Botanisk juletid:Slik skaper du julestemning i hjemmet med planter

HVIT JUL: Hos Anne Mina Lillelien og MinaMilanda er du garantert ei hvit jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du ha det tradisjonelt i rødt og grønt, eller heller gnistrende hvitt og frostet? Mulighetene er mange når du skaper julestemning med planter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tradisjonelle juleplanter

Einer

Norsk bartre. Siden den er vintergrønn, og den fra gammelt av blitt brukt som juledekorasjon, både som pyntegrønt og som juletre.

Juleglede/julebegonia

En krysning mellom to arter begonia fra Afrika. Var på 1900-tallet fram til 1980 den mest solgte juleblomsten i Norge.

Julestjerne

Stammer fra Mexico, men har blitt dyrket i Skandinavia siden 1890. Norges mest kjøpte potteplante. Finnes i alle farger fra rødt til lilla til hvitt.

Misteltein

En halvparasitt som vokser på trær som lind, lønn, poppel og frukttrær. Er fredet i Norge og importeres blant annet fra Frankrike. Tradisjonelt kunne unge mennesker kysse under mistelteinen.

Svibler/hyasinter

Vokser vilt i blant annet Tyrkia, Syria, Libanon og Israel. Dyrkes i stor skala i både Nederland og Sør-Afrika. Lukter søtt og mye.

Gran

Juletreet over alle. Skikken med juletre startet i Sveits og Sør-Tyskland fra 1500-tallet. Rundt 1900 begynte det å bli vanlig i Norge.

Julekaktus og novemberkaktus

Nær beslektede kaktuser. Stammer fra Brasil, der de vokser i trærne og lever av regn og døde plantedeler. Kan bli gamle og store med godt stell.

Kristtorn

Eviggrønn plante som vokser vilt helt fra Kina til Vest-Europa, også på Vestlandet og Sørlandet. Populær julepynt, særlig i dekorasjoner og kranser. Navnet spiller på assosiasjoner til Jesus' tornekrone.

Ridderstjerne

Hippeastrum, løkplante fra Mellom- og Sør-Amerika. Kalles ofte, men feilaktig, amaryllis. Ble en populær juleblomst i Norge på 1990-tallet.

Asalea

Navn på flere planter i rhododendronslekten. Vokser vilt i Kina og Sørøst-Asia. Kom i bruk i Norge på slutten av 1800-tallet og er nå vår nest vanligste juleblomst.

(Kilde: Naturhistorisk museum, Store norske leksikon)

Juleglede, julestjerne, misteltein, svibler, einer, julerose og asalea. Er det disse plantene som setter i gang julestemningen hos deg? Slik er det ikke for alle.

– Jeg har et hus ved den italienske rivieraen og er der mye. For meg gir en palme med julelys nesten mer julestemning enn tradisjonelle juleplanter, forteller Anne Mina Lillelien, som driver blomsterbutikken MinaMilanda i Oslo.

Nå har ikke Lillelien importert palmer i anledning julemåneden, men lokalet bærer likevel på en litt annerledes julestemning. Blomsterdekoratøren byr opp til en botanisk hvit jul, selv om noen dyprøde orkideer riktignok er å finne i hyllene.

Les også: Sjekk fargen og barnålene før du kjøper juletre

En stjerne

Rødt og grønt er de mest tradisjonsrike julefargene, også i planteverdenen. Men i likhet med moter for klær finnes det plantemoter, forteller botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For 40-50 år siden var julegleder veldig populære. Fra 1970-tallet begynte julestjernen å ta over, sier hun.

Nå kjøper nordmenn rundt 5 millioner julestjerner hvert år. Blomsten er billig, lett å få tak i og svært folkelig. Men kanskje ikke spesielt trendy, for den som bryr seg om slikt? Det gjør ikke Lillelien.

– Det bør ikke handle om hvorvidt en plante er in eller ut. Alt avhenger av hvordan plantene settes sammen og brukes. En kaktus sammen med frostede grener og en tradisjonell juleblomst kan fungere veldig godt, sier Lillelien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen kan mene at de ikke egentlig liker julestjerner, men si at «med den potta var den fin!» Og det er ikke noe galt med å like julestjerner, fortsetter hun.

Les også: Julebakst med en vri

Hvite grener

Lillelien lager en liten bukett av eukalyptusgrener. Den mørke, rødbrune fargen står fint til grener som er frostet, altså gjort hvite med spraylakk. Folk vet gjerne ikke at de liker noe før de har sett det, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De hadde neppe kjennskap til eukalyptus, nordmennene som i eldre tider begynte å ta einer, misteltein og kristtorn inn i huset om vinteren. Disse plantene beholder som kjent de grønne bladene gjennom den kalde årstida.

– Det ga en slags forsikring om at livet ville komme tilbake. Men dette var lenge før det ble tradisjon å ha juletre i Norge. Juletreet ble vanlig for bare 100-150 år siden, forteller botaniker Bjureke.

Les også: Dette er verdens største juletre

Eksotisk

Mange av de tradisjonelle juleblomstene, slik som julestjernen, har eksotisk opphav. At de har funnet veien til norske julehjem, henger sammen med at det er på denne tida plantene blomstrer.

Asalea er den nest mest populære juleblomsten og selges i rundt 1,5 millioner eksemplarer årlig. På tredjeplass er ridderstjerne (ofte feilaktig kalt amaryllis), som kom som et skudd på 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen plante som har vært populær noen år, er julerosen, forteller Lillelien. Selv er hun veldig glad i hvit alpefiol, en plante flere kunder også nå har fått opp øynene for.

– Alpefiolen er helt hvit, ikke gulhvit som en del andre hvite blomster. Det helt hvite tror jeg kommer til å bli mer populært framover. Alpefiolen har også fine grågrønne blader, sier hun.