Dette er de vanligste strømtabbene

Står ovnen på fullt, hele døgnet? Timer du den, så den kun varmer opp boligen når du faktisk bruker den, er mye spart. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Står ovnen på fullt, hele døgnet? Timer du den, så den kun varmer opp boligen når du faktisk bruker den, er mye spart. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå strømmen er dyr, og du bør styre unna disse fellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømprisene er sakte på vei oppover. Mørke kvelder og kalde dager gjør sitt for å gjøre akkurat det samme med strømforbruket, som går fra å være en ubetydelig utgiftspost til å spise opp store deler av husholdningsbudsjettet.

Med mindre du har fastpris, vil strømregningen nå gå fra å være en liten flisepost på budsjettet til å spise opp en betydelig andel av lønnen din. Å forhindre at strømregningen blir høyere, er umulig, men med noen små, smarte grep, kan du minimere skadene.

Det mest effektive er de store grepene, som å se på alternativ oppvarming eller etterisolering , men dette krever planlegging, større investeringer og ikke minst tid å gjennomføre. Dårlige vaner kan du gjøre noe med i dag, uten å bruke en eneste krone. Og effekten ser du allerede på neste strømregning.

Les også: Her er hjemmets største strømsluk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

STRØMTABBENE DU BØR UNNGÅ:

Fyre fullt, hele døgnet

Hvor mye tid tilbringer du i stue og kjøkken hver dag? En liten time på morgenen, og syv-åtte på kvelden? Det er bare bortkastet å la alle ovner stå på 21 grader i alle døgnets 24 timer, når du bare får nytte av det i åtte-ni av dem.

Du kan selvsagt skru av ovnene manuelt, men da vil det jo være kaldt om morgenen, og når du kommer hjem fra jobb, og det er det jo ingen som ønsker. Det må ikke være ukomfortabelt å spare, for da dropper vi det.

De aller fleste nye panelovner har muligheter for å time termostaten, slik at de faktisk bare står på når du trenger dem. Og da kan du fint time dem, slik at de slår seg på en time før du står opp, og en time før du kommer hjem fra jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en gammel ovn, kan du bruke en manuell timer i stikkontakten.

Det finnes også mer avanserte løsninger, som du kan lese mer om her: Spar penger med strømstyring

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at det finnes mange alternative oppvarmingsformer, er det fortsatt slik at hver fjerde bolig har strøm som eneste oppvarmingskilde. Og mange har strøm som støtteoppvarming, enten det gjelder varmekabler på badet, ekstra panelovner, eller for å varme opp oljefylte løse "radiatorer".

La dørene stå åpne

Gjesterommet, hobbyrommet, treningsrommet, kottet - ikke alle rom trenger å være like varme som kjøkken og stue. Og selv om ikke alle liker iskalde soverom, bør temperaturen ligge på mellom 15 og 20 grader, hakket kaldere enn de fleste foretrekker å ha det i oppholdsrom.

Så lukk dørene! Det er ingen grunn til at varmekablene på badet skal varme opp den kjølige gangen. Og om du likevel liker det kaldt på soverommet, er det bare dumt at det blir så varmt at du må sette opp vinduet når du skal sove.

NB! Varmer du opp boligen med varmepumpe, er det viktig å sørge for at dørene står åpne mellom rom du ønsker skal være varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ha vindu på gløtt

Midt i sprengkulden er det vel ikke så mange som har vinduene på gløtt, men noen liker å ha det skikkelig godt og kaldt på soverommet. Det er lite økonomisk. Vil du ha det sjokkaldt: Sørg for å brålufte godt før du legger deg. Det er uansett viktig for alle å lufte. Dårlig lufting gir dårlig ventilasjon, og potensielt fuktskader. Men i stedet for vindu eller ventil på gløtt hele året, er det mye mer energiøkonomisk å lufte boligen skikkelig et par minutter, så ofte som annenhver time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaske halvtomme maskiner

Det er deilig å ha tomme skittentøyskurver, men hver maskin koster. Noen intelligente vaskemaskiner regulerer vanninntak etter mengde tøy, eller tallerkner hvis det er snakk om oppvaskmaskinen. Men selv om du bruker mindre på oppvarming av varmtvann når du vasker, vil maskinen fortsatt gå gjennom det samme programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vent derfor med å sette på maskinen til du har full maskin. Som en bonus må du ikke tømme den så ofte, dersom du vasker færre, men større maskiner.

Massasjedusj hver dag

Man skal ikke undervurdere en god, lang og varm dusj. Men du ha på fullt trykk, bruke alle dysene eller det store fossefallsdusjhodet hver gang du dusjer? Med vår varmtvannskalkulator kan du regne ut hvor mye du kan spare på å bytte til sparedusj . Det anbefales gjerne til dusjelskende tenåringer.

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for sparedusjer, men det finnes flere andre grep du kan ta: Sjekk vår sparedusjanalyse

Ikke gjøre noe

Det aller dummeste du gjør, er imidlertid å ikke gjøre noen ting - men bare betale de strømregningene du får. For når strømprisene stiger, blir forskjellene større mellom billigste og dyreste strømabonnement. Sjekk prisoversikten hos DinSide eller hos Konkurransetilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelt å bytte

Når du først har bestemt deg for å bytte, er det enkelt å bytte leverandør. Det kan imidlertid være noen begrensninger knyttet opp mot nåværende leverandør dersom du har fastprisavtale, eller dersom du har forhåndsbetalt påslaget i en variabel avtale.

Sjekk disse betingelsene før du går i gang med selve byttet. Det er også et par opplysninger du bør finne frem:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)

Har du dette klart foran deg, er byttet gjort i en fei. Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Strømselskapet ordner resten.

Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskiftet, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Les også: kutt strømprisene i høst