Så mye kan du drikke uten at barna merker det

TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Når du forandrer deg slik at barna føler seg utrygge, er det på høy tid å bytte ut juleølen med julebrus.

Selv føler du deg sprudlende, glad og feststemt, men for barna kan oppførselen din oppleves ganske annerledes.

- For dem virker du kanskje bare uforståelig glad, og også litt utav kontroll, sier psykologspesialist ved Høgskolen i Bergen Sonja Mellingen.

Hun mener alt alkoholinntak som innebærer at du endrer deg på en slik måte at barnet ditt blir utrygg, er for mye.

Vi reagerer forskjellig

Hvor mye det er, er vanskelig å si.

- Mange barn legger nokså tidlig merke til at stemningen endrer seg etter hvert som de voksne drikker. Hva som er for mye varierer veldig fra barn til barn og fra voksen til voksen, sier Kari Randen i Av og Til.

Dette er en organisasjon som jobber for økt alkoholvett.

Vi voksne reagerer ulikt på alkohol, og hvis barn har hatt negative erfaringer med voksne som drikker, kan de raskere bli utrygge.

Andre barn reagerer kanskje ikke like negativt.

- Dagsformen har også betydning for hvor mye du tåler. En dag kan to glass vin være helt greit, mens du andre dager kan bli litt svingstang av samme mengden, legger Mellingen til.

Hvor mye tolererer du at familie og venner drikker foran barna dine i jula? Si din mening i vårt forum.

Ikke "lykkepromille" for barna

- Foreldre kjenner sine egne barns grenser best, og hver og en av oss må selvsagt selv avgjøre om eller hvor mye vi tror barna våre tåler, sier Randen.

Også hun mener det er viktig å huske at god stemning ikke alltid betyr det samme for voksne som for barn.

- Den såkalte ”lykkepromillen” ser antageligvis nokså annerledes ut for de små. I motsetning til oss voksne, kan ikke barna forlate festen når de vil. Dersom man har opplevd å være edru på en fest hvor alle drikker, så vet man selv hvor slitsomt det kan bli utover kvelden, sier hun.

Utleverer barna

Tenk også på hvordan alkoholen endrer dømmekraften din.

- Alkohol er et dempende rusmiddel, som gjør at vår kritiske sans blir litt bedøvet. Da kan det skje ting som ellers ikke ville skjedd. Vi kan også finne på å fortelle ting, både om oss selv og andre, som vi ellers ville betraktet som hemmeligheter. For barnet kan dette føles utleverende og flaut, sier Mellingen.

Din evne til å være sensitiv for barnet kan bli betydelig svekket når du drikker alkohol, og barnet ditt vil kjenne at du ikke er slik du pleier.

Du er ikke den mammaen eller pappaen du ellers er. Din forutsigbarhet blir endret.

- Det tror jeg kan være skummelt, eller i alle fall utrygt, for barn, sier hun.

Stopp før du er beruset

Randen er enig.

- Barn liker best at foreldre oppfører seg slik som de pleier. Dersom mamma eller pappa plutselig forandrer adferd, kan det særlig for de yngste barna være vanskelig å forstå hva som skjer, sier hun.

Hun legger til at også større barn kan oppleve det som ubehagelig, flaut og utrygt med småfulle foreldre.

- Hvis man velger å drikke sammen med barna, må man selv kjenne på hvor mange glass som skal til før man begynner å føle seg beruset, sier hun.

BARN OG ALKOHOL

FRYKTER JULEN: Det finnes mange barn som er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mindre vin til mamma

Husk bare at du ofte ikke vil merke dine egne endringer like godt som dem som er sammen med deg.

- Det er det som er litt vanskelig med alkohol. Andre merker at du endrer deg før du selv gjør det. Hold derfor kontroll på hvor mye du har drukket, og ikke stol på at du selv merker at du forandrer deg, sier Mellingen.

Hun minner også om at mammaer bør være litt mer forsiktig med inntaket enn pappaer.

- Kvinner tåler betydelig mindre alkohol enn menn på grunn av kroppsvekt og forbrenning. De bør derfor drikke mindre, sier hun.

Skap gode minner

Du har sikkert hørt det, og kanskje også sagt det selv.

”Barn har ikke vondt av å se at mamma og pappa kan kose seg med et glass vin.”

Ifølge Randen er dette en sannhet med visse modifikasjoner.

- Dersom barnet har dårlige erfaringer, kan selv små mengder skape utrygghet. Andre barn takler kanskje et moderat alkoholinntak greit, men hva som er et moderat inntak vil jo være veldig forskjellig fra person til person, sier hun.

Hun mener derfor at det er smart å ha et bevisst forhold til eget alkoholforbruk i desember, og gjerne tenke gjennom dette på forhånd.

- Vi ønsker alle å skape gode juleminner for barna våre, og gode minner starter med trygge og forutsigbare voksenpersoner, sier hun.

Unngå krangler

Er familiesituasjonen litt konfliktfylt, kan det være enda smartere å tenke gjennom hva du drikker.

- Alkohol i slike situasjoner kan sette i gang dumme og leie scener eller diskusjoner. Diskusjoner som antageligvis ikke hører hjemme i selskapeligheter, sier psykologspesialisten.

Man kan lett få lyst til å si folk sannheten når dømmekraften er litt sløvet og tungebåndet sitter løsere, men du må også regne med å få noen litt hissigere svar i retur.

- Julen er en sårbar høytid, der det ofte er mange følelser og forventninger som settes i sving. Da kan det være lett å ty til alkohol for å føle seg avslappet, men det er kanskje ikke så lurt fordi man gjerne kan bli litt ukritisk, sier Mellingen.

Se an barnets alder

Hun legger til at barnets alder har betydning for hvor mye man kan tillate seg å drikke.

Et spedbarn trenger deg og omsorgen din 24 timer i døgnet, mens eldre barn kanskje kan klare seg mer uten at du er 100 prosent tilstede.

- Barn i tenårene igjen, som kanskje selv kan havne borti situasjoner med alkohol, kan ha godt av å vite at en av foreldrene alltid er kjørbare hvis noe skulle hende. Da kan de alltid kontakte deg og vite at du er operativ, sier hun.

Tenk på dagen derpå

- Tenk også gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå. Barnet kan for eksempel falle ned fra stellebordet fordi du var uoppmerksom et øyeblikk. Tenk deg denne situasjonen med og uten to glass vin innabords, sier Mellingen.

Hvordan vil det føles for deg hvis du vet at du hadde drukket? Og hva skjer hvis det hender noe i huset ditt om natten?

Er du da edru nok til å håndtere situasjonen i forhold til barna?

- Jeg vil også slå et slag for dagen derpå. Drikk alltid slik at du klarer å følge opp dine avtalte forpliktelser med barna neste dag. Det er en stor skuffelse for barn når avtaler blir avlyst fordi mamma eller pappa er dårlige, og i forhold til din egen samvittighet er det dumt å vite at det egentlig skyldes alkohol kvelden før, sier hun.

Barna blir glemt

Julen er helt klart et høydepunkt for store og små.

- Men for mange barn er jula mest av alt en påminnelse om hvor lite vellykket familie de har. Vi hører historier om barn som har tatt ansvar for å stelle i stand til jul allerede fra tiårsalderen, sier Randen.

Hun minner om at det finnes mange barn som står opp tidlig på julaften og er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver.

- I mange tilfeller blir foreldrenes feiring så fuktig at barnas behov blir glemt, og det som i utgangspunktet skal være den beste dagen i året blir kanskje den verste. Vi har alle et ansvar for å bryte tabuer rundt dette med alkohol foran barn og unge, sier hun.

Les også:

Kast ut den fulle onkelen

Fire fjerdeklassinger har testet årets julekalendere

Foreldre er redde for navnetyveri

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad
Siste nytt
23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus