Nysgjerrig og dumdristig ølbrygging

Nysgjerrig og dumdristig ølbrygging
Nysgjerrig og dumdristig ølbrygging

Det Stockholmsbaserte bryggeriet CAP - Curious Audacious Products – legger listen høyt når de hevder at deres bryggeri kommer til å skape underverk hver dag! Men, at det er en svært spennende tilvekst til mikrobryggerienes mangfold er det liten tvil om.

ABC Nyheters øl-entusiast

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

CAP har nylig startet opp, men står allerede med fire spennende produkter i Vinmonopolets utvalg. Og ikke minst har de allerede høstet flere priser på ølmesser i Finland og Sverige.

CAP er utvilsomt et bryggeri som det vil bli spennende å følge i tiden fremover. På eiersiden finner man det norske selskapet CASK Norway.

Les også: Kanskje årets beste ølkjøp

Ølprisvinner

Bryggemesteren Mattias Hammerlind har en omfattende bryggeribakgrunn og har blant annet jobbet ved Dugges Ale og Porterbryggeri, Spendrups bryggeri og Sigtuna Brygghus, før han endelig fikk startet opp sitt eget mikrobryggeri.

Med CAP ønsker han å levere spennende, eksperimentelle og lekne øl til norske og svenske ølelskere. Hele ideen med CAP er å eksperimentere, sky reinheitsgeboten som pesten og helt enkelt lage gode øl, ifølge bryggerimesteren selv.

Vi har tatt en smakstest av ølet fra det nysgjerrige og dumdristige bryggeriet i Stockholm.

Saken fortsetter under bildetMattias Hammerlind og CAP høstet imponerende mange priser under Suomen Beer Expo 2013 i Helsinki.Mattias Hammerlind og CAP høstet imponerende mange priser under Suomen Beer Expo 2013 i Helsinki.

CAP Exciter IPA

Dette er et lyst gulgyllent øl. Noe tåkete og et litt lavt skum. Duften er preget av masse grapefrukt, melon, sitrus, noe pepper og en fin maltnyanse i bakgrunnen. Smaken er naturlig nok preget av humle, masse humle!

Også her er det grapefrukt, melon og sitrus som fremtrer sterkest. En del sødme og et nokså markant pepperpreg i avslutningen gjør dette til et spennende og artig øl, med en god dose sjarme. Bærer tydelig preg av rugmalt og humlesortene Amarillo og Simcoe.

Prøv den gjerne til meksikansk mat.

CAP Exciter IPA – 6,0 % - 0,33 l – kr. 39,90

CAP Black Celebration

Dette er en massiv svart porter med et deilig mokkafarget skum. Duften har mye sitrus og furunål fra humlen i seg, men det er også plass til kaffe, røyk og lakris fra maltet. Veldig mye mørk malt i smaken, kaffe, salt lakris, karamell og en røde bær er fremtredende.

En nokså kraftig humlesmak gir denne porteren særpreg og vil kanskje oppleves litt uvant for enkelte – men det smaker veldig godt når man venner seg til det.

Etter litt tid i glasset åpner ølet seg mye og alle godsmakene kommer frem. Fin og lang ettersmak.

CAP Black Celebration – 7,6 % - 0,33l – kr. 48,90

CAP Endless Vacation

Endless Vacation er en dyp mahogni farget Pale Ale som har et fint hvitt skum som holder lenge. Også dette ølet er veldig preget av humle, men man finner også en del duft av karamell i den.

Smaken fremstår som behagelig og leskende, litt søtlig. Smak av karamell, litt tørket frukt og noe krydret. En god tørsteslukker hvor sødmen ikke blir for påtrengende.

Ikke det mest spennende ølet, men en helt grei Pale Ale.

CAP Endless Vacation – 7,6 % - 0,33l – kr. 48,90

CAP Hunting High and Low

Med et svenskprodusert øl som har samme navn som debutalbumet til legendariske a-ha så forventer man kanskje ikke så mye? Så feil kan man ta! Dette er et veldig godt komponert øl!

I mine øyne er dette absolutt det beste ølet fra CAP og bør prøves.

Det er ikke like ekstremt som de tre første, men veldig godt balansert – og samtidig nokså røff i kantene. Kan for bli en favoritt hos mange. Hunting High and Low har en dyp rød mahognifarge og litt lavt skum.

Veldig fin duft med sjokolade, karamell, vanilje, marsmallows, sitrus og blomster. Det fine maltpreget finnes også i smaken, og matcher en litt røff humling veldig fint. Prisen er ikke så ille heller. Anbefales!

CAP Hunting High and Low – 5,3 % - 0,33l – kr. 38,90


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus