Meny

Angrepillen NorLevo virker ikke for kvinner på over 80 kilo

VEKT OG EFFEKT: Effekten av angrepillen NorLevo som fås reseptfritt i apoteker og dagligvare i Norge, viser seg å minske allerede for kvinner som veier 75 kilo, og ved 80 kilo har den null effekt. Foto: NTB scanpix
Den reseptfrie nødprevensjonen har null effekt for kvinner på 80 kilo eller mer. Legemiddelverket ble varslet for ett år siden, men informasjonen til forbrukerne er ikke endret.

Angrepillen NorLevo som har vært på markedet i cirka 15 år og inneholder hormonet levonorgestrel, har ingen effekt for kvinner som veier 80 kilo eller mer.

Dette ble oppdaget av selskapet som markedsfører pillene, for over ett år siden.

– HRA Pharma har markedsføringstillatelse for NorLevo i Norge, som vi forvalter på vegne av dem. De oppdaget en sammenheng mellom vekt og effekt og sendte inn endring av preparatomtalen til legemiddelmyndighetene. I Norge sendte vi på vegne av HRA Pharma i november 2012 en søknad som inneholdt en endring av preparatomtalen, sier medisinsk direktør i Takeda Nycomed Sigurd Ørstavik til ABC Nyheter.

Likevel vil det nye pakningsvedlegget være klar først i løpet av første halvår i 2014, ifølge Dagens Medisin.

– Ting tar tid

– Er dere overrasket over at det tar så lang tid å få disse endringene ut til forbrukerne?

– Vi sendte inn en ny oppdatering i november i år til Legemiddelverket i forbindelse med at EU gjorde sin vurdering av NorLevo. Generelt tar slike prosedyrer tid, fordi de må vurderes på en ryddig og god måte. Min kommentar til det er at vi ser at Statens legemiddelverk må bruke tid på å undersøke det vi sender inn. Vi har full tillit til Statens legemiddelverk og deres vurderinger, svarer Ørstadvik.

– Men dere informerte altså legemiddelmyndighetene så snart dette ble oppdaget?

– Man så i kliniske studier at det kunne være en sammenheng mellom effekten av levonorgestrel og vekt, så fulgte opp med ytterligere analyser. Som følge av dette fant man ut at man ville endre preparatomtalen og sendte inn til relevante myndigheter, svarer den medisinske direktøren i Takeda Nycomed.

Ørstadvik kan ikke si noe om hvorfor angrepillene ikke virker for kvinner som veier 80 kilo eller mer.

Les også: Leger må informere om faren for psykiske bivirkninger av legemiddel

Effekten minsker allerede ved 75 kilo

– Funnet var høyst uventet og uønsket. Effekten av pillen viser seg å minske allerede på 75 kilo, og ved 80 kilo har den null effekt, sier medisinsk fagdirektør ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Dagbladet.

Madsen forklarer at det tar så lang tid å oppdatere pakningsvedlegget fordi det skal skje over hele Europa samtidig. Han sier man dessuten må sjekke forskningsresultatene og dobbeltsjekke alt før man gjør endringer.

Madsen sier videre at angrepillen Eloette kan brukes som alternativt til NorLevo, men at denne kun fås på resept.

– Det er godt man har et alternativ, men det er synd at den pillen må fås på resept. Det pågår prosesser for å se om den kan gjøres reseptfri, sier Madsen til Dagbladet.

Det var det franske farmasøytselskapet HRA Pharma som oppdaget at pillen ikke har virkning på kvinner over 80 kilo.

– Da vi ble klar over at det så ut som at vekt påvirket effekten av pillene, følte vi at det var vår etiske plikt som legemiddelprodusent å rapportere det og være transparent, sier HRA Pharma-direktør Erin Gainer ifølge New York Daily News.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus