Barnehagebarn:

– Mye styr med rådene om når barn må holdes hjemme

ALLMENNTILSTAND: Som regel er det allmenntilstanden som er avgjørende for hvorvidt et barn kan gå i barnehagen eller bør holdes hjemme. Men ved visse tilstander er det spesielle råd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ALLMENNTILSTAND: Som regel er det allmenntilstanden som er avgjørende for hvorvidt et barn kan gå i barnehagen eller bør holdes hjemme. Men ved visse tilstander er det spesielle råd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Etter diaré må barn holdes hjemme fra barnehagen i to døgn. Sammen med øyekatarr og brennkopper er dette en av sykdommene det er komplisert å gi konkrete råd om, ifølge Folkehelseinstituttet.

Noen ganger er det ingen tvil om at barn må holdes hjemme fra barnehagen, for eksemepel ved feber eller dårlig allmenntilstand. Men i andre tilfeller, når barnet ellers virker opplagt og i fin form, kan man bli usikker.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet råd for når barn må holdes hjemme fra barnehagen.

– Øyekatarr, diaré og brennkopper er det vanskeligste å gi råd for, og det har vært mye styr med rådene for disse sykdommene opp gjennom årene, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Når det gjelder diaré er rådet at barn skal holdes hjemme i 48 timer etter at de ble symptomfrie. Dette gjelder magesyke både med og uten brekninger (oppkast). Poenget med å holde barna hjemme, er å begrense smittespredningen. Noen barn har imidlertid en tendens til løs avføring, og trenger ikke holdes hjemme av den grunn, ifølge Folkehelseinstituttet.

Rådene må ha en balanse mellom hensynet til smittevern og hva som er praktisk for foreldrene, forklarer Blystad.

– Barn med øyekatarr kan som regel gå i barnehagen

Folkehelseinstituttets råd om når barn må holdes hjemme ble endret sist i 2009. Da ble blant annet rådene for øyekatarr endret.

Som ABC Nyheter skrev forrige måned, er det opp til foreldrene å vurdere hvorvidt lege skal kontaktes ved øyekatarr.

Professor Morten Lindbæk, som er daglig leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin, uttalte da at det sjelden er nødvendig med antibiotikadråper eller å holde barn med øyekatarr hjemme fra barnehagen.

Også medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk støtter dette:

– Øyekatarr er stort sett en helt ufarlig tilstand, og det er flere studier som viser at behandling med øyedråper har liten virkning når det gjelder varighet av sykdommen, sa Madsen til ABC Nyheter.

Les mer: – Øyekatarr er som en forkjølelse, med snørr fra øynene

Folkehelseinstituttets offisielle råd om øyekatarr har siden 2009 vært at barn med mild til moderat øyekatarr kan gå i barnehagen. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt.

– Vanskelig å si når barnet kan komme tilbake

Når det gjelder brennkopper er det problematisk å vite nøyaktig når det er greit å sende barnet tilbake i barnehagen, forklarer Blystad.

I rådene heter det:

«Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når sårene er under kontroll, Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.»

Les også: – Usunt kosthold kan gi psykiske plager hos barn

Ved blant annet vanlig forkjølelse, influensa, hoste eller ørebetennelse, er det allmenntilstanden som avgjør når barnet kan sendes i barnehagen og når det bør holdes hjemme.

Ved langvarig hoste bør barnet imidlertid undersøkes for kikhoste, råder Folkehelseinstituttet.

Hodelus er også vanlig i barnehager og skoler, men ikke grunn til å sende barn hjem eller holde dem hjemme. Lusekur skal påbegynnes så raskt som mulig.

Les alle rådene fra Folkehelseinstituttet om når barn bør holdes hjemme fra barnehagen.

– For komplisert for en plakat

Både Folkehelseinstituttet og Private barnehagers landsforbund sier til NRK at de har inntrykk av at rådene følges.

Noen barnehager etterlyser sågar plakater med kjøreregler fra instituttet, slik de ga ut på 90-tallet, foreller Blystad.

– Men sykdommer og livet generelt er såpass komplisert at det ikke kan vurderes ut fra en plakat, sier overlegen til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus