Smart strømstyring

STYR ALT FRA MOBILEN: Ny strømstyringstjeneste bruker sensorer til å finne ut av når den skal senke og når den skal øke temperaturen. I tillegg kan du styre det meste annet av elutstyr fra mobilen. (Foto: Viva)
STYR ALT FRA MOBILEN: Ny strømstyringstjeneste bruker sensorer til å finne ut av når den skal senke og når den skal øke temperaturen. I tillegg kan du styre det meste annet av elutstyr fra mobilen. (Foto: Viva)

Strømstyringen som kartlegger rutinene dine og justerer seg selv.

EU har besluttet å stille krav til varmeovner og andre kilder til el-oppvarming. Kravet går på årsenergieffektivitet, og medfører at varmekildene må utstyres med en elektronisk termostat, som altså gir et lavere forbruk.

De fleste er interesserte i lavest mulig strømregning, og du kommer langt med smarte termostater med instillinger for senking til ulike tider på døgnet - og selvsagt også dersom du er bevisst på hvordan du forbruker strøm i det daglige.

Les også: Nå får du dyrere strøm

Det finnes også ulike systemer som lar deg programmere inn tider på døgnet hvor temperaturen i huset kan senkes.

Nøkkelordet her er programmering: Du må selv sette tider på døgnet for øking og senking av temperaturen.

Men nå lar en ny norskutviklet løsning fra Viva deg slippe denne programmeringen. Den er nemligsmart nok til å lese døgnrytmen i huset og justere temperaturendringene automatisk.

Les også: Strømtabbene du bør styre unna

Slik fungerer det

Systemet består av en bro som kobles til bredbåndet, sensorer og smartkontakter. I tillegg trenger du en smarttelefon og en app som lar deg kommunisere med systemet.

Det er programmeringen som er det spesielle med dette strømstyringsproduktet: Ved hjelp av sensorene, settes det en unik timeplan basert på den faktiske døgnrytmen i huset som sensorene detekterer. Dette lar deg sette en timeplan for hver dag, hele uka - som er smart for deg som kanskje ikke har ni-til-fire-jobb hele uka, men som kanskje har fri på tirsdager og jobber halv dag på fredager.

Ved hjelp av sensorene og smartkontaktene, vil systemet sørge for at det er varmt når du er hjemme, og skru ned temperaturen når du er ute - eller om natten når du sover.

Les også: Vil forby forskuddsbetaling av strøm

Full oversikt fra mobilen

Sensorene måler temperatur og registrerer bevegelse, og det er ved hjelp av disse systemet kan lese og programmere oppvarmingen av huset helt etter ditt behov. Systemet bruker også GPS-registreringer til å finne ut av når du forlater boenheten - som da forteller systemet at varmen kan senkes.

Du kan styre det meste av elartikler som du har koblet til smartkontakter, via mobilen. (Foto: Viva)Du kan styre det meste av elartikler som du har koblet til smartkontakter, via mobilen. (Foto: Viva)

Du kan også ha full oversikt over både oppvarming, temperatur og andre strømkilder, fra mobilen. Systemet kan for eksempel huske å skru av kaffetrakteren dersom du har glemt det - eller du kan skru av lampen på stua fra appen, dersom du glemte dette før du dro.

Alt i alt en artig løsning - og med unntak av sensorprogrammeringen, har vi sett mye av dette i liknende løsninger - som du kan lese lenger nede i artikkelen:

Les også: Så lett sparer du på strømutgiftene

Men systemet har begrensninger

Viva selger startpakke bestående av en bro, en sensor og tre smartkontakter. Ifølge Henrik Holen hos Viva, er dette nok til en leilighet. Bor du i en større bolig eller i et hus med flere etasjer, må du påregne mer utstyr. Du må ha én sensor per etasje, i tillegg må du ha én smartkontakt per lys/varmekilde.

Startpakken koster 1.790 kroner, og kommer i et begrenset opplag til å begynne med. I tillegg tilkommer det en abonnementsavgift på 99 kroner per måned - som blir 1.188 kroner per år.

Les også: Når huset leverer strøm

Det koster 499 kroner per ekstra sensor og 399 kroner per smartkontakt. Du kan også kjøpe til kamera, som muliggjør kommunikasjon mellom deg og vedkommende som er hjemme, via kamera og appen. Kamera koster 1.990 kroner.

Dersom du skal ha nytte av dette som del av et strømsparingssystem, bør du bruke elektrisk oppvarming - fordi dette er det eneste oppvarmingssystemet som denne løsningen støtter. Varmekabler, elektrisk eller vannbåren, kan ikke kobles til dette - ei heller varmepumper på nåværende tidspunkt. Ifølge produsenten jobber de riktignok med å kunne styre varmepumper på sikt.

Les også: Leste av feil strøm i ti år. Ikke gjør samme tabbe.

Som vi nevnte innledningsvis, finnes det også andre muligheter for smartstyring av lys og varme - og det for en rimeligere penge:

  • Lyssystemet Philips Hue er lysstyring via en app og en bro - i likhet med systemet fra Viva. Her er det imidlertid kun styring av lyset som er mulig, og her er det lyspærene som er linket opp mot broen og appen, i motsetning til med Viva-løsningen, hvor det er smartkontaktene som er er koblet opp mot broen og appen. Denne løsningen lar deg også skru lyset av og på, eller til og med dimme og endre farge på lyset, selv om du ikke er hjemme - om du har nettilgang der du er.

Les også: Her kan du lese vår test av Philips Hue

  • Du kan selv lage en liknende løsning ved hjelp av TellStick og smartkontakter. DinSide har vært på hjemmebesøk hos en leser som brukte nettopp dette til å styre det meste av lys og varme i huset: I denne artikkelen kan du se video av hvordan dette fungerer, samt du kan få ideer og innspill til hvordan du kan sette opp en slik løsning hjemme hos deg selv.
  • Det beste med denne løsningen, er at den er mye rimeligere i oppstart og drift, enn Viva-løsningen. Går du for TellStick-løsningen, som også gir deg fullstendig oversikt over temperaturer, lys og muligheten for oversikt og fjernstyring av lys og varme, kan du være i gang for færre kroner.
  • Du er altså oppe og går med et tilsvarende system som Viva - med unntak av sensorprogrammeringen - for rundt 1.200 kroner. Her tilkommer det en årsavfift på cirka 200 kroner (programvaren).

Les også: Her kan du se hvordan DinSide-leseren styrer hele hjemmet sitt fra mobilen

Les også: Vi har testet TellStick og gitt det terningkast seks: Her kan du se hvordan du setter opp systemet

  • Vi har også testet et system som lar deg styre varmepumpen via mobilen. Systemet vi har testet heter AirPatrol, og som du kan lese i testen, synes vi dette fungerer bra: Vi gir det terningkast fem. Den lar deg kommunisere med varmepumpen via mobilen, og du kan altså stille temperaturen opp eller ned ved hjelp av sms.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus