Skyll, brett og stapp:

Hvor viktig er det at du skyller før du bretter og stapper?

MEST MELK: Nordmenn bruker 140 drikkekartonger hver i året. De fleste kartongene er melk og vi bruker stadig mer juice. Hver kartong kan brukes seks-syv ganger, så det er mye ressurser å spare på å gjenvinne dem. Illustrasjonsfoto: Nicolas Tourrenc (Grønt Punkt)
MEST MELK: Nordmenn bruker 140 drikkekartonger hver i året. De fleste kartongene er melk og vi bruker stadig mer juice. Hver kartong kan brukes seks-syv ganger, så det er mye ressurser å spare på å gjenvinne dem. Illustrasjonsfoto: Nicolas Tourrenc (Grønt Punkt)

Møkkete kartonger er lite verdt å få i papirdunken. Skyll, brett og stapp er det som gjelder.

Enten du trenger melk til frokost, egg til kakebaking eller taco til kveldskosen, så må du ta med deg noe papp eller kartong hjem fra butikken.

– Etter vanlig restavfall er det papir og papp som er den største kategorien med søppel i Norge. Hvert år kaster nordmenn 750 millioner kartonger, forteller kommunikasjonsrådgiver Arve Martinsen i Grønt Punkt til klikk.no.

Vi bruker 19.560 tonn drikkekartonger i Norge årlig. I snitt vil det si 140 drikkekartong per nordmann. Melkekartongene er den desidert største typen av drikkekartonger, men juice er i kraftig vekst og tar innpå.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at hver person i Norge kastet i snitt 430 kilo husholdningsavfall i 2012. Det er åtte kilo mindre enn i 2011.

Les også: Slik får du rene rør hjemme

Husk å lage kubbe

SKYLL OG TØRK: En rask skyll av kartongene før de får renne av seg, da har du gjort dagens gode gjerning for miljøet. Foto: Gro Strømsheim SKYLL OG TØRK: En rask skyll av kartongene før de får renne av seg, da har du gjort dagens gode gjerning for miljøet. Foto: Gro Strømsheim

Å returnere kartonger er ikke bare bra for miljøet. Man kan også vinne penger. Returkartonglotteriet ble lansert i 1997 og var en stor suksess i starten, etter hvert har interessen dabbet av.

– Du må ha syv kartonger totalt, seks stykker stappet inni den sjuende. Så er det bare å skrive på navn og telefonnummer og du er med i trekningen av totalt 1,6 millioner kroner i løpet av året, sier Martinsen.

Det foretas fire trekninger per år og i hver trekning er det 30 premier á kr 10.000 og én premie á kr 100.0000, opplyser Loop.

Les også: Leverer inn plast som aldri før

Renovasjonsetaten i Oslo kommune opplyser at aviser, reklamebrosjyrer, kartong, kopipapir, fotopapir, melkekartonger, juicekartonger, papp, bølgepapp, pappemballasje for frossenmat som ikke er tilgriset av mat og refillkartonger alle skal kastes i papirdunken.

Det har ingen betydning om papiret er belagt med aluminiumsfolie eller plast, eller om kartongene har plastkork. Dette blir senere skilt fra hverandre maskinelt.

Les også: Kast fettrestene i søpla

– Lite hygienisk og vond lukt

Men de understreker at det er viktig at papiret som samles inn er så rent som mulig. Hvis det er for skittent, så kan det føre til at papiret ikke kan gjenvinnes. Én møkkete kartong kan fort skitne til en hel pose med papiravfall og gjøre alt ubrukelig.

– Man må skylle kartongene, det er viktig. Melk for eksempel er jo en bakteriekilde. Det blir en forferdelig fæl lukt hvis kartongene er skitne og veldig sølete å håndtere. Det er mange mennesker som jobber med kartongen før den er ferdig gjenvunnet og det er viktig å holde forholdene så hygienisk som mulig. Den sendes helt til Sverige for å bli ny kartong, forteller Martinsen.

Les også: – Her er løsningen på gavepapir-problemet

BildeKAN GI GEVINST: Skyll og brett seks kartonger og stapp dem ned i en syvende. Skriv på navn og telefonnummer og legg i papirdunken, da er du med i lotteriet. Foto: Grønt Punkt

Renovasjonsetaten ber deg derfor om å heller kaste kartongen i restavfallet, hvis den er veldig skitten og vanskelig å få ren. Med vanlige kartonger så holder det å skylle, brette og kaste.

– En grundig skyll vil holde i de fleste tilfeller. Hvis kartongen er veldig møkkete og vanskelig å få ren, så kan du heller kaste den i restavfallet. Det er bare å tenke seg litt om og vurdere tilstanden til kartongen, sier Martinsen.

Les også: Vil ha deg til å levere giftige lyspærer på butikken

Tørkepapir som er tilsmusset av mat, kastes i den grønne posen for matavfall. Tørkepapir som er benyttet sammen med såpe og vaskemidler, skal fremdeles kastes i restavfallet.

Hvis du har store mengder med papp og papir, kan det være vanskelig å få plass i beholderen hjemme. Da kan du kjøre rett til gjenvinningsstasjonen og kaste det i containere der gratis.

BildeTIL SVERIGE: Drikkekartongene fra Norge sendes til Sverige for å bli resirkulert. Da brukes det i stor grad lastebiler som allerede har kommet til Norge med varer, og som ellers ville kjørt tomme tilbake. Foto: Grønt Punkt

Det vi leverer til gjenvinning, blir til nytt papir og ny kartong. Grandiosa-esken er ett eksempel på emballasje som tidligere har vært drikkekartong.

Én kartong – seks-syv liv

Markedssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt understreker at det er veldig viktig at vi bruker pappen og papiret flere ganger.

– Den aller viktigste grunnen til å levere kartonger til gjenvinning, er de miljømessige konsekvensene. I vårt forbrukersamfunn er det selvsagt viktig at vi prøver å bruke råvarene så mange ganger som mulig.

Les også: Resirkuler julen

Hun forteller at fibrene i en drikkekartong kan gjenvinnes både seks og sju ganger. Hver gang vi gjenvinner bruker vi bare en fjerdedel energi sammenliknet med produksjon av et kartongprodukt fra nytt trevirke. Vi sparer på uttak av råvarer og får et lavere CO2-utslipp.

Den utsorterte drikkekartongen fra norske husholdninger blir fraktet til Fiskeby i Sverige for videre behandling. Pappen blir kjørt av biler som har kommet til Norge med varer, og som i stor grad ellers ville kjørt tomme tilbake, opplyser retursamarbeidet LOOP.

Les også: Matrester ødelegger for gjenvinningen av plast

– Fra de største, norske byene går kartongene med togtransport. Dette er blant annet Ikeas togvogner som i motsatt fall ville gått tomme tilbake til Sverige. Miljøgevinsten er stor når ressurser brukes på nytt, og ekstra stor blir den selvsagt når vi bruker ekstra miljøvennlig transport som tog, sier Ljøstad.

Les også:

Dette skjer med brødet hvis du putter det i plast

Musene kan bli liggende å råtne inne i veggen

Spising i senga kan gi deg ubudne gjester

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy