Torsk i godt selskap

HVERDAG OG FEST: Avhengig av hvordan du tilbereder den, er alle dager gode torskedager.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vintertorsk, juletorsk, nyttårstorsk, hverdagstorsk – anledningene til å unne seg et torskemåltid er mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sprudlende godt nyttårsmåltid

Musserende viner duger til mer enn skåling ved midnatt.

Øyvinds torsk er virkelig nyttårshøytiden verdig – hvit og smaksrik, akkurat passe salt og varmebehandlet så den flaker seg fint. Silkemyk potetpuré og sødmefullt smør med hummer og estragon binder alt sammen til en fullkommen rett.

Anledningen er skreddersydd for en konsentrert og balansert musserende vin av høy klasse. Det er jo vanligvis Champagne som trekkes fram når de store høytidene skal feires, og her ville det passet retten godt. Jeg har likevel valgt en musserende vin fra Italia denne uken. Kvaliteten er super, og i forhold til Champagne er prisen veldig fordelaktig.

Bellavista Franciacorta Cuvée Brut (varenr. 3402002 3310601, kr 275, bestillingsutvalg) lages i Lombardia, ikke langt fra motebyen Milano. De sprudlende vinene fra Franciacorta-området inntok den italienske vinlovens høyeste kvalitetsklasse, DOCG, i 1995.

Vinene herfra lages i hovedsak av de samme druene som i Champagne: Chardonnay, som dominerer, samt litt Pinot Noir og litt Pinot Blanc. De gjæres annen gang på flaske, også dette er slik som i Champagne. Så er også disse vinene de eneste i Italia som kan måle seg med Champagne hva kvalitet angår.

Bellavista tilhører områdets ledende produsenter og har i dag en betydelig produksjon av økologiske druer fra 190 hektar vinmarker. Vinen har lys, ungdommelig farge med duft av gule epler, sitrus og kjeks. I munnen er den tørr, med balansert syre og middels fylde. Moussen er behagelig, og vinens lengde er god. Franciacortaens syre og tørre stil tilfører retten friskhet, og druen Chardonnays lette fedme og smørpreg harmonerer godt med pureen, smørsausen og hummerens deilige konsistens.

Begrepet «juletorsk» innebærer vel ikke så mye mer enn at man gjerne spiser torsk som et av måltidene i jula. Hvilke torskeretter som lages, varierer fra landsdel til landsdel. I Sandefjord har jeg en mistanke om hvilken saus de stort sett velger ...

Jeg har ambisjoner om å starte en liten nyttårstradisjon som innebærer å gjøre torsken enda mer selskapelig og høytidelig. Denne varianten er likevel relativt rask å lage når du først har fått tatt deg av hummeren. Kombinasjonen av struttende, magert torskekjøtt og fast, søtlig, aromatisk hummerkjøtt og smør gir en perfekt match til musserende vin. Nyttårsaften er den dagen det spises mest hummer og inntas mest musserende vin i Norge, så her kommer torsken i tradisjonelt selskap.

Norsk må det være!

Når man først skal gjøre ekstra stas på torsken og selskapet, er det norsk hummer som gjelder. Denne har en atskillig mer mineralsk havsmak enn den canadiske. Sistnevnte er grei nok, men smaker litt mer “plastikk» i min munn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torskebiffen blir bra enten du trekker den i saltet vann, damper den, steker den eller baker den. Det viktigste er at den ikke får for mye varmebehandling. Fisken er ferdig idet den begynner å flake seg ved et lett dytt på kanten. Om fisken har en litt rå kjerne når du tar den ut av ovnen, går det ofte fint å la den trekke ferdig i formen.

I og med at hummersmøret har masse smak, trenger jeg ikke forsterke smaken i torsken med pannesteking. Derfor har jeg for enkelhets skyld valgt å bake fisken med smør, salt og grov svart pepper. Som tilbehør foreslår jeg noe så utrolig godt og enkelt som mandelpotetpuré og litt potetgull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt nytt år!

Torsk med hummersmør

Ingredienser (6 personer)

1 kilo skinn- og beinfri villtorsk

1 norsk hummer

150 g smør

1 sjalottløk

¼ potte estragon

1 ss sitronsaft

600 g mandelpotet (skrelt)

200 g smør

Artikkelen fortsetter under annonsen

2 dl fløte

salt

1 neve flat persille

solsikkeolje

Framgangsmåte

Hummer: Kok opp en kjele med minimum 3 liter vann og ha i ca. 100 g salt i vannet. Når vannet koker slipper man hummeren raskt oppi. Dette er en effektiv måte å ta livet av levende hummer på. Hummeren skifter ganske raskt farge fra svart til rød. La den koke i ca. 3 minutter. Løft den opp og vri av begge klørne. Disse koker du i 2 minutter til. Dette gjøres for at kjøttet skal slippe kalkskiven inni klørne ved rensing.

Når du renser hummer, er det greit å ha en engangsklut på fjøla – da det renner en del væske ut. Dra fra hverandre hale og hode. Halen legger du på fjøla og gir en dytt, slik at du hører det knaser i skallet. Plukk deretter av ett og ett skalledd til du har hele halen i én bit i hånden. Del halen i to på langs og pirk ut det du ser av tarm. Del den deretter opp biter på 1,5 cm. Klørne renses ved å slå forsiktig på den tykkeste delen med ryggen av kniven gjentatte ganger, til skallet sprekker. Knekk opp kloen med hendene, og dra ut knipekloen som kalkskiven henger fast i. De små leddene har også fine kjøttbiter, åpne dem ved å slå på dem til skallet krakelerer. Pirk ut kjøttet med en teskje eller hummergaffel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hummersmør: Varm en panne med litt solsikkeolje. Legg hummeren i panna, og la den ligge til den har fått en tydelig rød stekefarge. Tilsett finhakket sjalottløk og smør. La dette bruse godt sammen i 1 minutt. Ha i hakket estragon og en skvis sitron. Nå har du et smaksrikt hummersmør! Legg det oppå den perfekt bakte torsken på tallerkenen.

Torsk: Del torskeryggen opp i serveringsstykker. Dryss på litt salt ca. 15 minutter før servering. Legg den i en ildfast form, og bak den på 150 grader i ovnen til den holder ca. 52 grader i kjernen. Du kan gi den en liten dytt for å kjenne om den løsner litt eller om den er helt hard inni. Hvis den starter å flake seg, er den klar.

Potetpuré: Skrell mandelpotetene og del dem i to. Kok dem møre og hell av vannet. La potetene dampe litt fra seg før du knuser dem med en potetmoser. Ha så i fløte og smør, og kok opp pureen under visping. Smak til med salt. Du kan regulere fløtemengden etter egen smak, selv liker jeg pureen litt tynn.

Chips og persille: Høvle av noen skiver mandelpotet, og friter dem i solsikkeolje til de er sprø og gylne. Flat persille friteres raskt til den er sprø. Når du legger persillen i frityroljen, kommer det en god sprut olje opp i ca. 0,5 sekund. Ha gjerne en papirklut over kjelen samtidig som du legger i persillen.