Meny

Er teflon-pannen din for dårlig? Det holder ikke å skylle

Er teflon-pannen din for dårlig? Det holder ikke å skylle
Setter maten seg fast i stekepannen med non-stick-belegg, kan det hende det er din feil. Heldigvis er løsningen enkel.

Teflon, slipp-lett, non-stick. Panner, gryter og kjøkkenutstyr med dette belegget er takknemlige å bruke. De er også takknemlige å vaske.

Men selv om det ser ut som om det blir rent bare ved å skylle av i varmt vann, er det det dummeste du gjør for non-stick-pannen din.

– Når man skyller i varmt vann, ser det ut som om du har tatt unna matrestene. Men det som skjer at matrestene blir sittende igjen i små porer i belegget, sier Gro Flisnes, merkevareansvarlig for gryteprodusenten Høyang-Polaris, til DinSide.

Etter hvert når du bruker pannen vil de små matrestene forkulles i pannen, og du vil merke at maten svir seg.

Lei av at belegget ripes opp? Non-stick-stekepanne med livstidsgaranti

Har det svidd seg?

Heldigvis er det lett å fikse. Aller først bør du prøve å vaske den godt med børste eller svamp i varmt såpevann. Hjelper ikke det, må det sterkere lut til:

– Da anbefaler vi at du fyller opp pannen med litt vann, har i et par spiseskjeer oppvaskmaskinpulver, og lar det småkoke i 45 minutter, sier Flisnes.

Etterpå vasker du godt over med varmt såpevann. Dette skal fjerne all fastbrent mat, men kan også være en relativt tøff prosess i belegget. Ifølge Flisnes kan du evt smøre inn pannen med et par dråper nøytral matolje i etterkant.

Merk at hvor godt dette vil virke er avhengig av både hvor innbrent matrestene er, samt kvaliteten på slipp-lett-belegget.

Virker det for forsatt ikke, kan du prøve det samme med oppvaskmaskinrens. Men merk deg at dette garantert vil slite litt på slipp-lett-belegget, slik at du vil måtte bruke litt ekstra fett for å steke senere.

Vi har også brukt oppvaskmaskinrens med stort hell for å rense vannkokeren

Slik vasker du teflon

Oppvaskmaskinpulver er altså siste løsning for å redde en ellers ødelagt stekepanne.

Generelt anbefales det nemlig ikke å vaske noen produkter med slipp-lett-belegg i oppvaskmaskinen.

– Noen maskinsåper er for sterke for belegget - og i tillegg skrubber ikke alle maskiner godt nok, sier Flisnes.

I stedet anbefaler hun god håndvask med zalo og oppvaskbørste eller svamp.

NB! Slipp-lett-belegg er en plastforbindelse og tåler ikke så høye temperaturer. Flisnes anbefaler ikke at pannen varmes opp til mer enn 250 grader. Og du bør holde teflonbelegg langt unna grillen - med mindre du sverger til indirekte grilling, langt unna glødende grillkull.

Det som er feil for teflonpannen, kan imidlertid være riktig for jernpannen: Slik tar du vare på jerngrytene dine

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus