Slik unngår du bakrus dagen derpå – uten piller

BAKRUS: Når rusen forsvinner fra kroppen, sitter vi igjen med en sinna hjerne, for lite vann i kroppen og sannsynligvis mest behov for bare å sove. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
BAKRUS: Når rusen forsvinner fra kroppen, sitter vi igjen med en sinna hjerne, for lite vann i kroppen og sannsynligvis mest behov for bare å sove. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fullt mulig å ha en god fest uten å bli ødelagt dagen etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hvordan takle gårsdagens dumheter?

1 Se bort fra sannheten

Ta en telefon til noen av dine nærmeste venner og spør om du oppførte deg dårlig. Gode venner vil vise hensyn til din tilstand og svare at alle var fulle og oppførte seg dumt. Sørg for å ringe flere. Ellers risikerer du at du ikke blir helt overbevist.

Problem: Noen kan fortelle sannheten.

2 Ta et bad eller dusj

Du skal ikke kimse av den psykologiske effekten av det å vaske kroppen. Uten at det finnes noe vitenskapelig belegg for det, er det ingen tvil om at rennende vann har legende virkning.

Problem: Varmtvannstanken går før eller siden tom.

3 Reis bort

Det er bra å komme seg vekk fra alt som minner om det du har gjort. Jo større dine synder er, desto lenger bør du reise.

Problem: Du skal hjem igjen.

4 Gå i kirke

Kirken er programforpliktet til å tilgi. Muligens er du så heldig at du også får servert vin.

Problem: De gladkristne er ubegripelig irriterende – ikke minst dagen derpå.

5 Angrep er det beste forsvar

Finn fram til noen som gjorde mer dumme ting enn deg og fokuser på vedkommende så mye at dine egne tabber blir peanuts.

Problem: Du var den fulleste og dummeste, og andre vil bruke deg i samme rolle.

6 Ta tyren ved hornene

Kontakt de som måtte være skadelidende for din oppførsel og be om unnskyldning. Dette frambringer langt mer overbevisende argumenter om hvor lite fadesen betyr, og du føler et snev av moral vokse langt inne i ryggmargen.

Problem: Du lager mer oppstuss og oppmerksomhet blant dem som faktisk ikke la merke til deg.

7 Gå en tur

En klok mann sa en gang at når man flytter seg fysisk, flytter man seg også mentalt. Det er uansett godt å bevege seg i frisk luft.

Problem: Fysiske utskeielser kan øke den fysiske bakrusen.

8 Kle deg i joggebukse, spis is og se en DVD

Klassisk amerikansk måte å takle bakrus på. Tankene flyr av sted, og gårsdagens begivenheter er snart et fjernt univers som du vagt erindrer.

Problem: Kun én SMS er nok til å bringe deg ut av likevekt.

9 Gå til psykolog

Hvorfor ikke kontakte noen som lever av å hjelpe folk med problemer. En psykolog vil ta deg gjennom de nødvendige fasene som må til for å takle angsten.

Problem: Psykologer har stiv timepris.

10 Gå på fest

Det er lite som hjelper mer mot fyllenerver enn en skikkelig fest. Kle deg i noe behagelig, velg dinfavorittdrikke, inviter dine beste venner og drukne dine sorger i et lystig lag.

Problem: Du får dobbelt så mange problemer i morgen.


Disse humoristiske forslagene er hentet fra Sivertsens bok «Fylla - fra vors til bakrus».

Du våkner opp med en hårete tunge, en bankende hodepine, skjelvende hender og skjelvende mage. For ikke å glemme den hullete hukommelsen og den krypende sosiale angsten som legger sin klamme hånd rundt ditt spurtende hjerte.

Men det er ikke bare ubehag for deg. Du kan være en fare for dine omgivelser når du er i bakrus. Men mer om det senere, for det er altså mulig å unngå, men da må vi forstå hva bakrusen egentlig er.

Slik får du «lykkepromille»

Merete Vevelstad er overlege ved Folkehelseinstituttet og har kontroll på dagen derpå. Hun forklarer at bakrusen er hjernens motreaksjon på å ha vært badet i for mye alkohol for lenge. På toppen av det er ditt indre landskap som en ørken og du har mangel på søvn.

– Moderate menger alkohol får alle instrumentene i hjernen din til å spille litt ekstra samtidig, det gir deg en god følelse. Det er det vi kaller en «lykkepromille». Men drikker du for mye eller for lenge tipper du over og nesten alle instrumentene gradvis stilner. Da setter hjernen i gang en motreaksjon og det gir bakrusen, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men holder du deg til den herlige lykkepromillen så får du ikke den samme motreaksjon fra hjernen.

Finn din «lykkepromille». Vanligvis er et par glass vin eller øl for kvinner, tre til fire for menn nok. Illustrasjonsfoto: Colourbox.Finn din «lykkepromille». Vanligvis er et par glass vin eller øl for kvinner, tre til fire for menn nok. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Og hvordan oppnår du denne lykkepromillen?

– Lykkepromillen oppnås typisk med et par glass vin eller øl for kvinner, tre til fire for menn. Og den vedlikeholdes så ved å drikke maks én alkoholenhet - to for store menn - annenhver time, sier Vevelstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ikke i mer enn tre-fem timer.

Les også: Professor hevder han kan utrydde bakrus

Pass deg for boblene

For den eneste måten å unngå bakrusen på er å planlegge på forhånd og begrense hvor mye og hvor lenge du drikker. Du må være beredt! Helst bør du ha spist noe, gjerne noe fett, som ribbe. Kanskje bør du også ha bestemt deg på forhånd for hva du skal drikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vin og øl kan gi noe krøll. Men det blir verre med en konjakk oppå en lykkepromille, sier Vevelstad.

For det har også betydning hva du drikker. Det er ikke alkoholen i seg selv som gjør det, men følgestoffene som kommer fra gjæringen, det som på engelsk heter «congener». Det er derfor en whisky-bakrus er verre enn en vodka-bakrus.

Boblene i champagne og øl går også rett i fletta.

De ser flotte ut, men boblene gjør deg ekstra full og det får du svi for dagen etterpå. Foto: Colourbox.De ser flotte ut, men boblene gjør deg ekstra full og det får du svi for dagen etterpå. Foto: Colourbox.

– Kullsyren gjør at du tar opp mer alkohol fra magesekken, dermed vil du raskere få høyrere promille, forklarer Vevelstad.

Ole Andre Sivertsen, programleder for NRK-programmet «Fylla» og forfatter av boka «Fylla – fra vors til bakrus» har flere råd om hva man bør prøve å unngå.

– Champis er 12% alkohol med bobler og derfor en dødare på tom mage, men det samme skjer rent fysisk dersom du drikker Farris til rødvin. Den verste kombinasjonen av bobler og høyt alkoholinnhold finner du i denne sesongen: Akevitt + øl. Dramatisk alkoholprosent i kombinasjon med bobler. Er det rart det går galt? spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Sivertsen anbefaler også å la danseskoene ligge.

– Det er slitsomt å håndtere alkohol for kroppen, så ikke kombiner det med hard fysisk aktivitet, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Folk som går på vorspiel drikker mer på byen

Drikk vann og sov

Og den kebab’en du får lyst på utover kvelden må du gjerne nyte. Det trenger ikke være usunn mat, banan og grovt brød er vel så bra!

Nattmat er ikke det dummeste du gjør. Det kan hjelpe. Foto: Colourbox.Nattmat er ikke det dummeste du gjør. Det kan hjelpe. Foto: Colourbox.

Det eneste som virkelig hjelper mot bakrus er å forebygge. Har du nemlig fått bakrus så er det for seint. Det er klart du kan dempe symptomene noe med medisiner, men da er det bare å vente på at det går over.

– Sov og få i deg salter, sukker og vann, råder Vevelstad.

Hun anbefaler å holde seg til Paracet (paracetamol) dersom man har hodepine og passe seg for smertestillende som kan gi mageblødninger, som Ibux (ibuprofen).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagen derpå er det tid for payback fordi nervesystemet ditt forsøker å kompensere for den dempende effekten som alkoholen har hatt. Nå er systemet oversensitivt – lys og lyd virker unormalt sterkt, du klarer ikke konsentrere deg eller tenke klart og angstsenteret jobber på spreng for å evaluere alle hull i hukommelsen, fortelle Sivertsen til ABC Nyheter.

Og har du først fått bakrus, bør du ta hensyn til det.

Du kan være farlig dårlig

Vevelstad påpeker at nyere forskning indikerer at du kan være farlig for deg selv og de rundt deg når du er i bakrus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere studier viser at du har redusert oppmerksomhet og dårligere hukommelse, sier hun.

Det har også kommet to nye studier fra Folkehelseinstituttet om bakrus:

  1. I et samarbeid med Ullevål sykehus fant forsker Stig Tore Bogstrand at en vesentlig andel av de edru personene som ender på sykehus etter akutte ulykker, som trafikkulykker og arbeidsulykker, viste seg at hadde inntatt alkohol det siste halve døgnet. Så selv om de ikke lenger har promille kunne forskerne se at personene var i bakrus.
  2. Overlege ved Folkehelseinstituttet Gudrun Høiseth har også funnet noe interessant. Flere av de bilførerne som blir pågrepet av politiet, etter mistanke om alkoholpåvirket kjøring, men som ikke har alkohol eller rusmidler i blodet, viser seg å ha drukket alkohol det siste halve døgnet før kjøringen. De kan altså være i bakrus.

– Det gjør at man kan spekulere i om man har så nedsatte ferdigheter selv i bakrus at det kan ha bidratt til ulykker. Det gir i alle fall en indikasjon på at man ikke er helt på topp mens man er i bakrus, sier Vevelstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så lenge må du vente med å kjøre

Det kan vel de fleste skrive under på. I en irsk studie fant forskeren A. McKinney at forsøksobjektene hans som var i bakrus dagen derpå hadde en svekkelse i ferdighetene som tilsvarte at de skulle hatt en promille på 0,8 dagen derpå. Promillegrensa i Norge er 0,2.

– Gi det tid. Det går over! trøster Sivertsen.

Se de mer humoristiske rådene fra boka til Sivertsen i faktaboksen til høyre.