Meny

Gi rørene en rens før jul

Tidenes enkleste vaskejobb? Hell på litt rørvask, vent i angitt tid, og sett på varmt vann fra kranen og la det gjøre resten av jobben. (Foto: Elisabeth Dalseg)
Et par minutters jobb i dag, kan spare deg for full stopp i julen.

Hele 92 prosent av norske kommuner har problemer med fettavleiringer som tetter igjen i avløpssystemet . Industri- og restaurantbransjen får størsteparten av skylden, men også vi private synder og skyller matolje og stekefett i vasken i stedet for å tørke det opp og kaste i søppelet.

Uønsket besøk: Se hva Bård fant i toalettet sitt

Det er ikke bare de store avløpsrørene som tettes igjen av matrester og størknet fett. Akkurat det samme kan skje med rørene i boligen din.

Få ting er kjedeligere (eller har dyrere minuttpris) enn å ringe rørleggervakten. På en vanlig ettermiddag starter prisen på drøye 2.000 kroner, vi tør ikke tenke på hva en slik regning kommer på i høytiden.

Så hvorfor ikke være føre var og gi rørene en ordentlig rens i dag?

Les også: Slik vasker du dyna riktig

To minutters-jobb

Slik ser fettavleiringer ut i avløpsrørene. (Illustrasjonsfoto: Rørinspeksjon Norge)Slik ser fettavleiringer ut i avløpsrørene. (Illustrasjonsfoto: Rørinspeksjon Norge)

Det aller enkleste du gjør, er å ta en liten tur på butikken. Vår lokale dagligvareforretning førte to varianter, en avløpsrens fra Plumbo og en fra Jif, begge til rundt 60 kroner. Vi valgte Plumbo denne gangen, fordi det var en litt større flaske, og vi ønsket å gi alle sluk en liten rens.

Og enklere jobb skal man lete lenge etter. På flasken anbefalte de to desiliter for en vanlig rens, dobbel dose om det var antydninger til tette rør. Vi valgte å gi baderomsvasken og sluket en enkel rens, og rørene fra kjøkkenvasken en litt grundigere en, siden de har fått kjørt seg litt etter en pinnekjøttmiddag eller to den siste måneden.

Les også: Vasker du tøyet ditt skittent?

Selve jobben er uansett den samme, og kanskje den aller enkleste vaskejobben vi noen sinne har utført: Hell angitt mengde avløpsrens i sluket. Vent 15 minutter (eller halvtime for kjøkkenvasken), og skyll grundig med så varmt vann som mulig.

Nå sier de fleste renseproduktene vi fant i butikk at de er skånsomme mot plastrør såvel som metallrør. Men er du skeptisk kan du prøve et av disse kjerringrådene:

Dusjen og: Når du først er i gang, hvorfor ikke gi alle rørene en liten rens? (Foto: Elisabeth Dalseg)Dusjen og: Når du først er i gang, hvorfor ikke gi alle rørene en liten rens? (Foto: Elisabeth Dalseg)

og eddik og natron. Du er dog advart: Vi hadde større hell med avløpsåpneren, men merk at det ble gjort etter at det hadde begynt å tette seg igjen.

Skal du bort i ferien? Ikke glem å rense sluket før du drar

Om ulykken er ute

Grunnene til at avløpsrør tetter seg mer eller mindre kan være mange. Ofte er det ikke noe dramatisk som har skjedd med rørene, selv om effekten kan være like ubehagelig når noe kommer opp som man gjerne ville ha blitt kvitt ... Plumbo er for mange synonymt med rens av tette rør.

Men i mange tilfeller kan en avløpspumpe være like effektivt, bare du vet hvordan du bruker den.

Har det tettet seg helt? Se utstyret som hjelper deg å spyle selv

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus