Sunnere fett:

– Mer omega-3 og mindre omega-6 i økologisk melk

IKKE ETT FETT: Fettsammensetningen i økologisk melk, her representert av to kartonger fra Tine, er gunstigere enn i melk fra konvensjonelt landbruk, ifølge ny studie fra USA. Også tidligere forskning har vist at øko-melken inneholder mer omega-3. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
IKKE ETT FETT: Fettsammensetningen i økologisk melk, her representert av to kartonger fra Tine, er gunstigere enn i melk fra konvensjonelt landbruk, ifølge ny studie fra USA. Også tidligere forskning har vist at øko-melken inneholder mer omega-3. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Økologisk melk inneholder mer av de sunne omega-3-fettsyrene og mindre av omega-6 som vi får for mye av i kosten, ifølge ny undersøkelse.

Fettsyrer:

Det er viktig å begrense fettinntaket, men det er absolutt nødvendig for kroppen å få noe fett.

Hva slags fett du spiser er slett ikke likegyldig. I hovedsak kan vi dele inn fett i to typer. Mettet fett og umettet fett.

Mettet fett og transfett er de fettypene vi skal spise minst av. De øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved å øke det totale kolesterolet ditt.

Umettet fett kommer hovedsakelig fra vegetabilske kilder.

Rapsolje og olivenolje inneholder spesielt høye andeler énumettede fettsyrer. I tillegg inneholder rapsolje en høy andel Omega-3-fettsyrer, og et riktig forhold mellom andelen Omega-3-fettsyrer og Omega-6-fettsyrer.

I dag er forholdstallet mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i det vestlige kostholdet mellom 10:1 og 20:1. Det betyr at vi får i oss inntil 20 ganger så mye omega-6 fettsyrer som omega-3 fettsyrer. Det anbefalte forholdstallet er 5:1.

Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Kilder: NHI.no og Nifes

Fett er viktig i mange prosesser i kroppen. Hva salgs fett vi får i oss er ikke likegyldig. Umettet fett er bedre enn mettet fett.

Blant de umettede fettsyrene finner vi både omega-3 og omega-6. Kroppen trenger begge, men gjennom vanlig vestlig kosthold får vi i oss for mye omega-6 og for lite omega-3 (se faktaboks).

Nå har amerikanske forskere sett på forholdet mellom omega-3 og omega-6 i økologisk melk sammenlignet med vanlig melk.

Forskerne har undersøkt 384 prøver av økologisk og vanlig melk fra hele USA. Resultatet er at forholdet mellom omega-3 og -6 er hele 2,5 bedre i den økologiske melken. Dette fordi den økologiske melken inneholder 25 prosent mindre omega-6 og 62 prosent mer omega-3, ifølge studien som er publiser i tidsskriftet PLOS One.

– Vi ble overrasket over hvor store de ernæringsmessige kvalitetsforskjellene viste seg å være, sier forsker Charles Benbrook ifølge forskning.no.

Han er vitenskapelig rådgiver for øko-tilhengerne Organic Center og studien er delvis finansiert av den økologiske samvirkeorganisasjonen Cropp.

Les også: Økologiske varer blir billigere

Flere studier viser det samme

Det er ikke første gang forskere har vist at økologisk melk har en gunstigere fettsammensetning enn vanlig melk.

Også forskere ved Universitetet i Glasgow (2006) og forskere ved universitetet i Newcastle (2011) har funnet et bedre forhold mellom omega-6 og omega-3 i økologisk enn vanlig melk, skriver forskning.no.

Også norske undersøkelser har vist at det er mer omega-3 i økologisk melk, ifølge forsker Håvard Steinshamn ved Bioforsk Økologisk.

Les også: Har påvist sprøytemidler i urinen hos danske barn

– Forklaringen ligger i fôret

– Det som skiller disse to melketypene fra hverandre er hva slags fett som finnes i melka. Fett består av fettsyrer, og det som går igjen er at det er høyere innhold av såkalte omega 3 -syrer i økologisk melk, har Steinshamn uttalt tidligere.

Han mener forskjellen i fôring er forklaringen på dette. Kuene i økologisk landbruk får mindre andel kraftfôr og er mye ute på beite.

Steinshamn peker spesielt på at øko-kuer spiser mer rødkløver enn sine medsøstre i konvensjonelt landbruk, som en forklaring på at økologisk melk har mer omega-3-fettsyrer enn vanlig melk.

I tillegg er kraftfôret de spiser produsert økologisk har en annen sammensetning enn kraftfôret som gis til kuene i konvensjonelt landbruk.

Er økologisk mat sunnere?

Debatten om hvorvidt økologisk mat er bedre for helsen enn konvensjonelt dyrket mat har rast både i Norge og internasjonalt.

I fjor kom forfatter og journalist Niels Christian Geelmuyden med boka «Sannheten på bordet - det du ikke får vite om maten din» , der han er svært positiv til økologisk landbruk og mat. Geelmuyden angriper blant andre Steinshamns forskerkollega ved Bioforsk, Arne Grønlund, som mener økologisk mat er ren bløff.

Les ABC Nyheters intervju med Geelmuyden: - Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

Og forsker Arne Grønlunds reaksjon: – Geelmuyden forstår ikke det han skriver om

Personvernpolicy