Meny

Så mye kan du drikke uten at barna merker det

TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Når du forandrer deg slik at barna føler seg utrygge, er det på høy tid å bytte ut juleølen med julebrus.

Selv føler du deg sprudlende, glad og feststemt, men for barna kan oppførselen din oppleves ganske annerledes.

- For dem virker du kanskje bare uforståelig glad, og også litt utav kontroll, sier psykologspesialist ved Høgskolen i Bergen Sonja Mellingen.

Hun mener alt alkoholinntak som innebærer at du endrer deg på en slik måte at barnet ditt blir utrygg, er for mye.

Vi reagerer forskjellig

Hvor mye det er, er vanskelig å si.

- Mange barn legger nokså tidlig merke til at stemningen endrer seg etter hvert som de voksne drikker. Hva som er for mye varierer veldig fra barn til barn og fra voksen til voksen, sier Kari Randen i Av og Til.

Dette er en organisasjon som jobber for økt alkoholvett.

Vi voksne reagerer ulikt på alkohol, og hvis barn har hatt negative erfaringer med voksne som drikker, kan de raskere bli utrygge.

Andre barn reagerer kanskje ikke like negativt.

- Dagsformen har også betydning for hvor mye du tåler. En dag kan to glass vin være helt greit, mens du andre dager kan bli litt svingstang av samme mengden, legger Mellingen til.

Hvor mye tolererer du at familie og venner drikker foran barna dine i jula? Si din mening i vårt forum.

Ikke "lykkepromille" for barna

- Foreldre kjenner sine egne barns grenser best, og hver og en av oss må selvsagt selv avgjøre om eller hvor mye vi tror barna våre tåler, sier Randen.

Også hun mener det er viktig å huske at god stemning ikke alltid betyr det samme for voksne som for barn.

- Den såkalte ”lykkepromillen” ser antageligvis nokså annerledes ut for de små. I motsetning til oss voksne, kan ikke barna forlate festen når de vil. Dersom man har opplevd å være edru på en fest hvor alle drikker, så vet man selv hvor slitsomt det kan bli utover kvelden, sier hun.

Utleverer barna

Tenk også på hvordan alkoholen endrer dømmekraften din.

- Alkohol er et dempende rusmiddel, som gjør at vår kritiske sans blir litt bedøvet. Da kan det skje ting som ellers ikke ville skjedd. Vi kan også finne på å fortelle ting, både om oss selv og andre, som vi ellers ville betraktet som hemmeligheter. For barnet kan dette føles utleverende og flaut, sier Mellingen.

Din evne til å være sensitiv for barnet kan bli betydelig svekket når du drikker alkohol, og barnet ditt vil kjenne at du ikke er slik du pleier.

Du er ikke den mammaen eller pappaen du ellers er. Din forutsigbarhet blir endret.

- Det tror jeg kan være skummelt, eller i alle fall utrygt, for barn, sier hun.

Stopp før du er beruset

Randen er enig.

- Barn liker best at foreldre oppfører seg slik som de pleier. Dersom mamma eller pappa plutselig forandrer adferd, kan det særlig for de yngste barna være vanskelig å forstå hva som skjer, sier hun.

Hun legger til at også større barn kan oppleve det som ubehagelig, flaut og utrygt med småfulle foreldre.

- Hvis man velger å drikke sammen med barna, må man selv kjenne på hvor mange glass som skal til før man begynner å føle seg beruset, sier hun.

BARN OG ALKOHOL

FRYKTER JULEN: Det finnes mange barn som er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mindre vin til mamma

Husk bare at du ofte ikke vil merke dine egne endringer like godt som dem som er sammen med deg.

- Det er det som er litt vanskelig med alkohol. Andre merker at du endrer deg før du selv gjør det. Hold derfor kontroll på hvor mye du har drukket, og ikke stol på at du selv merker at du forandrer deg, sier Mellingen.

Hun minner også om at mammaer bør være litt mer forsiktig med inntaket enn pappaer.

- Kvinner tåler betydelig mindre alkohol enn menn på grunn av kroppsvekt og forbrenning. De bør derfor drikke mindre, sier hun.

Skap gode minner

Du har sikkert hørt det, og kanskje også sagt det selv.

”Barn har ikke vondt av å se at mamma og pappa kan kose seg med et glass vin.”

Ifølge Randen er dette en sannhet med visse modifikasjoner.

- Dersom barnet har dårlige erfaringer, kan selv små mengder skape utrygghet. Andre barn takler kanskje et moderat alkoholinntak greit, men hva som er et moderat inntak vil jo være veldig forskjellig fra person til person, sier hun.

Hun mener derfor at det er smart å ha et bevisst forhold til eget alkoholforbruk i desember, og gjerne tenke gjennom dette på forhånd.

- Vi ønsker alle å skape gode juleminner for barna våre, og gode minner starter med trygge og forutsigbare voksenpersoner, sier hun.

Unngå krangler

Er familiesituasjonen litt konfliktfylt, kan det være enda smartere å tenke gjennom hva du drikker.

- Alkohol i slike situasjoner kan sette i gang dumme og leie scener eller diskusjoner. Diskusjoner som antageligvis ikke hører hjemme i selskapeligheter, sier psykologspesialisten.

Man kan lett få lyst til å si folk sannheten når dømmekraften er litt sløvet og tungebåndet sitter løsere, men du må også regne med å få noen litt hissigere svar i retur.

- Julen er en sårbar høytid, der det ofte er mange følelser og forventninger som settes i sving. Da kan det være lett å ty til alkohol for å føle seg avslappet, men det er kanskje ikke så lurt fordi man gjerne kan bli litt ukritisk, sier Mellingen.

Se an barnets alder

Hun legger til at barnets alder har betydning for hvor mye man kan tillate seg å drikke.

Et spedbarn trenger deg og omsorgen din 24 timer i døgnet, mens eldre barn kanskje kan klare seg mer uten at du er 100 prosent tilstede.

- Barn i tenårene igjen, som kanskje selv kan havne borti situasjoner med alkohol, kan ha godt av å vite at en av foreldrene alltid er kjørbare hvis noe skulle hende. Da kan de alltid kontakte deg og vite at du er operativ, sier hun.

Tenk på dagen derpå

- Tenk også gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå. Barnet kan for eksempel falle ned fra stellebordet fordi du var uoppmerksom et øyeblikk. Tenk deg denne situasjonen med og uten to glass vin innabords, sier Mellingen.

Hvordan vil det føles for deg hvis du vet at du hadde drukket? Og hva skjer hvis det hender noe i huset ditt om natten?

Er du da edru nok til å håndtere situasjonen i forhold til barna?

- Jeg vil også slå et slag for dagen derpå. Drikk alltid slik at du klarer å følge opp dine avtalte forpliktelser med barna neste dag. Det er en stor skuffelse for barn når avtaler blir avlyst fordi mamma eller pappa er dårlige, og i forhold til din egen samvittighet er det dumt å vite at det egentlig skyldes alkohol kvelden før, sier hun.

Barna blir glemt

Julen er helt klart et høydepunkt for store og små.

- Men for mange barn er jula mest av alt en påminnelse om hvor lite vellykket familie de har. Vi hører historier om barn som har tatt ansvar for å stelle i stand til jul allerede fra tiårsalderen, sier Randen.

Hun minner om at det finnes mange barn som står opp tidlig på julaften og er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver.

- I mange tilfeller blir foreldrenes feiring så fuktig at barnas behov blir glemt, og det som i utgangspunktet skal være den beste dagen i året blir kanskje den verste. Vi har alle et ansvar for å bryte tabuer rundt dette med alkohol foran barn og unge, sier hun.

Les også:

Kast ut den fulle onkelen

Fire fjerdeklassinger har testet årets julekalendere

Foreldre er redde for navnetyveri

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner
Siste nytt
06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus