Meny

Hva ønsker du deg til jul?

Noen ønsker seg ingenting til jul, mens andre gleder seg til å åpne pakkene under treet. Foto: NTB scanpix

Ifølge undersøkelse ønsker du deg dette.

Det nærmer seg den store dagen, og det store spørsmålet vi stiller våre nære og kjære er: Hva ønsker du deg til jul.

Til jul i 2013 ønsker vi oss ingenting, ifølge en ny undersøkelse fra Oslo Handelsstands Forening. Ti prosent svarte at de ikke ønsket seg noe til jul, mens åtte prosent var usikre. Og jo eldre vi blir, jo mindre ønsker vi oss.

Penger og reiser

Likevel fins det de av oss, som har skrevet ønskelister til nissen. De yngste ønsker seg penger, mens de kvinnelige som svarte vil gjerne at nissen kommer med en reise i år. Dette kunne også flere de mannlige deltakerne tenke seg under treet, og Apple-produkter er populære gaver uavhengig av kjønn.

Nordmenn liker å planlegge. Litt over halvparten svarer at de starter med gaveinnkjøp fem uker før julaften, eller tidligere. Mens bare syv prosent sparer handlingen til siste uken før den store kvelden, og her er det ikke overraskende, hovedsakelig menn.

– Vi vet også at mange forbrukere vil kjøpe julegaver i forbindelse med lønnsutbetalingen i midten av desember. Kortselskapene bekrefter at jo nærmere man kommer julaften, desto flittigere blir kortet brukt, sier utviklingssjef Lars Fredriksen i OHF.

Netthandel øker

Seks av ti sier de kommer til å gjøre julehandelen på nett i år, dette tallet vil trolig øke. Prognoser fra Virke tilsier at vi kommer til å bruke 3,4 milliarder kroner på netthandel i desember. En milliard av disse vil brukes på utenlandske nettbutikker.

– Gavekjøp som planlegges god tid i forveien, er velegnet for nettkjøp. I en del bransjer vil nok fysiske butikker oppleve sterk konkurranse fra nettbutikker, sier Fredriksen i en pressemelding.

Ifølge Virke blir det ingen stor kjøpefest i desember.

– Vi ser at befolkningen sparer overraskende mye, samtidig som antallet arbeidsledige vokser. I fjor hadde desemberhandelen en liten tilbakegang, noe vi ikke har sett siden 80-tallet. Våre prognoser for i år tilsier at omsetningen i år går opp med 2,5 prosent til 50,5 milliarder, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen i en pressemelding.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus