Ser det slik ut i veggen hos deg?

DYKKERT GJENNOM VANNRØRET: - Nye rør ville avslørt dette med en gang. Vær på vakt dersom det er borret eller spikret i vegger med skjulte rør, sier Jon Berge i If til DinSide. (Foto: If).
DYKKERT GJENNOM VANNRØRET: - Nye rør ville avslørt dette med en gang. Vær på vakt dersom det er borret eller spikret i vegger med skjulte rør, sier Jon Berge i If til DinSide. (Foto: If).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gamle og slitte vannrør har skadet norske hjem for 3,3 milliarder kroner de siste fem årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn vannrør av plast. Men «plastrør» er ikke bare plastrør, og dessuten elsker mus og rotter plast - og det er ikke heldig for deg!

De siste fem årene har gamle og slitte vannrør skadet norske hjem for 3,3 milliarder kroner, viser tall fra If Skadeforsikring.

Ifølge Finans Norge (FNO) er det langt større risiko for å få en vannskade enn et innbrudd.

Hvert åttende minutt oppdages det nemlig en vannskade i norske hjem.

– Tall fra Finans Norge viser at det i gjennomsnitt oppdages 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO.

Les også: Koblingen til hageslangen kan føre til vannskader inne i veggen

Gamle og slitte rør hyppigste årsak til vannskader

Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn plastrør. (Foto: Berit B. Njarga).Kobberrør er mer utsatt for frostskader enn plastrør. (Foto: Berit B. Njarga).

I løpet av de ni første månedene i 2013 var det meldt nesten 48.000 vannskader til forsikringsselskapene. Erstatningsutbetalingene etter vannskader i private boliger og hytter for samme periode var på 1,7 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var en økning på 17 prosent i antall skadesaker og 14 prosent i utbetalinger, i forhold til året før.

Les også: Slik blir du kvitt sølvkre

Ifølge FNO skyldes mange av vannskadene vanninntrenging utenfra, men det er også en økning i skader relatert til rørbrudd inne i boligene.

- Svært mange norske boligeiere tenker lite på vedlikehold av vannledninger og annet tilknyttet utstyr før det har oppstått en vannskade i boligen, sier informasjonsdirektør Jon Berge til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge If er gamle og slitte rørsystemer den absolutt hyppigste årsaken til vannskader i norske hjem. Dette utgjorde de siste fem årene 35 prosent av det totale antall vannskader, viser Ifs beregninger ut fra Finans Norges fellesstatistikk.

Gamle rør gir økt risiko for vannskader: Disse boligene er mest utsatt

Boret eller spikret i veggen? - Vær på vakt!

Skjulte rør i vegg kan utøve en risiko. Disse rørene er nettopp - skjult - og skader der kan være vanskelig å oppdage uten å måtte rive ned vegger. Og det er ikke noe man gjør sånn bare for å sjekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skjulte rør i vegg kan være vanskelig å sjekke, i så fall må veggene brytes opp, noe man ikke gjør uten at det er helt nødvendig. Men det er viktig å være på vakt dersom det er borret eller spikret i vegger med skjulte rør. Så må alle huske på at ingen rør har evig levetid. Eldre rør har en levetid på rundt 25-30 år, etter det er rehabilitering uansett å anbefale, både for skjulte og synlige løsninger, sier Berge til DinSide.

Dagens lovverk stiller krav om utskiftbare og vannskadesikre løsninger, som gjør det mye enklere å holde øye med de skjulte løsningene. Dermed er nyere anlegg bedre beskyttet mot vannskader.

Smart: Enkelt triks for å unngå vannskader når du reiser bort

Ta en rør-sjekk!

Berge forteller at en tredel av vannskadene i femårsperioden fra 2008 kan knyttes direkte til slitasje og elde på rørutstyr som er mer enn 30 år gammelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Våre erfaringer viser at omkring fire av ti vannskader som skyldes slitasje og elde på vannutstyr i norske hjem har sitt utspring i innvendige vannrør, noe som gjør det vanskelig å oppdage, sier Berge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rørleggerforeningen anbefaler forebyggende kontroll av vanninstallasjoner.

- Vi anbefaler en gjennomgang av røropplegg og våtromsinstallasjoner som er eldre enn 20 år. Mange har i dag andre vaner enn det en del bad ble bygget for på 90-tallet. I dag er det ikke uvanlig at familiemedlemmer dusjer flere ganger i døgnet, og vaskemaskiner og oppvaskmaskiner går støtt.

I tillegg har det kommet en rekke nye produkter inn i hjemmene, som isbitmaskiner og integrerte kaffemaskiner. Disse bidrar til slitasje på røropplegget, sier Are Skaar Nilsen, fagkonsulent i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik gjennomgang av røropplegget innebærer ifølge Skaar Nilsen kontroll av anleggets tilstand. Rørleggeren søker etter lekkasjer rundt vannlåser og synlige rørskjøter, og kontrollerer også at vannet renner riktig til sluk.

- Det er også viktig å se etter tegn på korrosjon. Kobberrør med mye irr bør følges med på da dette kan utløse lekkasjer. Flere av disse tingene kan huseier gjerne undersøke selv, men er man usikker er det lurt å kontakte rørlegger for en grundig gjennomgang, uttaler Skaar Nilsen.

Ifølge Berge i If vil imidlertid ikke en kontroll av røropplegget automatisk medføre en rabatt i forsikringen.

- Men premien for den enkelte er at man unngår vannskader. Ikke alle vannskader er dekket av forsikringen, den må ha oppstått «plutselig og uventet», som det heter. Derfor er vannskader som får lov til å utvikle seg ofte kostbare for den enkelte huseier, sier Berge til DinSide.