiko overhodet må en av partene være bærer av HIV smitte. Risikoen for dette i Norge er liten, sier Kaasbøll.

Soppinfeksjon: Kan teoretisk smitte til munnen til den som suger/slikker, men dette er uvanlig. Den som får sopp i munnen generelt skal derfor undersøke seg for hvorfor man har fått sopp. Diabetikere får for eksempel lett sopp. Den som har sopp i munnen kan overføre dette til kjønnsorganet til den som slikkes/suges, men heller ikke dette er så vanlig, siden sopp i tillegg krever at det er litt rått/fuktig/innestengt/svett i underlivet for å kunne vokse. Sopp i underliv og i munnen oppstår altså helst på andre måter. Sopp på kjønnsorganet behandles med en krem som heter Canesten eller Klotrimazol (reseptfritt). I munnen benyttes Mycostatin.

Bakteriell vaginose smitter også seksuelt.

Klamydia: Kan gi halsinfeksjon til den som gir oralsexen og kan gi klamydia på kjønnsorganet dersom den som gir oralsex har klamydia i hals/munn.. Behandlingen er antibiotika. Klamydiaen kan vandre videre innover i urinrøret og til testikler hos mannen eller eggstokkene hos kvinnen og forårsake betennelser og til og med sterilitet. Det kjedelige er at det ikke er sikkert at den som er smittet får symptomer så vedkommende kan derfor fortsette å smitte andre uten å vite om det, (hvis ikke kondom benyttes) eller gå med infeksjonen så lenge at man blir steril. Teoretisk kan klamydia gå over i blodet, men det skal nok svært mye til for at en som er smittet med klamydia i underlivet skal kunne smitte gjennom å gi oralsex. Skal man være helt sikker benytter man kondom.

Syfilis: Smitter ved oralsex og gir lokale symptomer i form av smertefrie sår i munn/hals, men i tillegg sprer den seg i kroppen. Når du først har fått syfilis i blodet kan du smitte på andre måter også, slik som ved vanlig samleie, ved blodoverføring osv. Den som har syfilisinfeksjon i munnen vil kunne smitte til kjønnsorganet som suges/slikkes. Derfra vil infeksjonen spre seg videre til resten av kroppen siden det blir dype sår og syfilisen kommer inn i blodet og lymfen. Behandlingen er antibiotika.

Herpes: Kan smitte fra munn til kjønnsorganet (selv om den som gir oralsexen ikke har symptomer der og da). Du kan også smittes til munnen dersom du gir oralsex til en som har herpes. Svært mange har hatt herpes og har man først hatt det blir man ikke kvitt viruset. Det kjedelige er at herpes smitter selv om den smittede ikke har herpesutbrudd akkurat når oralsexen finner sted. Blir man smittet for første gang i sitt liv av herpes kan man bli veldig dårlig og få mye vondt, enten man blir smittet på kjønnsorganet eller i munnen. Det finnes behandling som kan lindre, men ikke kurere (valaciclovir f eks).

HIV: Smitter ved oralsex, men ikke enkelt. Man kan ikke ha HIV-infeksjon bare i munnen, så skal e må han/hun sår/skade/rift i munnen som HIV kan smitte via. HIV-viruset finnes ikke i spytt (heller ikke i svette, avføring, urin eller tårevæske: disse væskene kan du derfor få i åpne sår uten å smittes). Slike rifter/skader i munnen kan være så små at vedkommende ikke merker de. HIV smitter altså ikke lett gjennom oralsex, men det er mulig. Det er lettere å bli smittet av HIV gjennom å gi oralsex til en smittet (siden sperm/sæd/slim fra skjede inneholder mer virus enn blod fra rift/sår i munnen) enn ved å få oralsex av en smittet (den smittede må ha sår i munnen i tillegg til at det er mindre mengder virus som overføres). Behandlingen kan idag (2010) bare utsette utvikling til AIDS.

Gonoré: Kan gi urinrørsbetennelse og utflod om man blir utført oralsex på av en som er smittet i hals/munn, eller gi sår i munn/hals om man suger/slikker en som har gonoré på kjønnsorgan. Behandling er antibiotika.

Kilde: Onlinelege.no


Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Forum: - Fordelen med eldre pulevenn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus