Slik løser dere konfliktene etter julebordet

JULEFLØRT: Det virker kanskje som en god idé der og da, men flørting på juebordet kan få ganske ubehagelige konsekvenser. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
JULEFLØRT: Det virker kanskje som en god idé der og da, men flørting på juebordet kan få ganske ubehagelige konsekvenser. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Julebord skal være koselig og moro, men ikke så helt sjelden får festen en bitter ettersmak.

Vi nordmenn elsker julebord.

Det å hygge seg med kollegaer i festlig lag, gjerne med mat og drikke betalt av bedriften, er noe vi setter stor pris på.

Stemningen er avslappet, vi møter kollegaer på et helt annet plan og kanskje gjør også alkoholen at snakketøyet blir litt løsere enn vanlig.

På godt og vondt.

Overser viktige signaler

For selv om alle hjerter gledet seg da dere ankom julebordet, er det en viss fare at flere av dere forlater festen litt mer nedstemt.

Enda verre har det en tendens til å bli dagen derpå.

- Alkoholen virker sløvende på oss, og da har man lett for å overse eller ikke legge merke til de vanlige signalene vi gir hverandre i den daglige kommunikasjonen, sier seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Asbjørn Grimsmo.

Tråkker over grenser

Det sies jo at det er fra fulle folk og barn man får høre sannheten, men Grimsmo har sine tvil.

I alle fall når det gjelder sannheter du får servert på julebordet.

- Grunnen til at man går for langt i det man sier, er nok først og fremst at man mister evnen til å se at man tråkker over noen grenser. Når vi har drukket, ser vi ikke like lett signalene andre gir oss på at vi har gått for langt, sier han.

Krangler om jobben

De fleste julebordkonflikter vil dreie seg om jobb.

- Kanskje kommer meningene frem på en litt ubehøvlet måte, og da kan det ende med en krangel, sier han.

Det kan for eksempel dreie seg om misnøye med hvordan sjefen styrer. Kanskje syns du ledelsen feilbehandler deg og at det burde vært deg som ble forfremmet til avdelingsleder ved forrige korsvei.

- Julebordet er imidlertid ikke settingen for å ta opp slike ting. Da blir det fort tema både på mandag etter julebordet og kanskje også flere uker fremover, sier Grimsmo.

Føler oss mer private

Psykolog Ingvild Hurlimann-Lindseth tror også mange julebordkonflikter skyldes misnøye.

- Det kan ha bygget seg opp mye frustrasjon gjennom året som er gått. Frustrasjon som enten angår sak, person eller begge deler. På jobb prøver imidlertid de fleste å oppføre seg profesjonelt, men på et julebord føler mange at det er rom for å være mer privat. Da kommer frustrasjonen tydeligere til uttrykk, sier hun.

Vanskelig gråsone

På julebordet er vi nemlig i en helt spesiell situasjon.

Vi er på en måte verken privatperson eller arbeidstaker, men egentlig litt av begge deler.

- Personalfester er helt klart gråsoner, og i disse gråsonene mangler man klare normer og regler for hvordan man skal oppføre seg. Når settingen blir så uklar som den er på et julebord, vil nok de fleste oppføre seg litt mer som en privatperson enn de kanskje burde, sier Grimsmo.

Han legger til at man i enkelte situasjoner ser at gråsonene også strekker seg inn i kundemøter som tar en litt vel festlig vending.

- Da kan man sette en hel bedrifts renommé i dårlig lys, og den upassende oppførselen kan få store økonomiske konsekvenser, sier han.

Den joviale sjefen

Hurlimann-Lindseth tror også at de uklare rollene er en av hovedårsakene til konflikter.

- På jobb har man sin plass og sine ansvarsområder, men på julebordet skal man ha det gøy. Mange ser da muligheten til å variere den rollen de har resten av året, sier hun.

For personer i ledelsen byr også dette på utfordringer.

- For en sjef, er julebordet en mulighet til å kunne oppfattes som mindre streng og mer tilnærmelig. Ofte er det da litt vanskelig å vurdere hvor jovial man skal være. Igjen har man en litt uklar rolle og uklare forventninger, sier hun.

Lag regler for festen

Grimsmo mener flere bedrifter med fordel kunne sette seg ned å lage spilleregler for julebord og andre fester.

Denne planleggingen kan være minst like viktig som planlegging av meny og lokale.

- Få klarhet i hvilke forventninger dere har til festen, hva dere skal gjøre og hva som er lov og ikke lov ved sosiale arrangementer i bedriftens regi, sier han.

Dette vil kunne minske risikoen for konflikter og er dermed positivt for stemningen både på jobb og julebordet.

Sørg også for at eventuell misnøye på jobben tas opp underveis i løpet av året.

Da risikerer dere ikke i like stor grad store utblåsninger når dere egentlig skal kose dere.

Flørting kan få store konsekvenser

I en del bedrifter er flørting nesten like selvfølgelig som juleøl når julebordet arrangeres.

- Det kan være seksuelle spenninger mellom kollegaer som realiseres på grunn av at man nå får muligheten til å være mer privat. Mye alkohol gjør også at terskelen blir lavere, sier Hurlimann-Lindseth.

Husk bare at dette ikke nødvendigvis er helt problemfritt.

- I en bedrift er det gjerne noen personer med mye makt og andre med mindre, og på julebordet skal man liksom møtes som likeverdige parter. Slik er det imidlertid ikke. Det at en overordnet går til sengs med en underordnet, kan i etterkant defineres som et overgrep, sier Grimsmo.

Han legger til at også verbale tilnærmelser kan defineres slik.

- Det er lurt å ha dette i tankene. Ufin oppførsel kan få store konsekvenser hvis maktfordelingen er skjev, sier han.

- Rydd opp etter deg

Har du tråkket i salaten på julebordet, er det dessverre ikke noe alternativ å skylde på black out og late som ingenting.

Oppvasken på mandag er helt klar kjedelig, men like fullt nødvendig.

- Ved tydelige overskridelser er det ikke til å komme utenom at problemene må adresseres når alkoholen er ute av kroppen og arbeidsdagen er tilbake. Det gjelder enten man har oppført seg feil overfor en person eller flere, sier Hurlimann-Lindseth.

Hun ser ingen annen utvei enn å legge seg flat.

Husk hvorfor du er på jobb

I edru tilstand bør du klarere se rollen din og også finne igjen forståelsen av hvorfor du faktisk er på jobb.

- Det å ikke rydde opp i problemene med en gang, vil kunne påvirke opplevelsen av hvordan du har det på jobb og rollen din på jobb. Det vil også kunne være ødeleggende for miljøet og arbeidet som utføres. Selv om interaksjonen med andre på jobb er viktig menneskelig og sosialt sett, er vi tross alt på jobb for å gjøre en jobb. Det er derfor viktig å rydde av veien alt som påvirker kvaliteten på arbeidet, sier hun.

Les også:

Slik beholder du kontrollen på festen

Det er bare en ting som hjelper mot bakrus

Så mange kalorier drikker du i jula

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus