Nå tennes 600 tonn nye julelys

Dette strålende huset på Høybråten i Oslo, bruker så mye strøm på belysning at familien som bor i huset må skru av lysene når de skal lage mat. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix
Dette strålende huset på Høybråten i Oslo, bruker så mye strøm på belysning at familien som bor i huset må skru av lysene når de skal lage mat. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Men hva gjør vi med dem etterpå?

I år kommer Norge til å importere om lag 600 tonn julelys, som skal stråle i en av årets mørkeste måneder.

Bare i oktober ble det importert julelys til en verdi av 27 millioner kroner til Norge, ifølge nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Men hva gjør vi med de som har lyst opp hjemmene våre for siste gang?

– Mange av lysene som brukes ute har begrenset holdbarhet og må skiftes ut hyppig. Da er det viktig å huske på at de gamle og ødelagte lysslyngene skal leveres inn, slik at miljøgiftene blir tatt hånd om og ikke skader miljøet, sier administrerende direktør Gunnar Murvold i returselskapet RENAS i en pressemelding.

Kan bli flinkere

Norge er det landet i verden som samler inn mest elektronisk avfall, sammenlignet med folketallet. Men også vi kan bli flinkere.

– I 2012 ble det samlet inn 29,2 kilo per innbygger i Norge, men fortsatt er det for mye småelektronikk og sparepærer som ikke blir levert til gjenvinning, sier Myrvold.

De siste årene har LED-lys blitt mer og mer vanlig. Dette er et mer miljøvennlig alternativ ettersom disse lysene krever mindre strøm og har lengre levetid enn de gamle glødepærene.

Levende lys

Det er få ting som slår levende lys i mørketiden, og i desember kjøper vi om lag 40 millioner levende lys. Men også her kan du gjøre ditt for å være mer miljøvennlig. Stearinlys inneholder store mengder palmeolje, så det kan være lurt å velge lys med svanemerking, ifølge Grønn hverdag.

En god tommelfingerregel er å sjekke brenntiden på lysene i butikken. Lengre brenntid er mer miljøvennlig.

Det går også hardt ut over telysene i disse tider. Husk at disse kan resirkuleres som metall, men fjern stearinrester først.

Mange skoleklasser samler også inn brukte telys i konkurransen Telysjakten.

I fjor deltok 26.000 elever, og til nå er det samlet inn over en million brukte telys, noe som tilsvarer 178 sykler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus