Stadig flere nordmenn ønsker å bli «perfekte»

PROSJEKT PERFEKT: Både tarmskylling, detox og supermat sto på planen da Ida Fladen skulle finne veien til det perfekte livet. © FOTO: Julie Naglestad/NRK
PROSJEKT PERFEKT: Både tarmskylling, detox og supermat sto på planen da Ida Fladen skulle finne veien til det perfekte livet. © FOTO: Julie Naglestad/NRK

Vi bombarderes av råd og tilbud om hvordan vi kan bli yngre, penere og få et perfekt liv. Når er nok nok?

En skog av coacher, veiledere, terapeuter lover å guide oss til et lykkelig liv, selvhjelpsbøker forteller oss hvordan vi kan gjøre det selv. Vi følger dietter som skal gjøre oss mer fit, og bruker 250 årlige millioner på personlige trenere som kan få oss til å sprenge grenser.

Ida Fladen er en av dem som har lest mengder av livsstilsrådene og tipsene hun fant i ukeblader og aviser.

27-åringen som var å se i høst som programleder i livsstilsserien Prosjekt Perfekt på NRK, har alltid latt seg overbevise til å tro på det meste av det hun leser i helse-, trenings- og livsstilsspaltene. Da hun i fjor gikk gjennom en tøff høst med depresjon og sykmelding fra jobben, økte motivasjonen for å teste ut noen av rådene hun stadig leste om.

- Det er jo veldig press der ute om å leve det perfekte liv, og det er utrolig vanskelig å leve opp til. Da jeg kom ut av depresjonen, følte jeg for å starte helt på nytt. Jeg har alltid vært nysgjerrig på om de mange tipsene og livsstilsrådene som gis virker, sier Ida.

Tarmskylling, supermat og crossfit

Over åtte programmer testet hun ut ulike råd. Fra en normal, men litt lat livsstil uten trening og sunt kosthold, har hun gått inn i en ny verden av detox, tarmskylling, supermat, bikramyoga og crossfit-trening.

Hun har prøvd å øke sin mentale helse ved å hoppe i strikk, gjøre mindfulness og få seg katt. Hun har lært seg å sy om klær og har fått hudanalyse på skjønnhetsklinikk, en opplevelse som endte i at 27-åringen fikk råd om å ta Botox innen to år for å stoppe rynker og pigmentflekker.

- For dem som går i miljø der slikt er vanlig, skjønner jeg godt at de blir påvirket. Det var jo ingen hyggelig opplevelse. Men min motivasjon handlet ikke om det utvendige. Jeg ønsket å bli bedre på å takle stress, og å bli gladere. Jeg ville få en bedre hverdag.

God nok, eller bare litt bedre?

LYKKE I MEDIA: - Jeg har alltid vært nysgjerrig på om livsstilsrådene som gis virker, sier Ida. © FOTO: Julie Naglestad/NRK

Advarer mot en trend

Flere forskere har parallelt med utviklingen av et samfunn der alt kan endres på, advart mot en trend, der vi, i stedet for å stå i stormen og bli sterkere, har begynt å møte all motgang med et sykdomsstempel som må behandles av eksperter.

En av disse er den svenske forfatteren og professoren i sosialpsykologi, Thomas Johansson. I boken Makeovermani, om Dr Phil, plastkirurgi och illusjonen om det perfekta jaget, skriver han:

«For å få framgang må vi stadig granske, evaluere og forbedre oss. Vi må leve i en konstant dårlig samvittighet for ikke å ha gjort nok, og ikke ha fylt kvoten.»

Johansson er kritisk til om et stadig fokus på oss selv og hvordan vi kan bli mer perfekte, vil gjøre oss lykkelige, når rammene for et godt liv tvert imot ofte avgjøres av samfunnet rundt oss.

En ting av gangen

For Ida ble det viktig å stenge koret av stemmer ute:

- Jeg lærte mye om at jeg IKKE måtte høre på alle andre, men heller må gjøre ting som får MEG til å føle meg bedre.

I mindfulness skal man for eksempel prøve å fokusere på minst mulig, og gi hjernen en liten pause, forklarer hun.

- I treningen hadde jeg ikke fokus på vekt og utseende, men på hvordan jeg følte meg. Og med kostholdet, kjente jeg at jeg fikk overskudd, det var det som var viktig for meg.

- Hva var det viktigste du lærte?

- At hvis du skal gjøre livsstilsendringer er det viktig å ha rett motivasjon. Og at du ikke kan følge mange livsstilsråd på en gang. Jeg ble helt utslitt etter hvert.

- Men ble du lykkeligere?

- Jeg har det absolutt bedre nå enn da jeg startet. Endring av kosthold, trening og øvelsene innen mental helse har økt livskvaliteten min. Jeg har fått erfare at mange av rådene fungerer også.

Det som fungerte aller best, var riktignok ikke en endring av Ida i det hele tatt, bare et tilskudd i livet i form av en myk og hårete venn.

