Nymalt nyttår

BLÅ VALG: Hvilken blå vil du ha? Nyansene hos fargehandlerne er utallige. Foto: Nina Indset Andersen (NTB scanpix)

En runde med malerkosten kan være akkurat det som trengs for å fornye hjemmet. Blått, grått og brukket hvitt er ekspertenes fargetips.

Når du velger farge
* Forsterk opplevelsen av rommet! Hvis stuen din er et sted for avslapning, kan det ofte passe med en jordfarget eller grønn nyanse. Er rommet mest et sted for aktivitet, kan gult eller rødt være et godt valg.


* Hvitt finnes i mengder av nyanser. En kombinasjon av flere hvite fargetoner i rommet kan gi en fin effekt.

* Samle familien og lag et moodboard for å komme fram til en fargeskala. Riv ut bilder fra magasiner og kikk på nettsteder som Pinterest. Velg ut det dere liker best. Kombiner og lim opp på et A5-ark. Er det grønnsvær og natur som dominerer på arket, er det kanskje den grønne fargeskalaen man skal holde seg til.

* Tenk på at fargen som regel oppleves som lysere og sterkere når den kommer opp på veggen. Kjøp gjerne en prøveboks, og mal fargen på en ikke for liten del av veggen – eller på en plate – før de bestemmer deg.

Å male om er den enkleste måten å gi hjemmet ny energi på. I år er det farger som gjelder i innredningen, men på hvilke måte? Trendene går i litt ulike retninger. Sist høst var det først og fremst pastelltoner og grått som gjaldt, både på møbler og vegger. Men pastellene er muligens på vikende front allerede.

– Blått er mitt beste tips for våren. Jeg tror vi kommer til å se en hel palett med blå toner, alt fra lys himmelblå til indigo, kombinert med hvitt, sier Yvonne Karlsson, fargedesigner i det svenske malingsselskapet Alcro.

Les også: Sjekk disse kule minihusene

Alltid hvitt

Hvitt er, og kommer alltid til å være, en stor farge hos oss i nord. Når man lever i mørke en stor del av året, er det naturlig å ville tilføre lys.

– Jeg ønsker meg naturligvis mer farge i nordiske hjem. Men det er absolutt ikke noe galt med hvitt. Man kan alltids brekke den i en nyanse – mot grått eller gult, sier Yvonne Karlsson.

Hun argumenterer likevel for at vi ikke skal velge hvitt neste gang vi maler om. Helt hvite vegger krever ganske mye av omgivelsene for at det skal oppleves som hyggelig i rommene. Velger du andre farger og/eller mønster på veggene, er det lettere å gjøre det hjemmekoselig.

Les også: Tips til oppussing

Ulike farger

Man kan også male veggene i ulike farger. Det enkleste er da å holde seg til ulike nyanser av samme farge, for eksempel en mørkere og en lysere tone. Det er blitt ganske vanlig å velge en annen farge på fondveggen, enten den er tapetsert eller malt.

– Nå er trenden veldig fri og åpen for det individuelle, så man kan egentlig velge blant alle tenkelige farger og følge sin egen stil. Men hvis man bruker to ulike nyanser, bør man passe på at overgangen blir rett og fin der fargene møtes, sier Yvonne Karlsson.

Les også: Musegift kan være både helse- og miljøfarlig

Godt grunnlag

Også Jenny Åkesson hos Nordsjö slår et slag for mer farger på veggene. Har man allerede jevne veggflater, tar det bare noen få timer å endre inntrykket av et rom fullstendig ved hjelp av maling. Samtidig er det ikke så farlig om man angrer etter en stund, for da kan man bare male over igjen.

– Det finnes et utrolig stort antall fargenyanser å velge mellom, så de fleste vil finne akkurat det de ser etter. Bare på Nordsjö har vi rundt 6000 forslag til nyanser, sier hun.

Men det gjelder å være nøye med grunnarbeidet om man vil ha et godt resultat. Er overflaten slett, er det mye dessuten mye morsommere og enklere å male. Et tips er også å ha alle verktøy parat, og å velge pensler og teip av god kvalitet.

– Den største feilen man kan gjøre her, er å slurve med grunnarbeidet. Men ellers er det enkelt og rimelig å male, sier Jenny Åkesson, som synes vi skal la kreativiteten flomme og sette farge på tilværelsen.

Personvernpolicy