Hvilken julesang er den fineste?

Det blir ikke jul uten Mariah Carey. Foto: AP Photo
Det blir ikke jul uten Mariah Carey. Foto: AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er musikken du bare må ha til jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken julesang må du høre for at det skal bli jul? Eller er det ikke så farlig?

En låt som gang på gang har blitt kåret til den beste julesangen er «Fairytale Of New York», skrevet av Shane McGovan og fremført med hans band The Pogues sammen med Kirsty McColl.

Mariah Carey

NRK P3s lyttere kåret denne som tidenes beste julesang for to år siden, med Mariah Careys «All I Want For Christmas», og Chris Reas «Driving Home For Christmas» hakk i hæl.

I 2008 stemte P4s lyttere frem «O Helga Natt» med Jussi Björling som vinner.

Erik Valebrokk er journalist, og ivrig musikkblogger på fritiden. Foto: Helle Øder ValebrokkErik Valebrokk er journalist, og ivrig musikkblogger på fritiden. Foto: Helle Øder Valebrokk

Noe av det fine med å være i 2013 er at du kan få alle sangene på mobilen. Journalist og blogger Erik Valebrokk har satt sammen denne lista i Spotify.

Du finner store deler av den samme lista i WiMP her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Perfekt fortalt historie

Eriks blogg finner du her. Han er enig med store deler av ande julesangfans når han velger sin favoritt:

– «Fairytale Of New York» er den aller beste «moderne» julelåta. Det er en perfekt fortalt historie om to mennesker, der han åpenbart har lovet henne gull og grønne skoger og hun har vært godtroende og naiv, men hvor mye han enn prøver er han like håpløs, spiller på hester som ikke går inn og drikker opp det lille han ellers har av penger. Det er ikke en hyggelig fortelling, men du hører at de fremdeles har følelser for hverandre også. Arrangementet renner over av julestemning med irske fløyter og et flott kor, men hele låta hviler på Shane MacGowan og Kirsty MacColl som vrenger sjela. Mange har gjort coverversjoner, men ingen har vært i nærheten av å synge som dem.

På andre og tredjeplass finner vi en klassiker og litt selvmedlidenhet.

– Muds «Lonely This Christmas» er en annen favoritt. Det er en selvmedlidende sviske som bare er helt uimotståelig. Men ingen låter er vel mer julete enn Wham!s «Last Christmas». Den har absolutt alt, inkludert en video som er så fylt til randen av herlige klisjeer at jeg blir rent rørt.