Triksene som redder maten

Når den friske middagen smaker som om du har puttet en sitron i munnen ... her er triksene som redder kvelden. Foto: Foto: Colourbox.com
Når den friske middagen smaker som om du har puttet en sitron i munnen ... her er triksene som redder kvelden. Foto: Foto: Colourbox.com

For sterkt? For salt? Her er løsningene som redder lørdagsmiddagen.

Noen er glad i salt mat, men ikke så glad i sterk mat. Selv liker vi det godt krydret, og ikke minst syrlig, men får vi for mye salt i maten, kan den være så god den bare vil uten at vi synes det smaker noe som helst godt.

Uansett hva det er som skuffer dine smaksløker, det finnes noen smarte tips og råd som kan hjelpe deg, om du har vært litt for raus med det ene eller det andre.

Sjefskokkene jukser også: Derfor har de alltid posepotetmos på lur

Balanse, balanse, balanse

Tre elementer som kan gjøre en litt for sterk chili mer familievennlig, uten å tukle med selve gryten: En mild guacamole (forsiktig med chilien), revet ost, og rømme med litt hakkete urter i. Foto: PantherMedia (Monkeybusiness Images)Tre elementer som kan gjøre en litt for sterk chili mer familievennlig, uten å tukle med selve gryten: En mild guacamole (forsiktig med chilien), revet ost, og rømme med litt hakkete urter i. Foto: PantherMedia (Monkeybusiness Images)

Er ulykken ute, bruker vi i hovedsak tre måter å redde mat som har fått for mye av den ene eller andre smaken:

  • Tilsette mer av de andre ingrediensene, slik at balansen blir riktig
  • Vanne ut retten - eller døyve den dominerende smaken med meieriprodukter
  • Balansere ut smaken med noe søtt, salt, syrlig, bittert eller sterkt

Ja, vi vet at umami er "den femte" smaken, ikke sterkt, men vi har ofte hatt stort hell med å øke mengden krydder, chili og friske urter. Det kan godt hende dette vil være litt annerledes for deg. Tenk over: Hvilke smaker og smakssammensetninger synes du gjør et godt måltid?

Visste du at musikken du hører på kan påvirke hvordan maten smaker?

For salt?

Salt er en helt fantastisk smaksforsterker. Når noe smaker lite, er det ikke sikkert du trenger å pøse på med hvitløk, chili eller pepper. Ofte holder det med en klype salt. For mange klyper salt, kan imidlertid drepe den gode smaken, og gi ditt hjemmelagete måltid et umiskjennelig ferdigmatpreg.

Er det en suppe eller en gryte som har blitt for salt, skreller du en eller to store poteter, kutter dem opp i grove biter, og la dem koke med. Har du ikke poteter? Prøv å legge i et rundstykke for samme effekt. Det skal sies at ekspertene strides om dette trikset virker, men vår erfaring tilsier at det tar noe av saltet, men det kan også hende du må jobbe litt til før maten smaker greit.

Avhengig av retten du lager, kan du velge å tilsette mer av ingrediensene, rett og slett blande ut til du får riktig blandingsforhold av ingrediensene.

Salt heller litt for lite enn litt for mye, så kan alle tilpasse saltnivået egen smak. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comSalt heller litt for lite enn litt for mye, så kan alle tilpasse saltnivået egen smak. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Har du vært ekstra hard på saltklypen, kan det lønne seg å ta av litt saus før du blander ut. (Du trenger ikke kaste, frys det ned, og ha i neste gang du lager retten.) Noen ganger kan det lønne seg å blande i nye elementer for å dempe saltet. Vi har lykkes med å blande ut på mange måter, litt avhengig av hva vi laget i utgangspunktet. Følgende triks har fungert fint for oss:

Er retten melk- eller fløtebasert, kan du mildne saltsmaken med litt fløte - eventuelt røre i litt creme fraiche, rømme eller yoghurt. Du kan også prøve å balansere saltet med en annen smak, som søtt eller syrlig - eller begge deler. Her er det ikke noe fasitsvar, du må nesten se hva som passer til det du lager. Litt honning, brunt sukker, eller en dæsj søt dessertvin eller likør balanserer ut mye - det samme gjør en god skvis sitron eller lime. Eller om du tror retten kan ta det, prøv med litt appelsin- eller eplejuice, som gir en fin søt/syre-balanse.

Juice eller søt sherry er for eksempel et fint triks for å maskere saltsmaken i ferdigsauser til wok og stir-fry.

Se våre tester av ferdigsauser til biff her: Peppersaus og bernaise.

For surt?

Akkurat som salt, er syre gjerne det som gir en matrett det lille ekstra. Kjedelig korma? En skvis sitron. Kjedelig guacamole eller tom yum? Mer lime. Tørr kalvefilet? Finn frem sitronbåtene!

Syrlig er bra, men for surt eller bittert er hverken bra for smaken - eller magen.

Hvordan du retter opp syre vil også være avhengig av hvilken rett du lager. Meieriprodukter kan rette opp mye, og selv om det ikke fungerer til alt, passer det overraskende mange steder. Prøv for eksempel å røre inn litt melk i stedet for olje neste gang du lager vinaigrette med balsamicoeddik, og har fått i litt for mye balsamico. Du får en langt mildere, man absolutt ikke fattigere dressing.

Ønsker du ikke ha meieriprodukter i selve retten, kan du servere det oppå, slik at man kan blande i selv. For eksempel en klatt rømme på tomatsuppen, eller strø revet parmesan over sitronpastaen.

Tomater kan være lett syrlige - men er de ordentlig modne er de søte nok til å balansere ut syre. Prøv gjerne en dæsj tomatpuré, litt tomatjuice fra en boks hermetiske tomater - eventuelt en mild og søt ketchup, om det er en tomatbasert rett som har blitt for sur.

Du kan også prøve å dempe syren med det søte. Honning, sirup eller sukker er fint for å nøytralisere den sure smaken. Rør i litt og litt og smak til. Det er ikke så mye som skal til før det blir for mye.

For sterkt?

Det er ikke bare chili som passer i kakao - du kan gjerne rive litt god og mørk sjokolade i chilien. Illustrasjonsfoto: Sven Hoppe (PantherMedia)Det er ikke bare chili som passer i kakao - du kan gjerne rive litt god og mørk sjokolade i chilien. Illustrasjonsfoto: Sven Hoppe (PantherMedia)

Chili representerer fryktelig enkel spenning i hverdagen. Vi har stort sett kontroll på styrken på chilien som føres i butikkene vi handler i. De små thaichiliene er små bomber, vi kun bruker tuppen av, likeledes med chipotlechilien, mens de litt større chiliene kan vi gjerne ta en tommefingerlengde av og strø over en tallerken suppe. Det samme gjelder når vi bruker chili i maten, men noen ganger er styrkeforholdet byttet om.

Heldigvis er det relativt lett å fikse, og her kan du benytte deg av flere av triksene som nevnt over. Både søtt og surt er fint . Prøv å røre inn litt sukker eller kanskje litt syltetøy, eller gi retten en god sprut sitron eller tre. Og lær av meksikanerne og riv i sjokolade i chilien for en fin og rund smak. Sterk chili blir også fin og rundere i smaken om du har i litt balsamicoeddik, eller kanskje vinrestene fra julens selskapeligheter.

Melkeprodukter passer også perfekt for å dempe mat som river litt for mye. Får du ikke fikset alt i gryten, er det perfekt å servere som tilbehør: Server kruttgryter med en mild melkeproduktbasert saus, eller ost. For eksempel rømme til taco, en mild raita til indisk curry, eller tzatziki uten for mye hvitløk til moussakaen som fikk en kilo pepper.

Vannholdige grønnsaker og søte frukter er også fint tilbehør for å dempe sterk mat. Hakk opp vannmelon, et eple, agurk, eller litt frisk ananas.

Merk at du fint kan spe ut for sterk mat med litt vann, mens vann til maten kan få den til å virke sterkere enn den er. Prøv heller juice, øl - eller en melkebasert drikke. Har du ikke dreisen på lassi, prøv en yoghurtbasert smoothie.

Se også: Åtte smarte ting du kan gjøre med mel

Hold litt igjen

Selv om ulike smaker skal kokes eller stekes inn i maten for å komme til sin rett, vil vi anbefale å holde litt igjen, og overlate den aller siste finishen til gjestene. I hvert fall om du lager mat til noen med litt sarte ganer. Det er mye lettere å ha i litt salt på maten i etterkant, enn å fjerne den. Det samme gjelder for sterkt og surt. Selv om du er fryktelig glad i mat som river i halsen og svir på leppene, er det ikke sikkert alle andre er det.

Vi sier ikke dropp all smak, men er du usikker, eller vil ikke minstemann eller svoger Svein spise sterk mat, ja da kan du servere det aller sterkeste ved siden av. Sett frem skåler med oppskåren sitron, krydder, salt og pepper, flasker med fiskesaus, soya, tabasco- eller srirachasaus eller hakket chili, til dem som ønsker litt ekstra. Og en god og mild rømmeklatt til dem som ønsker litt mindre.

Personvernpolicy