Disse julegavene hjelper

Julekrusene fra Porsgrund er en bestselger blant julegavene til Røde Kors. Foto: Røde Kors
Julekrusene fra Porsgrund er en bestselger blant julegavene til Røde Kors. Foto: Røde Kors

Her er pakkene som gleder flere.

Det er veldig hyggelig å få en gave under treet, men hva med å gi noe som også hjelper andre?

Mange hjelpeorganisasjoner selger julegaver i nettbutikkene sine. Det kan være symbolske gaver, som mygnett og vaksiner, julepynt, bøker eller smykker.

Alle skal få

Dette armbåndet er blant bestselgerne til Plan. Foto: Plans nettbutikkDette armbåndet er blant bestselgerne til Plan. Foto: Plans nettbutikk

Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan, reiser ikke langt for å handle julegaver.

– Alle over 16 år får symbolske gaver fra meg. I år får døtrene mine både en symbolsk og en konkret gave, røper han overfor ABC Nyheter.

Thommessen forklarer at Plan hvert år konsentrerer seg om noen områder hvor gavemidlene fordeles. I år er det Vietnam og Liberia som prioriteres, men etter tyfonen på Filippinene skal også midler fra julegavesalget gå dit.

– Dette er en trend som går jevnt oppover. Ved å gi en symbolsk gave, gir du til tre personer. Gleden ved å gi er veldig høy, det er noe mottakeren blir glad for å få og samtidig er det en tredje person som får. Folk er opptatt av å bidra. Det vi selger mest av er de symbolske gavekortene, myggnett, vaksiner også videre. Vi selger også mye julepynt og på tredjeplass ligger de gullbelagte peacearmbåndene våre. Det er viktig at produktet har en egenverdi, at varen er bra.

Det aller meste av prisen du betaler for et armbånd går til de som trenger det. Ifølge ferske tall fra Plan har mer enn 2700 kjøpt julegaver fra organisasjonen hittil i år.

– Mellom 80 og 90 prosent går rett til formålet, forteller Thommessen.

Krus og kort

I nettbutikken til Røde Kors er det kort og krus som selger best nå før jul

– Hittil ser vi at vår nye serie Embrace fra Porsgrund selger bra, av symbolkort er det ingen som utpeker seg enda. Men tradisjonelt er det kort som er innenfor skole og nødhjelp som går bra. I fjor på grunn av oppmerksomheten rundt Ensomhet var Besøkskortet blant de som gikk best. Når man kjøper besøkskortet går støtten til Besøkstjenesten, sier mediesjef Astrid Arnslett i Røde Kors.

Klær og bøker

Her har du et utvalg av gaver du kan kjøpe på nett, som samtidig støtter en god sak.

Kirkens bymisjon selger sin kokebok på nett, og du kan også gi en middag med mobiltelefonen din.

Unicef selger julekort og praktiske gaver. Hva med å gi vinterklær til barn i Syria?

Amnesty har egen klesbutikk på nett, som du ser her.

Dette er kun et lite utvalg av alle mulighetene som fins på nett. Er det noen vi har glemt? Del dine favoritter med leserne i kommentarfeltet under!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus