1 av 3 norske kyllingsfileter bærer farlig bakterie
En tredjedel av norske kyllingfileter har en type E.coli-bakterie som kan gjøre mennesker motstandsdyktige mot antibiotika.
43 prosent av norske slaktekyllinger og en tredjedel av norske kyllingfileter har såkalte ESBL-bakterier i seg, skriver Dagens Næringsliv i dag.
Dette fant forskere ved Veterinærinstituttet ut gjennom undersøkelser i 2011 og 2012. Bakterien er av en type globale helsemyndigheter frykter fordi de spres raskt og gjør mennesker motstandsdyktige mot flere av de viktigste formene for antibiotika.
- Vi har fått multiresistente bakterier inn i de tusen hjem, sier Marianne Sunde, forsker ved Veterinærinstituttet.
- Og vi vet ikke effekten av det.
Også Folkehelseinstituttet (FHI) deler Sundes bekymring for utviklingen.
- 43 prosent prosent er ekstremt høye tall. Jeg skjønner ikke at det ikke er blitt fokusert mer på det, sier Astris Louise Wester, spesialist på mikrobiologi og næringsbårne infeksjoner ved FHI.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHun mener vi mangler kunnskap om forekomsten av bakteriene, hvordan de sprer seg og konsekvensene av det.
-Denne risikoen er nok ikke lett å virkelig ta inn over seg, sier Wester.
Les hele saken i Magasinet i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, nettbrett eller som e-avis.
Her kan du kjøpe dagens e-avis!
Følg også DN på Facebook: DN Lørdag med Magasinet