Derfor er det om vinteren at det stormer

SNØFØYK: Det blåser på toppene, særlig om vinteren. I dalene som ligger i le for vindretningen, kommer det fønvind. Dersom forholdene ligger til rette for det, kan levinden få uventede og sterke kast. Foto: Endre Løvaas (NTB scanpix)

Vinteren er på vei, og med den kommer stormene. Hvorfor blåser det mest på den kalde tiden av året?

Fakta:
  • I Norge bruker vi vindskalaen til den irske hydrografen Sir Francis Beaufort. Han satte navn på vindens styrke i 1806, men den gang ble det målt i knop. I dag regner vi om til meter per sekund (m/s) her i Norge, mens andre land benytter kilometer per time (km/t) eller «miles per hour» (m/ph) når vindhastigheten omtales.
  • I Norge og mange andre land er middelvind den gjennomsnittlige vindstyrken i løpet av en periode på minst ti minutter.
  • Vindkast er den gjennomsnittlige vindstyrken i løpet av en periode på mellom tre og fem sekunder.
  • I USA måler de gjerne gjennomsnittlig vindstyrke i løpet av en periode på ett minutt, kalt «1-minute sustained» på engelsk. Orkanen Wilmas høyeste vinder ble eksempelvis målt til 295 km/t (cirka 82 m/s) ved minuttperioden. Likeledes ble orkanen Katrina målt til 280 km/t (cirka 78 m/s).
  • Vindskalaen starter på null meter per sekund, altså vindstille. Deretter følger flau vind, svak vind, lett bris, laber bris, frisk bris, liten kuling, stiv kuling, sterk kuling, liten storm, full storm, sterk storm og orkan. For at det skal regnes som storm må middelvinden være minst 20,8 m/s, og ved orkan er det middelvind på minst 32,6 m/s.
  • Se fullstendig oversikt over vindskalaen her: http://om.yr.no/forklaring/symbol/vind/

Mektige vinterstormer:

Meteorologisk institutt har 57 stormer, orkaner og andre ekstreme værhendelser på sin ekstremværliste fra perioden desember 1994 og frem til i dag. Av disse skjedde 31 – altså over halvparten – i en av de tre vintermånedene.

Blant de mest kjente vinterstormene er Dagmar, Narve, Gudrun, Reidun, Edda, Rita, Finn, Sondre, Per, Ask, Yngve, Tuva, Mona og Hårek.

Frode, Tora, Vera og Ulrik er blant de ti stormene som fant sted på høsten. Stormen Sølve, som traff Øst-Finnmark 27. mars 2000, er den eneste vårstormen siden 1994. Det har ikke vært noen sommerstormer i Norge de siste 20 årene.

De øvrige 15 ekstremværene på listen har funnet sted til alle årstider, men vindstyrken ble ikke målt til storm noen steder. Eksempler som Berit, Cato, Frida og Loke skyldes store nedbørmengder og/eller høy vannstand.

Stormen Agnar, som slo til mot Nordmøre og Trøndelag 12. oktober 1995, er for øvrig Norges første ekstremvær med navn.


Høytrykk og lavtrykk:

Det er trykkforskjellene mellom to luftmasser som skaper vind. Kald luft fører eksempelvis til høytrykk ved bakken, fordi tyngdekraften trekker den kalde luften nedover. Varm luft kan komme av at solen varmer opp jordskorpen, og det gir lavtrykk ved bakkenivå fordi den varme luften stiger oppover. Trykkforskjellene må utjevnes. Det skjer ved at luftmasser sirkulerer fra områder med høyt trykk til områder med lavt trykk. I denne bevegelsen skapes det energi, det vil si vindkraft, som kan utnyttes av vindmøller.

Sommerstormer forekommer ikke ofte her til lands, mens «vinterstormer» er blitt et begrep.

Over halvparten av de mange ekstremværene Meteorologisk institutt har registrert siden 1994, er vinterlige stormer og orkaner. Blant disse er Dagmar. Hun forårsaket store ødeleggelser mange steder i landet i romjulen for to år siden.

Navnløs versting

Det verste uværet i Norge fant sted noen år før vi begynte å navngi ekstremvær, opplyser Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt.

– Nyttårsorkanen 1. januar 1992 er sannsynligvis Norges kraftigste orkan i vår tid, og så sjelden her hos at det går 200 år mellom hver gang vi opplever noe sånt. Vindmålerne vi hadde i 1992 kunne ikke måle så sterk vind som dagens målere. Men ved å bruke observerte verdier og beregninger kom man frem til at det var vindhastigheter på 46 meter per sekund og vindkast på 62 meter per sekund, forteller han.

Les også: Stormen «Hilde» rammet hardt

Sjekk været der du er

Da Dagmar traff Norge 25. og 26. desember 2011, var den som helhet noe svakere enn nyttårsorkanen i 1992. På værstasjonen Juvvasshøe, som ligger nesten 1900 meter over havet ved Lom i Oppland, ble det imidlertid målt middelvind på 44 meter per sekund og vindkast på 64,7 meter per sekund.

– Dette vindkastet benyttes i dag som norgesrekord, forteller Kristiansen.

Vindens årsaker

Vind er ikke bare et flyktig og til tider farefullt fenomen, det er også resultat av flere naturkrefter som samarbeider på fascinerende vis. Kort sagt er vind luft i bevegelse. Samspillet mellom varm og kald luft er essensielt, mens tyngdekraften, solen, jordrotasjonen og jetstrømmene (høyt oppe i atmosfæren) har sentrale roller. Det samme har hav- og bakketemperaturen, men også jordens helning.

Månen sørger for at jordens helning holder seg stabil på rundt 23,5 grader. Om vinteren heller den nordlige halvkulen vekk fra solen. Det er det som gjør at de aller nordligste områdene får mørketid – og at det blir kulde og snø i Norge.

– Vinterstid blir det derfor enda større temperaturforskjeller mellom de varme luftmassene fra tropene og de kalde fra Arktis. Der de varme og kalde havstrømmene møtes ute i Atlanterhavet, bygger det seg opp store, vinddannende værsystemer. For Norges del innebærer dette at det kommer mye og ofte sterk vind om vinteren, men også om høsten og våren, sier Knut Harstveit, som er seniorrådgiver ved Kjeller Vindteknikk og en av Norges fremste eksperter på vind.

Les også: Styrtregn skapte vannkaos på Vestlandet

Ødeleggende tyfon

Norges vindrekord kan riktignok ikke måle seg mot amerikanske orkaner som Katrina (august 2005) og Wilma (oktober 2005). Her var farten på vinden oppe i rundt 80 meter per sekund.

Tyfonen Haiyan (tyfon = orkan i stillehavsområdet) som nylig rammet Filippinene hardt, er uoffisielt verdens kraftigste orkan som har truffet land. Haiyan hadde vindstyrker på 315 kilometer i timen og vindkast på 380 kilometer i timen (over 100 meter per sekund) da den slo inn over øystaten 7. november. Den er dessuten blant de tyfonene som har vært mest ødeleggende og krevd flest menneskeliv.

Les også: Ekstremværet «Hilde» når Trøndelag og Helgeland

Enorme værsystemer

Slike tropiske orkaner kan bli enorme værsystemer på hundrevis av kilometer i diameter. De fører med seg kraftig regn, samt flombølger langs kysten, opplyser Knut Harstveit.

– De dannes over varmt hav, 27-28 grader eller mer. Varme og vann fra havet stiger oppover og danner skyer som når stadig høyere opp i atmosfæren. En tropisk syklon (= stormsystem, red.anm.) vokser til en orkan når forholdene ligger til rette for det, forklarer Harstveit.

På land er orkanene svakere enn på land, fordi de mister drivkraften fra det varme havet, og fordi de bremses opp av jordoverflaten, fjell og daler. Men de kan likevel gjøre stor skade, slik vi har sett på Filippinene nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet
Siste nytt
14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus