Disse bøkene gir ekspertene bort til jul

Tom Egelands 19 romaner er oversatt til hele 24 språk. Foto: Åse Myhrvold Egeland
Tom Egelands 19 romaner er oversatt til hele 24 språk. Foto: Åse Myhrvold Egeland

Krimforfatteren, anmelderen og bokbloggeren deler sine favoriter.

Krimforfatter Tom Egeland har gitt ut 19 romaner og er oversatt til 24 språk. Han er aller mest kjent for krimromanene om Bjørn Beltø. Tidligere i år mottok han Arks barnebokpris for Katakombens hemmelighet og til våren kommer det en ny bok om antihelten Beltø. Dette er bøkene han vil gi bort i år:

Roy Jacobsen: De usynlige En vár, vakker roman om livet - og døden - på en øy ihavgapet. En lyrisk, lavmælt og medrivende roman som gjorde dypt inntrykk på meg.

Yann de Caprona: Norsk etymologisk ordbok Har du en i familien som er glad i språk og ord? Da må jeg anbefale denne sjarmklumpen - på 2,5 kilo og 1920 sider - om ordenes opphav.

Trude Lorentzen: Mysteriet mamma Trude Lorentzen er journalist og har "etterforsket" tiden frem mot morens selvmord. Betagende og rørende om en mamma, en datter, et selvmord, et mysterium.

Bloggeren

Anette S. Garpestad deler bokfavoritter på bloggen sin, og med ABC Nyheters leseres. Foto: Cappelen DammAnette S. Garpestad deler bokfavoritter på bloggen sin, og med ABC Nyheters leseres. Foto: Cappelen Damm

Anette S. Garpestad i forlaget Cappelen Damm, kjent som Bokdama på blogg og twitter,har også landet på Roy Jacobsen.

Roy Jacobsen: De usynlige Rett og slett fordi det er en bok som virkelig TOK meg, og har vært med meg helt siden jeg var ferdig med den. Vakker og dramatisk på en elegant lavmælt måte.

Selma Lønning Aarø: Jeg kommer snart Denne boka fikk meg til å humre, le,smile finurlig og nikke gjenkjennende. Merkelig nok. Den definitive kommentaren til kvinneliv anno 2013.

Jens M. Johansson: Bryllup og begravelser En oppvekstroman, en nåtidsroman og en kjærlighetserklæring til en annerledes familie. Bør leses av mange!

Bokanmelderen

Marie L. Kleve er litteraturjournalist og bokanmelder i Dagbladet. Hun vil gi bort fantasy i år.

- Martin Ernstsen: Hvor er Albert? Uvanlig spennende myldrebok for barn fra tre år og oppover, om en lillebror som stadig stikker av og roter seg opp i farlige situasjoner. Artig for foreldrene også, særlig om de har tilknytning til Oslo og kan kjenne igjen steder og stiler.

Siri Pettersen: Odinsbarn Fantasyfrelste nordmenn har i år fått ekstra mye bra å velge i. Dette er min favoritt - en imponerende, episk fortelling med norrøne røtter, som kan minne litt om "Game of Thrones". En ungdomsbok som like gjerne kan leses av voksne.

-Selma Lønning Aarø: Jeg kommer snart Denne får minst én venninne av meg i år. Smart og særdeles morsom roman om en småbarnsmor som er ekspert på å fake orgasmer, men bestemmer seg for at det er på tide hun får det til på ordentlig.

Busemannen

Et annet godt tips er Cecilie Engers roman Mors gaver, som fikk årets Bokhandlerpris. Blant bestselgerne akkurat nå, finner vi også En sjøens helt av Jon Michelet og Busemannen av Knut Nærum med flere. Sistnevnte er en parodi på norsk krim, med størst vekt på Jo Nesbøs romaner med Harry Hole.

Hvis du har god tålmodighet, kan du lese Busemannen på Twitter. Forfatterne har bestemt seg for å legge ut hele boken. De publiserer en setning hver dag, og regner med at det vil ta 18 år før hele boken ligger ute.

Nyttige bøker

Kjenner du noen som liker å lage ting selv, så kan en bok til inspirasjon være til glede og nytte.

Jenny Skavlans Sy om igjen, ble lansert i november, og viser hvordan du kan gjøre gamle klær som nye.

Strikking har også blitt populært igjen. Tidligere i år kom Den store guttestrikkeboka av Charlott Pettersen, og en som er litt mer avansert vil kanskje sette pris på Strikk fra Setesdal av strikkeparet Arne og Carlos.

Personvernpolicy