Året som gikk i bilder:

2013: Regjeringsskifte og terror mot Statoil preget 2013

REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) i front for den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd 16. oktober.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) i front for den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd 16. oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Terrorangrepet mot Statoils gassanlegg In Aménas i Algerie ga en dyster inngang til 2013. Regjeringsskifte etter åtte år med rødgrønt styre og Fremskrittspartiets historiske inntreden i regjering preget høsten.

Her følger en oversikt over noen av de viktigste hendelsene dette året og de store bildene som preget nyhetene:

Januar:

5. januar: Tolv år gamle Olav Hovda dør etter å ha blitt påkjørt da han trente på rulleski på Klepp i Rogaland. Sjåføren stakk fra stedet.

5. januar: Tyver bryter seg inn i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen og stjeler over 20 gjenstander fra kinasamlingen.

12. januar: Tusener demonstrerer mot regjeringens behandling av asylbarn med langvarig og nær tilknytning til Norge.

Eiendomsmeglerne melder at de tror på fortsatt prisvekst i det norske boligmarkedet. Året ser lovende ut fra Barcode i Oslo onsdag, 2. januar. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.Eiendomsmeglerne melder at de tror på fortsatt prisvekst i det norske boligmarkedet. Året ser lovende ut fra Barcode i Oslo onsdag, 2. januar. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.


Tom Hilde svever i treningsomgangen i Bergiselbakken under Hoppuka i Østerrike torsdag 3. januar 2013. Dagen etterpå endte han på sjette plass og tre dager etterpå var det klart at han endte på tredjeplass etter Anders Jacobsen og Gregor Schlierenzauer fra Østerrike. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.Tom Hilde svever i treningsomgangen i Bergiselbakken under Hoppuka i Østerrike torsdag 3. januar 2013. Dagen etterpå endte han på sjette plass og tre dager etterpå var det klart at han endte på tredjeplass etter Anders Jacobsen og Gregor Schlierenzauer fra Østerrike. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.

Kjetil Rekdal blir presentert som ny trener for Vålerenga på Valle Arena tirsdag 08. januar. Han vender tilbake til klubben han trente fra 2001 til 2006. Vålerenga endte på 11. plass i Tippeligaen, som er det dårligste resultatet på ti år. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.Kjetil Rekdal blir presentert som ny trener for Vålerenga på Valle Arena tirsdag 08. januar. Han vender tilbake til klubben han trente fra 2001 til 2006. Vålerenga endte på 11. plass i Tippeligaen, som er det dårligste resultatet på ti år. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg måtte løpe for å rekke Kongen i Statsråd fredag formiddag etter å ha holdt et innlegg på Arbeiderpartiets Trygve Bratteli-seminar. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.Daværende statsminister Jens Stoltenberg måtte løpe for å rekke Kongen i Statsråd fredag formiddag etter å ha holdt et innlegg på Arbeiderpartiets Trygve Bratteli-seminar. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.

Brannvesenet i Oslo evakuerer 40 personer på grunn av en brann i en bygård på Fagerborg mandag kveld 14. januar. Hele 16 brannbiler rykket ut. Foto: Berit Roald/NTB scanpix.Brannvesenet i Oslo evakuerer 40 personer på grunn av en brann i en bygård på Fagerborg mandag kveld 14. januar. Hele 16 brannbiler rykket ut. Foto: Berit Roald/NTB scanpix.

Denne gangen kan vi kanskje med trygghet anslå at dette er siste gangen Sigbjørn Johnsen tar på seg sin fjonge hatt og begir seg fra Finansdepartementet for å presentere et statsbudsjett til Stortinget som finansminister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Denne gangen kan vi kanskje med trygghet anslå at dette er siste gangen Sigbjørn Johnsen tar på seg sin fjonge hatt og begir seg fra Finansdepartementet for å presentere et statsbudsjett til Stortinget som finansminister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

16. januar: Statoil rystes av et terrorangrep mot gassanlegget In Aménas i Algerie. Fem Statoil-ansatte er blant de 38 drepte i angrepet.

Konsernsjef i Statoil av Helge Lund på vei til møte i Statoil Norge sitt hovedkvarter på Fous i Stavanger, torsdag 17. januar 2013. Dagen før ble Statoil og BP sitt gassanlegg i Algerie rammet av et terrorangrep. Foto: Kent Skibstad/NTB scanpix.Konsernsjef i Statoil av Helge Lund på vei til møte i Statoil Norge sitt hovedkvarter på Fous i Stavanger, torsdag 17. januar 2013. Dagen før ble Statoil og BP sitt gassanlegg i Algerie rammet av et terrorangrep. Foto: Kent Skibstad/NTB scanpix.

Dronning Sonja og kronprins Haakon hilser på konserndirektør i Statoil Margareth Øvrum etter besøket på pårørendesenteret på Scandic Hotel, Flesland Bergen mandag 21. januar for å snakke med de pårørende til de Statoil-ansatte som ble tatt som gissler og drept i In Amena i Algerie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.Dronning Sonja og kronprins Haakon hilser på konserndirektør i Statoil Margareth Øvrum etter besøket på pårørendesenteret på Scandic Hotel, Flesland Bergen mandag 21. januar for å snakke med de pårørende til de Statoil-ansatte som ble tatt som gissler og drept i In Amena i Algerie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Jens Stoltenberg intervjues i vandrehallen på Stortinget etter at han har informert Stortinget om terrorangrepet mot Statoil-anlegget In Amenas. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Jens Stoltenberg intervjues i vandrehallen på Stortinget etter at han har informert Stortinget om terrorangrepet mot Statoil-anlegget In Amenas. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Bårene med de fire omkomne Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik ankommer Gardermoen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Bårene med de fire omkomne Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik ankommer Gardermoen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

30. januar: Et stort flertall i Aps programkomité går inn for å åpne havområdene utenfor Lofoten for oljeleting.

Januar var en kald måned for Sør-Norge. Gjennomsnitttemperaturen lå fire grader under normalen. I nord var det omvendt. For året totalt sett var den høyeste maksimumstemperatur var 33,4 °C den 21. juli på Byglandsfjord – Neset (Aust-Agder) og den laveste minimumstemperatur hittil i år ble målt på Karasjok – Markannjarga med -41,3 °C den 28. januar. Her fra Kadettangen i Sandvika. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Januar var en kald måned for Sør-Norge. Gjennomsnitttemperaturen lå fire grader under normalen. I nord var det omvendt. For året totalt sett var den høyeste maksimumstemperatur var 33,4 °C den 21. juli på Byglandsfjord – Neset (Aust-Agder) og den laveste minimumstemperatur hittil i år ble målt på Karasjok – Markannjarga med -41,3 °C den 28. januar. Her fra Kadettangen i Sandvika. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

I 2013 var det 30 år siden kvinnelig verneplikt ble innført i Norge. Disse offiserene deltok på Årsmøtet i nettverk for kvinnelig befal på Akershus Festning i Oslo 31. januar. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.I 2013 var det 30 år siden kvinnelig verneplikt ble innført i Norge. Disse offiserene deltok på Årsmøtet i nettverk for kvinnelig befal på Akershus Festning i Oslo 31. januar. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.

Februar:

5. februar: Høyesterett opphever dommen i skattesaken mot kunstneren Odd Nerdrum.

5. februar: En 31 år gammel mann dømmes til 18 års fengsel i lagmannsretten for drapet på Einar Opsahl på Bislett i juni 2011.

14. februar: En rwander bosatt i Norge dømmes til fengsel i 21 år for medvirkning til overlagt massedrap under folkemordet i 1994.

19. februar: En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget kritiserer regjeringen for manglende beredskap før 22. juli-angrepene, men fremmer ikke mistillitsforslag.

27. februar: To kvinner på 22 og 23 år blir dømt til fengsel i 15 år for drapet på Hans Rickard Strømner (23) ved Rustadsaga i Oslo sommeren 2011.

Det ble holdt sparkstøtting-konkurranse ned fra Grefsenkollen i Oslo lørdag 2. februar. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix.Det ble holdt sparkstøtting-konkurranse ned fra Grefsenkollen i Oslo lørdag 2. februar. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix.


Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø jubler etter målgang på herrenes 15 km fellesstart i VM i skiskyting i Nove Mesto na Morave i Tsjekkia 17. februar. Det ble bronse på Svendsen og gull på Bø som begge gjorde det svært godt i mesterskapet. Bø fikk tre gull og Svendsen fire. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø jubler etter målgang på herrenes 15 km fellesstart i VM i skiskyting i Nove Mesto na Morave i Tsjekkia 17. februar. Det ble bronse på Svendsen og gull på Bø som begge gjorde det svært godt i mesterskapet. Bø fikk tre gull og Svendsen fire. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.


Daværende justis- og beredskapsminister Grete Faremo legger fram en felles trusselvurdering sammen med PST, E-tjenesten og Nasjonal sykkerhetsmyndighet på hotell Bristol 18. februar. De oppretter eget kontraterrorsenter og mener at ekstrem islamisme fortsatt er den største trusselen for Norge. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.Daværende justis- og beredskapsminister Grete Faremo legger fram en felles trusselvurdering sammen med PST, E-tjenesten og Nasjonal sykkerhetsmyndighet på hotell Bristol 18. februar. De oppretter eget kontraterrorsenter og mener at ekstrem islamisme fortsatt er den største trusselen for Norge. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.


Jens Stoltenberg tar imot den tyske forbundskansleren Angela Merkel i regjeringens representasjonsbolig onsdag 20. februar. De to diskuterte energisamarbeid og den økonomiske situasjonen i Europa. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix.Jens Stoltenberg tar imot den tyske forbundskansleren Angela Merkel i regjeringens representasjonsbolig onsdag 20. februar. De to diskuterte energisamarbeid og den økonomiske situasjonen i Europa. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix.


Les mer: Merkel og Stoltenberg diskuterte energisamarbeid

Jakob Oftebro og Pål Sverre Valheim Hagen under et pressemøte i Hollywood to dager før Oscar-utdelingen. Kon-Tiki var nominert til Oscar for Beste fremmedspråklige film. Selv om det ikke ble pris ble filmen den best besøkte norske film, noensinne. Foto: Tore Meek/NTB scanpix. Jakob Oftebro og Pål Sverre Valheim Hagen under et pressemøte i Hollywood to dager før Oscar-utdelingen. Kon-Tiki var nominert til Oscar for Beste fremmedspråklige film. Selv om det ikke ble pris ble filmen den best besøkte norske film, noensinne. Foto: Tore Meek/NTB scanpix.


Marit Bjørgen under pressekonferansen på deltagerhotellet i Castello, Italia, 25. februar. Etter å ha måtte stå over Tour de Ski denne sesongen på grunn av hjerterytmeforstyrrelser, så har hun likevel tatt fire gull og et sølv i årets VM. Hun har dermed slått Bjørn Dæhlies tidligere rekord med ni VM-gull og har bare Jelena Välbe foran seg (hun har 14) på listen over mestvinnende VM-medaljører i langrenn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Marit Bjørgen under pressekonferansen på deltagerhotellet i Castello, Italia, 25. februar. Etter å ha måtte stå over Tour de Ski denne sesongen på grunn av hjerterytmeforstyrrelser, så har hun likevel tatt fire gull og et sølv i årets VM. Hun har dermed slått Bjørn Dæhlies tidligere rekord med ni VM-gull og har bare Jelena Välbe foran seg (hun har 14) på listen over mestvinnende VM-medaljører i langrenn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.


Petter Northug jr suser forbi publikum i Val di Fiemme 27. februar. Han vant verdenscupen sammenlagt denne sesongen, men det har blitt noe overskygget av bråket rundt landslaget og sponsoren Coop. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Petter Northug jr suser forbi publikum i Val di Fiemme 27. februar. Han vant verdenscupen sammenlagt denne sesongen, men det har blitt noe overskygget av bråket rundt landslaget og sponsoren Coop. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.


Statsråd Rigmor Aasrud i debatten på Stortinget tirsdag etter innstillingen fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen om redegjørelse av statsministeren og justisministeren om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixStatsråd Rigmor Aasrud i debatten på Stortinget tirsdag etter innstillingen fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen om redegjørelse av statsministeren og justisministeren om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix


Direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen, under den åpne høringen om den økonomiske situasjonen ved Munch-museet i bystyresalen i Oslo. Først i juni ble den langvarige striden om hvor Oslos nye Munch-museeum skal bygges endelig lagt død og byggingen av Lambda i Bjørvika ble vedtatt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen, under den åpne høringen om den økonomiske situasjonen ved Munch-museet i bystyresalen i Oslo. Først i juni ble den langvarige striden om hvor Oslos nye Munch-museeum skal bygges endelig lagt død og byggingen av Lambda i Bjørvika ble vedtatt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.


Mars:

4. mars: Moren til Christoffer Gjerstad Kihle (8) blir dømt for passiv medvirkning til volden som tok livet av sønnen hennes for åtte år siden.

8. mars: Styreleder Trond Emblem (53) blir dømt til fengsel i to år og fem måneder for Vest Tank-eksplosjonen.

12. mars: Kongefamilien klager Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk og ber norsk presse definere hvilken rett de mener kongelige skal ha til et privatliv.

13. mars: Oslo tingrett mener vedtaket i saken til asylbarnet Nathan (7) er ugyldig. Nathan og hans familie får bli i Norge.

20. mars: Statoil får en bot på 30 millioner kroner etter gasslekkasjen på Gullfaks C i mai 2010.

21. mars: Høyesterett mener Borgarting lagmannsrett tok feil da den nektet mediene å få utlevert lydopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt i 1985.

21. mars: En trailersjåfør blir i Sør-Gudbrandsdal tingrett dømt til forvaring i ni år for overgrep mot 20 gutter.

22. mars: Høyesterett gir småsparer Ivar Petter Røeggen medhold i ankesaken mot DNB. Etter dommen tar Finansklagenemnda opp nærmere 2.000 tilsvarende klagesaker om bankenes salg av såkalt garanterte spareprodukter.

Mohammed Mohammed "Moa" Abdellaoue fortviler under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Albania på Ullevaal stadion i Oslo 22. mars. Han skal få mer å være bedrøvet for i løpet av året. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.


Skredgruppa og letemannskaper gjør seg klare til å reise inn i Tromdalen på Senja for å vurdere skredfaren onsdag formiddag etter at tre menn i 30-årene trolig er omkommet i snøskredet som gikk da de var på tur med snøscooter i Tromdalen dagen før. Åtte personer døde i snøskred i årets vintersesong. Seks av dem i Troms. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Skredgruppa og letemannskaper gjør seg klare til å reise inn i Tromdalen på Senja for å vurdere skredfaren onsdag formiddag etter at tre menn i 30-årene trolig er omkommet i snøskredet som gikk da de var på tur med snøscooter i Tromdalen dagen før. Åtte personer døde i snøskred i årets vintersesong. Seks av dem i Troms. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

April:

3. april: En 38 år gammel mann dømmes til 17 års forvaring for sadistiske voldtekter av fem kvinner. Det er den strengeste straffen som noen gang er idømt i en overgrepssak.

5. april: Moren som tidligere er dømt i overgrepssaken fra Alvdal, blir dømt til 14 års forvaring etter å ha blitt kjent skyldig i overgrep også mot sin eldste datter.

5. april: Regjeringen vedtar utbyggingsplaner i Norskehavet for til sammen 54 milliarder kroner. Planene omfatter gassfeltet Aasta Hansteen, gassrørledningen Polarled og gasseksportprosjektet Kristin.

9. april: Regjeringen bestemmer at det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet på Utøya skal ligge på Sørbråten, nord for Utvika camping.

16. april: Den canadiske popstjernen Justin Bieber spiller tre konserter i Telenor Arena og skaper tenåringshysteri i Norge.

21. april: Aps landsmøte sier ja til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men utsetter til 2015 å ta stilling til om områdene skal åpnes for oljevirksomhet.

En lettere skadd pilot trøstes av sanitetspersonell ved siden av sitt havarerte fly. Flyet, med tre personer om bord, fikk problemer og måtte nødlande. Det traff først tretoppene og endte til slutt på et jorde i Nome i Telemark. Alle tre slapp fra den spektakulære nødlandingen med mindre skader. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix.En lettere skadd pilot trøstes av sanitetspersonell ved siden av sitt havarerte fly. Flyet, med tre personer om bord, fikk problemer og måtte nødlande. Det traff først tretoppene og endte til slutt på et jorde i Nome i Telemark. Alle tre slapp fra den spektakulære nødlandingen med mindre skader. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix.

En havørn stuper ned mot båten MS Orca i Trollfjorden utenfor Svolvær, hvor passasjerer fra Hurtigruten er på ørnsafari. Hurtigruten har gjennomført kraftige kutt de to siste årene og går bedre økonomisk enn på lenge. I vinterstormen traff MS Trollfjord Tromsøbrua. Foto: Ole-Tommy Pedersen / NTB scanpix.En havørn stuper ned mot båten MS Orca i Trollfjorden utenfor Svolvær, hvor passasjerer fra Hurtigruten er på ørnsafari. Hurtigruten har gjennomført kraftige kutt de to siste årene og går bedre økonomisk enn på lenge. I vinterstormen traff MS Trollfjord Tromsøbrua. Foto: Ole-Tommy Pedersen / NTB scanpix.

Romfolk og aksjonister ble kastet ut av huset «Borgen» ved Middelalderparken i Oslo 25. april. Dette var hverken første eller siste gang politiet kastet bort romfolk fra steder i Oslo denne sommeren. Etter evakueringen gikk Norsk Gjenvinning inn og tømte alle rommene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.Romfolk og aksjonister ble kastet ut av huset «Borgen» ved Middelalderparken i Oslo 25. april. Dette var hverken første eller siste gang politiet kastet bort romfolk fra steder i Oslo denne sommeren. Etter evakueringen gikk Norsk Gjenvinning inn og tømte alle rommene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.


Bruce Springsteen møtte pressen etter lydprøven før konserten på Fornebu 29. april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Bruce Springsteen møtte pressen etter lydprøven før konserten på Fornebu 29. april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Mai

3. mai: SAS selger flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.

5. mai: Regjeringen presenterer flere tiltak mot norsk oljeavhengighet og todelingen i norsk økonomi.

6. mai: Gerd Kristiansen (57) blir valgt til ny leder av Landsorganisasjonen (LO).

7. mai: Regjeringen øker strafferammen for grov terror til 30 år og skjerper terrorlovgivningen på flere punkter.

8. mai: En kvinnelig bilfører og en mannlig bygningsarbeider omkommer da en bru under oppføring kollapser på Leangen i Trondheim.

16. mai: En mor og en far blir i Øvre Romerike tingrett dømt til 17 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot sine tre sønner.

22. mai: Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard frikjennes for overgrep mot barn under 14 år, men kjennes skyldig i overgrep mot ei jente før hun fylte 16 år i ankesaken mot ham. Straffen reduseres til ett år og tre måneder.

Kanskje dette var den siste 1. mai-talen Jens Stoltenberg holdt som statsminister? 1. mai markeres på Youngstorget i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Kanskje dette var den siste 1. mai-talen Jens Stoltenberg holdt som statsminister? 1. mai markeres på Youngstorget i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.


Romfolk demonstrerer mot endringen av politivedtektene i Oslos bystyre 15. mai. Politiet ba om at også steder som veier skulle inkluderes i listen over steder det ikke er lov til å sove utendørs uten tillatelse fra kommunen. Det hjalp ikke, politiet fikk sin presisering og kan dermed også fjerne romfolk fra parkeringsplasser og fra under broer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Romfolk demonstrerer mot endringen av politivedtektene i Oslos bystyre 15. mai. Politiet ba om at også steder som veier skulle inkluderes i listen over steder det ikke er lov til å sove utendørs uten tillatelse fra kommunen. Det hjalp ikke, politiet fikk sin presisering og kan dermed også fjerne romfolk fra parkeringsplasser og fra under broer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.


Rosenborg møter Sarpsborg 08 på Lerkendal. Nicki Niels Bille Nielsen feires av lagkamerater på tradisjonelt trøndersk vis 16. mai på Lerkendal i Trondheim. Rosenborg endte på 2. plass i eliteserien. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.Rosenborg møter Sarpsborg 08 på Lerkendal. Nicki Niels Bille Nielsen feires av lagkamerater på tradisjonelt trøndersk vis 16. mai på Lerkendal i Trondheim. Rosenborg endte på 2. plass i eliteserien. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.


Mor og datter, prinsesse Märtha Louise og Emma Tallulah, i fortrolig samtale under 17. mai-feiringen i Southwark Park i London. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix. Mor og datter, prinsesse Märtha Louise og Emma Tallulah, i fortrolig samtale under 17. mai-feiringen i Southwark Park i London. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix.

22. mai: Flom rammer alle de store vassdragene på Østlandet. Hardest går det utover Kvam i Nord-Fron hvor flommen gjør store ødeleggelser.

Evenstad i Østerdalen er totalt oversvømmet i flommen. Ved Losna hadde Gudbrandalslågen en vannføring på 2.365 m2/s, det tilsvarer nesten en 50-årsflom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Evenstad i Østerdalen er totalt oversvømmet i flommen. Ved Losna hadde Gudbrandalslågen en vannføring på 2.365 m2/s, det tilsvarer nesten en 50-årsflom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.


Mange av husene ble rasert i Kvam i Gudbrandsdalen hvor elven Veikleåa bestemte seg for å ta seg en tur igjennom et boligområde. Trond Teigen var tilbake i huset sitt på fredag for å sjekke skadene. Han hadde akkurat flyttet inn i det flotte huset som fikk størst skader. Flommen på Østlandet rammet alle de store vassdragene. Kostnaden oversteg 1,2 milliarder kroner. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.Mange av husene ble rasert i Kvam i Gudbrandsdalen hvor elven Veikleåa bestemte seg for å ta seg en tur igjennom et boligområde. Trond Teigen var tilbake i huset sitt på fredag for å sjekke skadene. Han hadde akkurat flyttet inn i det flotte huset som fikk størst skader. Flommen på Østlandet rammet alle de store vassdragene. Kostnaden oversteg 1,2 milliarder kroner. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.


28. mai: Et flertall i Oslo bystyre bestående av Høyre, Venstre, KrF og SV blir enige om at et nytt Munch-museum skal bygges i Bjørvika.

Inviterte studerer malerier av Edvard Munch under åpningen av jubileumsutstillingen Munch 150 på Munch-museet . juni. Utstillingen var den største noensinne og fikk dobbelt så mange besøkende som ventet, 485.000 var innom, og ga ekstrainntekter på syv millioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Inviterte studerer malerier av Edvard Munch under åpningen av jubileumsutstillingen Munch 150 på Munch-museet . juni. Utstillingen var den største noensinne og fikk dobbelt så mange besøkende som ventet, 485.000 var innom, og ga ekstrainntekter på syv millioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Se mer: Ta en sniktitt på Munch-bildene

Juni

5. juni: Statoil utsetter Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet etter regjeringens forslag om å skjerpe oljeskatten.

11. juni: Asylbarnet Neda Ibrahim (12) og hennes familie sendes ut av landet til høylytte protester.

17. juni: Åtte tiltalte i den store Hells-Angels-saken i Tromsø blir dømt for grov narkotikakriminalitet. Flere av dem dømmes for å ha vært med i et kriminelt narkotikanettverk.

19. juni: Politianalyseutvalget anbefaler å kutte dagens 27 politidistrikter til seks store regioner og kutte antall lensmannskontorer og politiposter fra 354 til 210.

25. juni: Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener Se og Hør har brutt god presseskikk på flere punkter i sine reportasjer om kongefamilien.

Den russiske grensekommisæren Vitalij V Mikhajlov og den norske grensekommisæren Ivar Magne Saxerud klemmer hverandre på den norsk-russiske grensen ved grenseovergangen Storskog Boris-Gleb i Finnmark i forbindelse med at russlands Statsminister Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg krysset grensen sammen 4. juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Den russiske grensekommisæren Vitalij V Mikhajlov og den norske grensekommisæren Ivar Magne Saxerud klemmer hverandre på den norsk-russiske grensen ved grenseovergangen Storskog Boris-Gleb i Finnmark i forbindelse med at russlands Statsminister Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg krysset grensen sammen 4. juni. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.


Daværende forssvarssjef Harald Sunde måtte rykke ut og forsvare sin habilitet etter at han og forsvarsministeren kunngjorde at Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando (FSK) skulle slås sammen under felles ledelse fra Oslo. De prøvde først å flytte MJK fra Bergen til Rena. Sunde var både forlover og gudfar til sjefen for spsialstyrkene Karl Egil Haneviks barn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Daværende forssvarssjef Harald Sunde måtte rykke ut og forsvare sin habilitet etter at han og forsvarsministeren kunngjorde at Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando (FSK) skulle slås sammen under felles ledelse fra Oslo. De prøvde først å flytte MJK fra Bergen til Rena. Sunde var både forlover og gudfar til sjefen for spsialstyrkene Karl Egil Haneviks barn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.


Den 10. juni gikk de inn som Morten, Magne og Paul. Så kom de ut igjen som Riddere 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Ylvis superhit «The Fox» har tatt av i USA, men har likevel ikke klart å ta A-has førsteplass-rekord på den amerikaske Billboard-listen. «Take On Me» tok ikke bare toppplasseringen, men lå 27 uker på listen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Den 10. juni gikk de inn som Morten, Magne og Paul. Så kom de ut igjen som Riddere 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Ylvis superhit «The Fox» har tatt av i USA, men har likevel ikke klart å ta A-has førsteplass-rekord på den amerikaske Billboard-listen. «Take On Me» tok ikke bare toppplasseringen, men lå 27 uker på listen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Brudeparet, Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill, ankommer Drottningholm utenfor Stockholm, Sverige kvelden 8. juni. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Brudeparet, Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill, ankommer Drottningholm utenfor Stockholm, Sverige kvelden 8. juni. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

27. juni: Arkitektene bak utredningen om regjeringskvartalet anbefaler å rive Høyblokka, Y-blokka, R4 og S-blokka.

Høyblokka og Y-blokka, eller Regjeringskvartalet i froskeperspektiv. Utrederne som har jobbet med skisser for det nye regjeringskvartalet anbefaler å rive store deler, inkludert Høyblokka. Mens Riksantikvaren anbefaler å verne både Y-blokka og Høyblokken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Høyblokka og Y-blokka, eller Regjeringskvartalet i froskeperspektiv. Utrederne som har jobbet med skisser for det nye regjeringskvartalet anbefaler å rive store deler, inkludert Høyblokka. Mens Riksantikvaren anbefaler å verne både Y-blokka og Høyblokken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.


Mange trosset regnet for å delta i Oslo Pride og Skeive dagers parade i Oslo 29. juni. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Mange trosset regnet for å delta i Oslo Pride og Skeive dagers parade i Oslo 29. juni. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Juli:

1. juli: Cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte blir lagt ned. 295 ansatte mister jobben.

2. juli : Varsleren Edward Snowden søker asyl i Norge, men får avslag på formelt grunnlag.

3. juli: AUF åpner sin første landsleir på Gulsrud i Modum. Det er første gang siden massakren 22. juli 2011 at AUF avholder landsleir.

Mari Aaby West, Åsmund Aukrust, Jens Stoltenberg, Eskil Pedersen og Marianne Wilhelmsen på AUFs sommerleir ved Tyrifjorden. Gulsrud er et leirsted en mil fra Utøya. Årets sommerleir var den første etter massakren på Utøya i 2011. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.Mari Aaby West, Åsmund Aukrust, Jens Stoltenberg, Eskil Pedersen og Marianne Wilhelmsen på AUFs sommerleir ved Tyrifjorden. Gulsrud er et leirsted en mil fra Utøya. Årets sommerleir var den første etter massakren på Utøya i 2011. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.


Muslimer ber en bønn i Bait-un-Nasr-moskeen på Furuset i Oslo torsdag kveld 11. juli. Andre dag med faste går mot slutten. Ramadan ble i år fra 10. juli til Id 8. august. Fasten varer vanligvis fra daggry til solnedgang. Det gir en hard fasteperiode med de lange sommerdagene i Norge. Nord for polarsirkelen har de også midnattssol og ble i år enige om å følge Mekka-tid i fasten. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Muslimer ber en bønn i Bait-un-Nasr-moskeen på Furuset i Oslo torsdag kveld 11. juli. Andre dag med faste går mot slutten. Ramadan ble i år fra 10. juli til Id 8. august. Fasten varer vanligvis fra daggry til solnedgang. Det gir en hard fasteperiode med de lange sommerdagene i Norge. Nord for polarsirkelen har de også midnattssol og ble i år enige om å følge Mekka-tid i fasten. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.


Publikum hører Kendrick Lamar på Slottsfjellfestivalen 2013. Dette blir også den siste sommerne for Øya-festivalen i Middelalderparken, neste sommer flytter den til Tøyen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Publikum hører Kendrick Lamar på Slottsfjellfestivalen 2013. Dette blir også den siste sommerne for Øya-festivalen i Middelalderparken, neste sommer flytter den til Tøyen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

Kronprins Haakon fylte 40 år og feiret med festival i hagen på Skaugum. Gjestene slo opp telt og levde det glade festivalliv med festing og konserter. Her får han et kyss på kinnet av kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra til høyre.Kronprins Haakon fylte 40 år og feiret med festival i hagen på Skaugum. Gjestene slo opp telt og levde det glade festivalliv med festing og konserter. Her får han et kyss på kinnet av kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra til høyre.


Folk legger ned roser ved Oslo domkirke mandag formiddag, to år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixFolk legger ned roser ved Oslo domkirke mandag formiddag, to år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

17. juli: Marte Dalelv blir dømt til fengsel i 16 måneder i Dubai for sex utenfor ekteskapet og for å ha drukket alkohol etter å ha anmeldt en voldtekt. Hun benådes senere av emiren i Dubai.

Marte Deborah Dalelv får en god og lang klem av sin mor Eveleyn Dalelv da hun kom til Sandefjord lufthavn Torp 24. juli. Hun ble dømt for alkoholmisbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falk forklaring i De forente arabiske emirater, men ble til slutt benådet av emiren av Dubai og fikk komme hjem til Norge. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix. Marte Deborah Dalelv får en god og lang klem av sin mor Eveleyn Dalelv da hun kom til Sandefjord lufthavn Torp 24. juli. Hun ble dømt for alkoholmisbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falk forklaring i De forente arabiske emirater, men ble til slutt benådet av emiren av Dubai og fikk komme hjem til Norge. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix.


31. juli: Store lynnedslag i Sør-Norge de siste dagene gjør skader for flere titalls millioner kroner.

August:

3. august: Linn Madelen Bråthen (33) blir funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik i Telemark. En politimann (40) blir senere siktet for å ha kastet eller dyttet henne over brua.

5. august: Seks personer blir alvorlig skadd og nærmere 80 personer evakueres etter at en trailer begynte å brenne midt inne i Gudvangatunnelen på E 16 i Sogn og Fjordane.

5. august: En kvinnelig NAV-ansatt i Oslo blir knivstukket på jobb av en klient. Hun dør tre dager senere av skadene.

9. august: Hovedindeksen på Oslo Børs passerer 500 poeng for første gang siden 18. juni 2008.

17. august: Hardangerbrua blir offisielt åpnet. Brua er landets lengste hengebru og erstatter ferjesambandet Bruravik-Brimnes.

18. august: Skuespiller Rolv Wesenlund dør, 76 år gammel.

19. august: Tjostolv Moland (32) blir funnet død på cella han deler med Joshua French i Kongo. French blir mistenkt for å ha noe å gjøre med dødsfallet, men en felles etterforskningsrapport fra Kripos og kongolesiske myndigheter fastslår senere at Moland tok sitt eget liv.

19. august: Statoil selger andeler i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel, samt i Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel for 15,7 milliarder kroner.

22. august: Hilde Haugsgjerd annonserer sin avgang som sjefredaktør i Aftenposten etter ni år. VGs digitalredaktør Espen Egil Hansen (48) blir senere ansatt som ny sjefredaktør.

22. august : En person er omkommet i en tunnelbrann på E39 i Skaun i Sør-Trøndelag.

30. august: 23-åringen som var tiltalt for drap og drapsforsøk i den såkalte halloween-saken, dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Hovedfeltet under andre etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i det nydelig landskapet i Lofoten 9. august. Det er første gang sykkelrittet avholdes. Thor Hushovd vant både sammenlagt og poengtrøya. Lars Petter Nordhaug stakk av med klatretrøya. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Hovedfeltet under andre etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i det nydelig landskapet i Lofoten 9. august. Det er første gang sykkelrittet avholdes. Thor Hushovd vant både sammenlagt og poengtrøya. Lars Petter Nordhaug stakk av med klatretrøya. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.


Valgkampen sparkes igang og Liv Signe Navarsete forhåndsstemte i Arendal. 30 prosent av velgerne valgte å forhåndsstemme ved årets valg. Det er ny rekord. Bare Høyre hadde en klart større oppslutning blant de som forhåndsstemte. Kanskje tjente de på det? Valgdeltagelsen var på 78,2 prosent. Foto: Valgkampen sparkes igang og Liv Signe Navarsete forhåndsstemte i Arendal. 30 prosent av velgerne valgte å forhåndsstemme ved årets valg. Det er ny rekord. Bare Høyre hadde en klart større oppslutning blant de som forhåndsstemte. Kanskje tjente de på det? Valgdeltagelsen var på 78,2 prosent. Foto:


Sommern holdt stand til godt ut i august på Østlandet i år. Her frister det med et kveldsbad på Ingierstrand Bad i Oslofjorden 26. august. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Sommern holdt stand til godt ut i august på Østlandet i år. Her frister det med et kveldsbad på Ingierstrand Bad i Oslofjorden 26. august. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.


Forsvarerne Ellen Holager Andenæs og John Christian Elden danser til musikk fra høytalerne i Asker og Bærum tingrett morgene før rettsaken mot de fire personene som var tiltalt for bedrageri i forbindelse med Veigar Pall Gunnarssons spillerovergang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Saken endte med frifinnelse for alle fire og da påtalemyndighetene valgte å ikke anke frifinnelsen trakk også påtalenemda i Norges Fotballforbund anmeldelsen. Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Forsvarerne Ellen Holager Andenæs og John Christian Elden danser til musikk fra høytalerne i Asker og Bærum tingrett morgene før rettsaken mot de fire personene som var tiltalt for bedrageri i forbindelse med Veigar Pall Gunnarssons spillerovergang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Saken endte med frifinnelse for alle fire og da påtalemyndighetene valgte å ikke anke frifinnelsen trakk også påtalenemda i Norges Fotballforbund anmeldelsen. Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.


Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og sjefen for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, møtte pressen etter at EOS-utvalget på Stortinget valgte å aksjonerte mot Etterretningstjenestens hemmelige «Fagarkiv» på Havnelageret i Oslo sentrum 29. august. E-tjensten kan selv bestemme hva utbalget får se og bekrefter at de ikke utleverer informasjon om sine kilder. Inspeksjonene kom etter at frilanser Kjetil Stormark avslørte at E-tjensten har samlet sensitive opplysninger om 400 nordmenn. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og sjefen for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, møtte pressen etter at EOS-utvalget på Stortinget valgte å aksjonerte mot Etterretningstjenestens hemmelige «Fagarkiv» på Havnelageret i Oslo sentrum 29. august. E-tjensten kan selv bestemme hva utbalget får se og bekrefter at de ikke utleverer informasjon om sine kilder. Inspeksjonene kom etter at frilanser Kjetil Stormark avslørte at E-tjensten har samlet sensitive opplysninger om 400 nordmenn. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.


«Så sur da» vant filane under MGPjr i Oslo Spektrum 31. august. Fiolinist og bassist Audun Rørmark jubler for kamera. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.«Så sur da» vant filane under MGPjr i Oslo Spektrum 31. august. Fiolinist og bassist Audun Rørmark jubler for kamera. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

31. august: Anja Weløy Aarseth (21) blir funnet drept på Akslafjellet i Ålesund. En 23 år gammel mann ble kort tid etter arrestert og innrømmer å ha misbrukt og drept kvinnen.

Lys og blomster ca 50 meter fra stedet der den 21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen ble funnet drept 31. august. Funnstedet er like ved en tursti i nærheten av Fjellstua på Akslafjellet i Ålesund. Allerede onsdagen etter pågrep politiet en Ålesund-mann (24) som i avhør innrømmet at han hadde drept Aarseth. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.Lys og blomster ca 50 meter fra stedet der den 21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen ble funnet drept 31. august. Funnstedet er like ved en tursti i nærheten av Fjellstua på Akslafjellet i Ålesund. Allerede onsdagen etter pågrep politiet en Ålesund-mann (24) som i avhør innrømmet at han hadde drept Aarseth. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.

September

3. september: Høyre blir største parti i skolevalgene med 28 prosent (mot 16 i 2009). Frp går tilbake fra 24 prosent til 15,6 prosent.

Erna Solberg på vei til makten. Her er hun kampklar før TV-duell med Jens Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.Erna Solberg på vei til makten. Her er hun kampklar før TV-duell med Jens Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Daværende og påtroppene statsministere i TV-duell. Men det visste de ikke da. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.Daværende og påtroppene statsministere i TV-duell. Men det visste de ikke da. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Jan Bøhler viste muskler og Jens Stoltenberg talte under markeringen av at det var 100 timer igjen til stortingsvalget. De til stede skullle nå gå dør-til-dør aksjon i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixJan Bøhler viste muskler og Jens Stoltenberg talte under markeringen av at det var 100 timer igjen til stortingsvalget. De til stede skullle nå gå dør-til-dør aksjon i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

6. september: Et viltkamera observerer to ulvevalper i Østmarka i Oslo. Det er første gang siden 1800-tallet at det er født ulver i Oslo.

9. september: Stortingsvalget førte til et klart flertall for de borgerlige partiene. For første gang blir Miljøpartiet de Grønne representert på Stortinget.

9. september: Folkeavstemningen om OL i Oslo gir 55 prosent ja-flertall.

Partileder Knut Arild Hareide (Krf) før partilederdebatt på TV2. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.Partileder Knut Arild Hareide (Krf) før partilederdebatt på TV2. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Bokser Cecilia Brækhus jubler etter å ha vunnet tittelkamp i weltervekt-klassen mot Oxandia Castillo fra Den Dominikanske Republikk under Nordic Fight Night i Frederikshavn 7. september. Hun vant også mot Mia St.John i april. Den 3. oktober ble det klart at den nye regjeringen vil fjerne forbudet mot proffboksing, til Brækhus store glede. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Bokser Cecilia Brækhus jubler etter å ha vunnet tittelkamp i weltervekt-klassen mot Oxandia Castillo fra Den Dominikanske Republikk under Nordic Fight Night i Frederikshavn 7. september. Hun vant også mot Mia St.John i april. Den 3. oktober ble det klart at den nye regjeringen vil fjerne forbudet mot proffboksing, til Brækhus store glede. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.


Tjostolv Moland kom hjem til Vegårdshei 12. september da han ble gravlagt. Moren Mathilde Moland og faren Knut Moland er de to første kistebærerene. Moland døde på cella i Kongo. I skrivende stund er vennen Joshua French anklaget for å ha dopet ned og drept kameraten. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB scanpix.Tjostolv Moland kom hjem til Vegårdshei 12. september da han ble gravlagt. Moren Mathilde Moland og faren Knut Moland er de to første kistebærerene. Moland døde på cella i Kongo. I skrivende stund er vennen Joshua French anklaget for å ha dopet ned og drept kameraten. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB scanpix.

12. september: En granskningsrapport om terrorangrepet i In Aménas kommer med sterk kritikk av sikkerhetstiltakene ved anlegget.

16. september: De fire borgerlige partiene møtes til sonderinger. KrF og Venstre trekker seg senere fra forhandlingene, men blir regjeringens støttepartier i Stortinget.

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H), Frp-formann Siv Jensen, Krf-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande går ned trappen på Radisson Blu-hotellet i Nydalen 16. september etter første dag med «regjeringssonderinger». Det store spørsmålet er om det blir to- eller firepartisregjering. Hele Norge holder pusten, men det lekker ikke en eneste opplysning fra sonderingene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Påtroppende statsminister Erna Solberg (H), Frp-formann Siv Jensen, Krf-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande går ned trappen på Radisson Blu-hotellet i Nydalen 16. september etter første dag med «regjeringssonderinger». Det store spørsmålet er om det blir to- eller firepartisregjering. Hele Norge holder pusten, men det lekker ikke en eneste opplysning fra sonderingene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

17. september : Frp holder «omdømme-pressekonferanse» for utenlandsk presse for å stanse omtale som «Breiviks parti i regjering» i utenlandske medier.

20. september : Regjeringen gir opp planene om full rensing av Co2 på gasskraftverket på Mongstad.

Regjeringsbygget Høyblokka 17. september. Utsikten fra møterommet på statsministerens kontor i høyblokka er fortsatt flott. Blokka er nå ryddet og tømt, men sporene etter terroraksjonen 22. juli 2011 er fortsatt tydelige. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Regjeringsbygget Høyblokka 17. september. Utsikten fra møterommet på statsministerens kontor i høyblokka er fortsatt flott. Blokka er nå ryddet og tømt, men sporene etter terroraksjonen 22. juli 2011 er fortsatt tydelige. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.


Erna Solberg og Siv Jensen oppsummerer tredje dag av regjeringssonderingene på den daglige pressekonferansen. Men informasjon om eventuelle uenigheter eller problemer slipper foreløpig ikke over deres lepper.... Foto: Heiko Junge / NTB scanpixErna Solberg og Siv Jensen oppsummerer tredje dag av regjeringssonderingene på den daglige pressekonferansen. Men informasjon om eventuelle uenigheter eller problemer slipper foreløpig ikke over deres lepper.... Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

26. september: Høyesterett skjerper straffen for overgrepsdømte Rune Øygard til to år og tre måneder – ett år mer enn straffen i lagmannsretten.

Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Erna Solberg og Siv Jensen på pressekonferansen i Stortingests Vandrehall 30. september. Her presenterte de sin avtale om en topartiregjering med støtte fra Venstre og Krf i Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Erna Solberg og Siv Jensen på pressekonferansen i Stortingests Vandrehall 30. september. Her presenterte de sin avtale om en topartiregjering med støtte fra Venstre og Krf i Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.

Les mer: Høyre får kun med seg Frp i regjering

Oktober

Frps Christian Tybring-Gjedde og leder for Miljøpartiet De Grønne Rasmus Hansson har fått plasser ved siden av hverandre i Stortinget. Her skal de sitte tett sammen de neste fire årene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.Frps Christian Tybring-Gjedde og leder for Miljøpartiet De Grønne Rasmus Hansson har fått plasser ved siden av hverandre i Stortinget. Her skal de sitte tett sammen de neste fire årene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

1. oktober: Høyre og Fremskrittspartiet starter regjeringsforhandlinger og legger sju dager senere fram en felles politisk plattform.

2. oktober: Høyres Olemic Thommesen blir ny stortingspresident etter Aps Dag Terje Andersen.

Erna Solberg og Siv Jensen presenterer programerklæringen til den nye blåblå regjeringen på Sundvollen hotell. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Erna Solberg og Siv Jensen presenterer programerklæringen til den nye blåblå regjeringen på Sundvollen hotell. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

11. oktober : Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) tildeles Nobels fredspris.

11. oktober: En 13 år gammel gutt dreper sin tre år gamle fosterbror i Sagvåg på Stord.

14. oktober: Den avtroppende regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett for 2014. Statens samlede utgifter neste år er beregnet til 1.114 milliarder kroner og inntektene til 1.295 milliarder kroner.

16. oktober: Erna Solberg (H) overtar som Norges statsminister i en regjering utgått fra Høyre og Fremskrittspartiet. For første gang er Frp med i regjering.

20. oktober: FN, USA og Russland ber Norge ta imot mellom 300 og 500 tonn saringass og opptil 50 tonn sennepsgass for destruering fra Syria.

23. oktober: Høyesterett avgjør at innføringen av en tidsbegrensning på 25 år på tidsbegrensede fiskerikvoter ikke er grunnlovsstridig.

23. oktober: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) møter omfattende kritikk for ikke å offentliggjøre kundelisten sin fra tiden som PR-rådgiver i First House.

25. oktober: 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i fjor, dømmes til tvungent psykisk helsevern. Han anker dommen.

25. oktober: Norge sier nei til å ta imot kjemiske stridsmidler fra Syria for destruering.

31. oktober: To norsk-somaliske tenåringsjenter på 16 og 19 år skal ha dratt til Syria for å bidra i borgerkrigen. Faren hevder de holdes i landet mot sin vilje.

Tabanka African & Caribbean Peoples Dance Ensemble, Norges første afrikanske og karibiske dansekompani danset under åpningen av Oslo World Music Festival som gikk av stabelen i Oslo konserthus i slutten av oktober. Festivalen blir arrangert for 20. år på rad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.Tabanka African & Caribbean Peoples Dance Ensemble, Norges første afrikanske og karibiske dansekompani danset under åpningen av Oslo World Music Festival som gikk av stabelen i Oslo konserthus i slutten av oktober. Festivalen blir arrangert for 20. år på rad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


30. oktober var den offisielle åpningen av solspeilet på Rjukan. Tusenvis var samlet på torvet får å bivåne åpningen, da sollyset kom nedover dalsiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.30. oktober var den offisielle åpningen av solspeilet på Rjukan. Tusenvis var samlet på torvet får å bivåne åpningen, da sollyset kom nedover dalsiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.


Forfatter Marit Christensen presenterer Forfatter Marit Christensen presenterer "Moren. Historien om Wenche Behring Breivik" på Aschehoug forlag 31. oktober. Advokaten til avdøde Wenche Behring Breivik har reagert kraftig og prøvd å stoppe boken, det samme gjelder advokaten til søsteren. Også forlegger Erling Kagge reagerte på opplysninger i boka om Åsne Seiersdal. Aschehoug besluttet å gjøre endringer i de neste opplagene og de blir det flere av. For kontroversene om boka har ført den rett opp på toppen av bestselgerlista til tross for nesten samstemt slakt fra anmeldere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

November:

3. november: En asylsøker fra Sør-Sudan dreper bussjåføren og to passasjerer på Valdresekspressen i Årdal.

8. november: Den nye regjeringen legger fram sin tilleggsproposisjon til forslag til statsbudsjett for 2014. Den plusser på drøye 4 milliarder kroner sammenlignet med det rødgrønne budsjettforslaget.

8. november: Asylbarnet Neda Ibrahim og hennes familie vinner over Utlendingsnemnda i Oslo tingrett.

12. november: Mette Nord blir ny leder i Fagforbundet.

13. november: Kronprinsesse Mette-Marit blir operert for prolaps i nakken etter å ha vært sykmeldt i flere uker.

15. november: Høyre, Frp, Venstre og KrF blir enige om en budsjettavtale.

14. november: Salget av nye boliger falt med 31 prosent i oktober sammenlignet med samme måned i fjor. Ekspertene mener boligmarkedet vil fortsette å falle fremover.

16. november: Ekstremværet Hilde slår inn over Trøndelag og Helgeland. 57 veistrekninger og ferjesamband blir stengt og rundt 20.000 husstander er uten strøm på det verste.

25. november: Oslo har vært rammet av en ransbølge hele høsten. Politiet tror antallet personran vil nærme seg 1.000 i løpet av 2013.

26. november: Flere eksperter varsler mørke utsikter for norsk økonomi til neste år. NHO mener neste år blir det tyngste på fem år for norske bedrifter.

En gjeng med Guy Fawkes-masker ble avmaskerte av politiet i Oslo da de ville demonstrere 5. november etter inspirasjon fra filmen «V for vendetta» der hovedpersonen er inspirert av Guy Fawkes og hans katolske kruttsammensvergelsen i 1605 hvor de skulle sprenge overhuset i Det britiske parlamentet. Maskene har blitt et større symbol for protest og brukes gjennomgående av hacktivistene Anonymous og er også brukt av Occupy-bevegelsen. Dessverre for dem er det forbudt å maskere seg i Norge og demonstrasjonen ble noe avspist av den grunn. De ble stoppet av politiet og Guy Fawkes-maskene ble beslaglagt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixEn gjeng med Guy Fawkes-masker ble avmaskerte av politiet i Oslo da de ville demonstrere 5. november etter inspirasjon fra filmen «V for vendetta» der hovedpersonen er inspirert av Guy Fawkes og hans katolske kruttsammensvergelsen i 1605 hvor de skulle sprenge overhuset i Det britiske parlamentet. Maskene har blitt et større symbol for protest og brukes gjennomgående av hacktivistene Anonymous og er også brukt av Occupy-bevegelsen. Dessverre for dem er det forbudt å maskere seg i Norge og demonstrasjonen ble noe avspist av den grunn. De ble stoppet av politiet og Guy Fawkes-maskene ble beslaglagt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Se også en mer vellykket Anonymous-demonstrasjon: Protestmarsj endte i spontan giveraksjon

eter Kovacs og Godset-fansen jubler for gullmedalje etter eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Haugesund på Marienlyst stadion søndag kveld. Godset tok gull og vant Tippeligaen 2013, mens Haugesund tok bronse. Sesongens siste serierunde endte 4-0 til Godset. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.eter Kovacs og Godset-fansen jubler for gullmedalje etter eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Haugesund på Marienlyst stadion søndag kveld. Godset tok gull og vant Tippeligaen 2013, mens Haugesund tok bronse. Sesongens siste serierunde endte 4-0 til Godset. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

Sjøen slo lørdag kveld 16. november inn over havna i Stjørdal. De to personene i bildet beveger seg på en flytebrygge i urovekkende nærhet av kraftige bølger. Ekstremværet «Hilde» var på vei innover Trøndelag og Helgeland. Flere steder langs kysten ble det målt vinder i orkan styrke, den var like sterk som ekstremværet «Dagmar» som traff oss i 2011. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix.Sjøen slo lørdag kveld 16. november inn over havna i Stjørdal. De to personene i bildet beveger seg på en flytebrygge i urovekkende nærhet av kraftige bølger. Ekstremværet «Hilde» var på vei innover Trøndelag og Helgeland. Flere steder langs kysten ble det målt vinder i orkan styrke, den var like sterk som ekstremværet «Dagmar» som traff oss i 2011. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix.

Drillo fikk beskjed om at han måtte si opp og Per-Mathias Høgmo ble hentet inn for å redde landslaget. Det har gått en vei. Norge er nå ute av topp 50 på FIFA-rankingen. 54. plassen er den nest dårligste siden rankingen ble opprettet. Her er Høgmo under privatlandskampen mellom Norge og Skottland 19. november 2013. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.Drillo fikk beskjed om at han måtte si opp og Per-Mathias Høgmo ble hentet inn for å redde landslaget. Det har gått en vei. Norge er nå ute av topp 50 på FIFA-rankingen. 54. plassen er den nest dårligste siden rankingen ble opprettet. Her er Høgmo under privatlandskampen mellom Norge og Skottland 19. november 2013. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.

Statsminister Erna Solberg dro 20. november på offisielt statsbesøk til Tyskland der hun ble tatt i mot av forbundskansler Angela Merkel i Kanzleramt i Berlin. Det er Solbergs første utenlandsreise som statsminister. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.Statsminister Erna Solberg dro 20. november på offisielt statsbesøk til Tyskland der hun ble tatt i mot av forbundskansler Angela Merkel i Kanzleramt i Berlin. Det er Solbergs første utenlandsreise som statsminister. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.


Miljøbevegelse, fagbevegelse, solidaritets- og bistandsorganisasjoner og urfolk forlot konferansesenteret hvor klimatoppmøtet i Warszawa avholdes i protest. Foto: Vilde Blix Huseby/Natur og Ungdom / NTB scanpix.Miljøbevegelse, fagbevegelse, solidaritets- og bistandsorganisasjoner og urfolk forlot konferansesenteret hvor klimatoppmøtet i Warszawa avholdes i protest. Foto: Vilde Blix Huseby/Natur og Ungdom / NTB scanpix.


Sjakk-konge! Magnus Carlsen vant sjakk-VM 22. november mens folket fulgte med på live og overføringer. Han ble etterpå kastet i bassenget og gestikulerer her til manager Espen Agdestein. Carlsen er dermed den eneste nordmannen som har vunnet denne gjeve tittelen og sjakk spilles av over 600 millioner på verdensbasis. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Sjakk-konge! Magnus Carlsen vant sjakk-VM 22. november mens folket fulgte med på live og overføringer. Han ble etterpå kastet i bassenget og gestikulerer her til manager Espen Agdestein. Carlsen er dermed den eneste nordmannen som har vunnet denne gjeve tittelen og sjakk spilles av over 600 millioner på verdensbasis. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.


Norsk Transportarbeiderforbund har massedemonstrasjon i Risavika terminal kl. 10.30 26. november. De protesterer mot det de kaller sosial dumping ved terminalen. Ansatte og ledelse i Risavika Terminal, Risavika Havn og NorSea , representanter fra Oslo Havn var også tilstede samt styreleder ved Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix.Norsk Transportarbeiderforbund har massedemonstrasjon i Risavika terminal kl. 10.30 26. november. De protesterer mot det de kaller sosial dumping ved terminalen. Ansatte og ledelse i Risavika Terminal, Risavika Havn og NorSea , representanter fra Oslo Havn var også tilstede samt styreleder ved Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix.

Desember

2. desember: Utlendingsnemnda gir Neda Ibrahim (12) og hennes familie et nytt avslag.

2. desember: Markedsverdien på Oljefondet passerer 5.000 milliarder kroner.

2. desember: Rettssaken mot seks menn som er tiltalt for kinakunst-tyveriet i Bergen i januar i år, starter. Den stjålne kunsten er fremdeles ikke kommet til rette.

3. desember: Norske elever scorer under gjennomsnittet i matematikk og gjør det dårligere enn i 2009, viser årets PISA-undersøkelse fra OECD.

4. desember: Oslo tingrett sier utvisningsvedtaket mot Yalda (11) og hennes familie er ugyldig og bryter barnekonvensjonen.

5. desember: Pionerdykkerne i Nordsjøen vinner saken mot staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

10. desember: Joshua French blir likevel tiltalt for å ha drept Joshua French av det kongolesiske militærpolitiet.

Det ble sendt ut flere varsel om ekstremvær fra Meteorologisk institutt i november-desember. Fra uvær til orkaner og vi ble alle bedre kjent med «Hilde» og «Ivar». Her har et tre måttet gi tapt for vinden på Sørnes utenfor Stavanger 6. desember. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.Det ble sendt ut flere varsel om ekstremvær fra Meteorologisk institutt i november-desember. Fra uvær til orkaner og vi ble alle bedre kjent med «Hilde» og «Ivar». Her har et tre måttet gi tapt for vinden på Sørnes utenfor Stavanger 6. desember. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.


Olav Thon etablerer en stiftelse som skal drive Olav Thon Gruppen videre etter hans død. Stiftelsen skal også gi penger til almennyttige formål. Nyheten skaper delte meninger der noen mener Thon er julenissen selv, mens andre mener han er egoistisk. Foto fra februar: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Olav Thon etablerer en stiftelse som skal drive Olav Thon Gruppen videre etter hans død. Stiftelsen skal også gi penger til almennyttige formål. Nyheten skaper delte meninger der noen mener Thon er julenissen selv, mens andre mener han er egoistisk. Foto fra februar: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

10. desember: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) blir tildelt Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW mottar fredsprisen 2013 i Oslo Rådhus. Organisasjonens leder Ahmet Uzumcu mottar prisen på vegne av OPCW. Her gratuleres han av kong Harald og dronning Sonja. Jagland i bakgrunnen. Foto: C. Poppe / NTB scanpixOrganisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW mottar fredsprisen 2013 i Oslo Rådhus. Organisasjonens leder Ahmet Uzumcu mottar prisen på vegne av OPCW. Her gratuleres han av kong Harald og dronning Sonja. Jagland i bakgrunnen. Foto: C. Poppe / NTB scanpix

Se også: De mest sette videoene på ABC Nyheter i løpet av 2013

Personvernpolicy