Så mye kan du drikke uten at barna merker det

TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Når du forandrer deg slik at barna føler seg utrygge, er det på høy tid å bytte ut juleølen med julebrus.

Selv føler du deg sprudlende, glad og feststemt, men for barna kan oppførselen din oppleves ganske annerledes.

- For dem virker du kanskje bare uforståelig glad, og også litt utav kontroll, sier psykologspesialist ved Høgskolen i Bergen Sonja Mellingen.

Hun mener alt alkoholinntak som innebærer at du endrer deg på en slik måte at barnet ditt blir utrygg, er for mye.

Vi reagerer forskjellig

Hvor mye det er, er vanskelig å si.

- Mange barn legger nokså tidlig merke til at stemningen endrer seg etter hvert som de voksne drikker. Hva som er for mye varierer veldig fra barn til barn og fra voksen til voksen, sier Kari Randen i Av og Til.

Dette er en organisasjon som jobber for økt alkoholvett.

Vi voksne reagerer ulikt på alkohol, og hvis barn har hatt negative erfaringer med voksne som drikker, kan de raskere bli utrygge.

Andre barn reagerer kanskje ikke like negativt.

- Dagsformen har også betydning for hvor mye du tåler. En dag kan to glass vin være helt greit, mens du andre dager kan bli litt svingstang av samme mengden, legger Mellingen til.

Hvor mye tolererer du at familie og venner drikker foran barna dine i jula? Si din mening i vårt forum.

Ikke "lykkepromille" for barna

- Foreldre kjenner sine egne barns grenser best, og hver og en av oss må selvsagt selv avgjøre om eller hvor mye vi tror barna våre tåler, sier Randen.

Også hun mener det er viktig å huske at god stemning ikke alltid betyr det samme for voksne som for barn.

- Den såkalte ”lykkepromillen” ser antageligvis nokså annerledes ut for de små. I motsetning til oss voksne, kan ikke barna forlate festen når de vil. Dersom man har opplevd å være edru på en fest hvor alle drikker, så vet man selv hvor slitsomt det kan bli utover kvelden, sier hun.

Utleverer barna

Tenk også på hvordan alkoholen endrer dømmekraften din.

- Alkohol er et dempende rusmiddel, som gjør at vår kritiske sans blir litt bedøvet. Da kan det skje ting som ellers ikke ville skjedd. Vi kan også finne på å fortelle ting, både om oss selv og andre, som vi ellers ville betraktet som hemmeligheter. For barnet kan dette føles utleverende og flaut, sier Mellingen.

Din evne til å være sensitiv for barnet kan bli betydelig svekket når du drikker alkohol, og barnet ditt vil kjenne at du ikke er slik du pleier.

Du er ikke den mammaen eller pappaen du ellers er. Din forutsigbarhet blir endret.

- Det tror jeg kan være skummelt, eller i alle fall utrygt, for barn, sier hun.

Stopp før du er beruset

Randen er enig.

- Barn liker best at foreldre oppfører seg slik som de pleier. Dersom mamma eller pappa plutselig forandrer adferd, kan det særlig for de yngste barna være vanskelig å forstå hva som skjer, sier hun.

Hun legger til at også større barn kan oppleve det som ubehagelig, flaut og utrygt med småfulle foreldre.

- Hvis man velger å drikke sammen med barna, må man selv kjenne på hvor mange glass som skal til før man begynner å føle seg beruset, sier hun.

BARN OG ALKOHOL

FRYKTER JULEN: Det finnes mange barn som er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mindre vin til mamma

Husk bare at du ofte ikke vil merke dine egne endringer like godt som dem som er sammen med deg.

- Det er det som er litt vanskelig med alkohol. Andre merker at du endrer deg før du selv gjør det. Hold derfor kontroll på hvor mye du har drukket, og ikke stol på at du selv merker at du forandrer deg, sier Mellingen.

Hun minner også om at mammaer bør være litt mer forsiktig med inntaket enn pappaer.

- Kvinner tåler betydelig mindre alkohol enn menn på grunn av kroppsvekt og forbrenning. De bør derfor drikke mindre, sier hun.

Skap gode minner

Du har sikkert hørt det, og kanskje også sagt det selv.

”Barn har ikke vondt av å se at mamma og pappa kan kose seg med et glass vin.”

Ifølge Randen er dette en sannhet med visse modifikasjoner.

- Dersom barnet har dårlige erfaringer, kan selv små mengder skape utrygghet. Andre barn takler kanskje et moderat alkoholinntak greit, men hva som er et moderat inntak vil jo være veldig forskjellig fra person til person, sier hun.

Hun mener derfor at det er smart å ha et bevisst forhold til eget alkoholforbruk i desember, og gjerne tenke gjennom dette på forhånd.

- Vi ønsker alle å skape gode juleminner for barna våre, og gode minner starter med trygge og forutsigbare voksenpersoner, sier hun.

Unngå krangler

Er familiesituasjonen litt konfliktfylt, kan det være enda smartere å tenke gjennom hva du drikker.

- Alkohol i slike situasjoner kan sette i gang dumme og leie scener eller diskusjoner. Diskusjoner som antageligvis ikke hører hjemme i selskapeligheter, sier psykologspesialisten.

Man kan lett få lyst til å si folk sannheten når dømmekraften er litt sløvet og tungebåndet sitter løsere, men du må også regne med å få noen litt hissigere svar i retur.

- Julen er en sårbar høytid, der det ofte er mange følelser og forventninger som settes i sving. Da kan det være lett å ty til alkohol for å føle seg avslappet, men det er kanskje ikke så lurt fordi man gjerne kan bli litt ukritisk, sier Mellingen.

Se an barnets alder

Hun legger til at barnets alder har betydning for hvor mye man kan tillate seg å drikke.

Et spedbarn trenger deg og omsorgen din 24 timer i døgnet, mens eldre barn kanskje kan klare seg mer uten at du er 100 prosent tilstede.

- Barn i tenårene igjen, som kanskje selv kan havne borti situasjoner med alkohol, kan ha godt av å vite at en av foreldrene alltid er kjørbare hvis noe skulle hende. Da kan de alltid kontakte deg og vite at du er operativ, sier hun.

Tenk på dagen derpå

- Tenk også gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå. Barnet kan for eksempel falle ned fra stellebordet fordi du var uoppmerksom et øyeblikk. Tenk deg denne situasjonen med og uten to glass vin innabords, sier Mellingen.

Hvordan vil det føles for deg hvis du vet at du hadde drukket? Og hva skjer hvis det hender noe i huset ditt om natten?

Er du da edru nok til å håndtere situasjonen i forhold til barna?

- Jeg vil også slå et slag for dagen derpå. Drikk alltid slik at du klarer å følge opp dine avtalte forpliktelser med barna neste dag. Det er en stor skuffelse for barn når avtaler blir avlyst fordi mamma eller pappa er dårlige, og i forhold til din egen samvittighet er det dumt å vite at det egentlig skyldes alkohol kvelden før, sier hun.

Barna blir glemt

Julen er helt klart et høydepunkt for store og små.

- Men for mange barn er jula mest av alt en påminnelse om hvor lite vellykket familie de har. Vi hører historier om barn som har tatt ansvar for å stelle i stand til jul allerede fra tiårsalderen, sier Randen.

Hun minner om at det finnes mange barn som står opp tidlig på julaften og er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver.

- I mange tilfeller blir foreldrenes feiring så fuktig at barnas behov blir glemt, og det som i utgangspunktet skal være den beste dagen i året blir kanskje den verste. Vi har alle et ansvar for å bryte tabuer rundt dette med alkohol foran barn og unge, sier hun.

Les også:

Kast ut den fulle onkelen

Fire fjerdeklassinger har testet årets julekalendere

Foreldre er redde for navnetyveri

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Norge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 FN-rapport slår hull på myter om båtmigranter05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering
Siste nytt
09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkNorge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFN-rapport slår hull på myter om båtmigranter05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus