Huset med det rare i

FORNØYD: Gunn Kjersti Bernås og Andreas Lydersen i Son har lagt ned mye egeninnsats for å få det huset de hadde sett for seg. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det halm i veggene, og doene er fylt med regnvann. Murveggen i spisestuekroken kommer fra en nedlagt fabrikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
10 råd til selvbyggere

Rydd, rydd, rydd!

Rydd så ofte som mulig. Fjern det som ikke skal brukes, men ikke kast for mye – du trenger en del plankebiter underveis.

Lagarbeid

Nå er familien et team! Konsentrer dere om oppgavene dere behersker best. Det er gode resultater dere vil ha, ikke krangelen om hvem som gjør hva eller mest.

Omprioriter – hver dag

Dette er viktig. Tenk gjennom oppgavene hver dag, og gjør de viktigste først. Særlig når du er sliten, er det lett å utsette det vanskelige. Men konsekvensene kan bli kostbare.

Du er limet

Nå har du lov til å bli litt selvopptatt. Ikke undervurder din egen rolle. Opptre som en leder på byggeplassen. Ta oppgavene ingen vil ha, delta, spør, vær interessert og vis respekt for kompetanse.

Tenk gjennom alt

Hva og hvor mange mennesker trengs, og hvor lang tid tar det? Slik unngår du unødvendige pauser og uforutsette problemer.

Tilhenger og godt verktøy

Du kommer til å bruke mye mer tid på både verktøy og tilhenger enn du tror, så sørg for at alt er til stede og i god stand.

Finn.no og lignende

Tilpass planen etter kuppene du gjør. Da blir resultatet mer personlig, og arbeidet blir morsommere. Her er det også penger å spare.

Vær en tøff forhandler

Ikke se deg blind på tall og summer i et slikt prosjekt. Vær kritisk til beslutninger som får økonomiske konsekvenser. Ta en konflikt når du må, men ikke overdriv. Ser du at det blir samarbeidsutfordringer etter første faktura, er det lurt å ta en prat med en gang.

Vær ydmyk, men ...

Håndverkere er stort sett delende mennesker som gjerne forteller deg om det de kan. Hvis de ikke har tid til å hjelpe deg med oppgaven, kan det godt hende de forteller deg hvordan du kan gjøre det selv, bare du spør. Les deg gjerne opp om emnet og prøv – det skal mye til før det går veldig galt.

Må du ta alle utgiftene nå?

Noen ganger kan det være lurt med midlertidige løsninger. Du vil gjerne være ferdig når byggeperioden er over, men et hus er ikke et prosjekt – det er en prosess som pågår så lenge du bor i det.

(Kilde: Andreas Lydersen)

– Vi er ikke fanatikere, men kanskje over snittet opptatt av energi ... og verktøy.

Andreas Lydersen og kona Gunn Kjersti Bernås sitter ved et massivt trebord i sin forholdsvis nye spisestuekrok. Huset som sto innflytningsklart i mai, er resultatet av ett års intens bygging – og mange forberedelser før det. Få standardløsninger ble tatt i bruk da boligen i Son tok form planke for planke, murstein for murstein og halmball for halmball.

Les også: Husk å sjekke at ovnen er rentbrennende

Halmvegger

Ved første øyekast er det lite som tyder på at halm er blant materialene i eneboligen. Men inne i husets kaldeste vegger, nord- og østveggen, ligger halmstråene tett i tett bak et godt lag med leire.

– En halmvegg isolerer like godt som en passivhusvegg, sier Lydersen.

Paret satte seg godt inn i temaet halmhusbygging før ideen ble satt ut i livet. Valget av arkitektkontor falt på Gaia arkitekter på Tjøme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke mye penger å spare på å bruke halm, forteller paret. Byggingen krever dessuten mye egeninnsats, for du finner ingen utbygger som kan gjøre hele jobben for deg.

– Du får et ganske annet forhold til et slikt hus enn et nøkkelferdig hus, sier Bernås.

Les også: Ladet iPod - leilighet i full fyr

Bord fra låven

Når Lydersen og Bernås snakker seg gjennom rommene, blir det tydelig at alt er gjennomtenkt – stort som smått.

– Vi har brukt mye tid på å finne gode og billige materialer. Men det har blitt mye kjøring og bæring, forteller paret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trebordet er laget av planker fra en låve ved Bernås' familiegård. Murveggen i spisestuekroken sto en gang på en fabrikk i Drammen og kostet 5 kroner per stein. Én av de massive tredørene er fra et hus fra 1890 på Hvaler. Trappene er snekret av rimelige benkeplater i eik, og taket er laget av terrassebord – også disse i eik. Gulvene består av solid betong og er som resten av huset lette å vedlikeholde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veggene uten halm har hovedsakelig ubehandlet osp på innsiden, og fasaden er av malmfuru. Treveggene er fylt med cellulosefiber.

– Kombinasjonen av tre og halm skyldes delvis at vi ønsket å bryte litt opp rent arkitektonisk. Det handler også om at det er lettere å sette inn vinduer i trevegger, forklarer Bernås.

Prislappen for de unike 170 kvadratmeterne har kommet på mellom 3,2 og 3,5 millioner kroner.

Les også: Skyller du av oppvasken før du putter den i maskinen?

Smarthus

Fra utsiden av huset kan du skimte en varmepumpe under verandaen. På taket står 12 kvadratmeter med solfangere. Både varmepumpen, solfangerne og peisen inne er med på å varme opp hus og vann.

– Og så har vi varmegjenvinning i dusjen, forteller Bernås.

Når dusjvannet strømmer ned gjennom sluket, gjenvinnes varmen fra det brukte vannet. Huset har også et smarthusanlegg, som gjør at paret lett kan kontrollere lyset, temperaturen i den vannbårne varmen og andre ting som bruker strøm. Selve hjernen i maskineriet, vanntanken og et omfattende system av rør og brytere, har fått plass i kjelleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er i kjelleren Lydersen avslører ett av sine beste husbyggingstips. Blant verktøy, hageredskaper og andre ting som du gjerne finner i en kjeller eller bod, står det et toalett – som i likhet med toalettet på badet er fylt med regnvann fra tomta.

– Under en byggeperiode har du mange håndverkere innom, og da gjelder det å opprette noen basisfunksjoner. Jeg er veldig fornøyd med at vi bygget en ekstra do, sier han.

Les også: Oppvaskmaskin kan være brannfelle