- Det er utrolig rart, men det å ha katt virker! Det er ekstra selskap. Livet mitt er ellers mye fart og fest, så det er bra å balansere det litt, konkluderer hun.

En stadig økende bransje

- Det er jo pannen din, der har du litt linjer. Der er det ofte best å ta Botox. En hudpleier ved Ellipseklinikken i Oslo gransker det usminkete ansiktet til programleder i Forbrukerinspektørene, Marit Evertsen Grimstad.

Journalisten har tatt med seg kamerateam for å undersøke en bransje som de siste årene har eksplodert på skjønnhetsmarkedet. Nå skal hun selv oppleve hvordan det er å bli vurdert og høre dommen som stadig flere norske kvinner og menn utsetter seg for: «Hva bør du gjøre for å se ut som den yngste og beste versjonen av deg selv?»

=

Virkelighetens Prosjekt Perfekt

Konstant evaluert

Det gjorde inntrykk på programlederen da hun og FBI-redaksjonen intervjuet en voksen operasanger med et mislykket kosmetisk inngrep bak seg, som sa: «jeg synger på mitt beste nå, likevel kommer sopraner i 20-årene som synger like bra og er yngre og vakrere. Hvis jeg skal overleve noen år til, vil jeg gjerne se bra ut jeg og.»

- Det kan jeg også kjenne på, innrømmer Marit, og sier at derfor valgte hun å bruke seg selv som eksempel, og la ansiktet sitt bli vurdert, i programmet som sendes på NRK denne uka.

- Jeg trodde det skulle øke mine komplekser, men egentlig har jeg blitt mer sånn – drit og dra! Jeg gidder ikke å være med på dette kjøret! Det må være lov å bli eldre. Jeg vil stå imot, og tørre å ha de linjene i panna som livet måtte gi meg.

- Men vi trener, farger håret, bruker kremer... Er ikke dette bare en naturlig fortsettelse?

Et stikk i lunsjen

«Kjære kunde. Vi har gleden av å tilby deg 20 % avslag på ordinær pris på rynkebehandlingene Botox/Restylane

Er du en av dem som har fått en slik sms fra et hudpleiefirma eller klinikk? Kanskje har du ikke trukket på skuldrene av det en gang. Det har blitt vanlig «å få noe gjort». Etter estimat fra bransjen, kunne TV2 i høst anslå at nordmenn bruker nærmere 400 millioner på ansiktskirurgi. Inngrep som øker mest er likevel injeksjoner med sprøyter.

I 2012 brukte vi 200 millioner kroner på Botox og Restylane, spesielt for å ta bort «sinnarynken», meldte TV-kanalen. Paradoksalt nok, sa 7 av 10 nordmenn i en Scan-Fact-undersøkelse for VG bare tre måneder tidligere at de nå synes det er for mye fokus på kropp i samfunnet.

Salget av de ikke-kirurgiske produktene har doblet seg på fire år. Og selv om spørreundersøkelser viser at vi godt kan tenke oss å legge oss under kniven for å få litt større bryster, brystløft eller for å skjære bort fett, fristes vi nå enda mer av muligheten for en kjapp runde med Botox eller Restylane, ikke for å bli en annen, men for å se ut som en «freshere» versjon av oss selv.

Vi vil ikke ha den tradisjonelle Hollywood-looken, vi vil ha den «naturlige looken», se ut som om vi er 25 når vi er 30, og 35 når vi er 40.

- Jeg har snakket en del med folk rundt meg om dette, og merker at mange sier «men det er vel greit det så lenge det ikke synes», sier Marit.

- Kanskje det er det. Kanskje jeg henger etter. Det kan jo være at det kommer til å bli så vanlig som å bruke makeupfjerner og hudkrem. Men det er noe usunt når 20-åringer tror de må forstørre leppene og blåse opp kinna for å være sitt beste jeg. Jeg vil ikke bidra til den trenden, påpeker hun, og fortsetter:

- Jeg synes det er kjempegøy å pynte meg, og kunne ikke tenkt meg å gå usminka på TV. Men det er viktig for meg å gå usminka på butikken, og vise at TV er en polert virkelighet, sier hun, men innrømmer at det kan koste noen ganger.

- Fordi jeg er på TV er jeg under konstant evaluering. Det er baksiden av å være på TV. Jeg evaluerer jo også meg selv og må kjempe for ikke å tenke: «Å nei, nå var jeg stygg på håret.» Det er ikke det viktigste, det er jobben jeg gjør som er det viktigste. Og nå er jo alle under konstant evaluering, fordi vi legger ut bilder av hverandre på Facebook, «liker» hverandre. Det er jo utrolig slitsomt da, å bli vurdert hele tiden.

Hun blir innstendig i blikket.

- Jeg håper jeg har troverdighet når jeg sier dette; vi MÅ vende oss til å være fornøyd med den vi er. I sommer skrev Aftenposten om at hver tiende ungdom driver med selvskading. Fra før av har vi bulimi og anoreksi. Det er mange som ikke har det godt med seg selv, og da hjelper det ikke at malen for hvordan det er å være vellykket er så smal, og at du må være «up to standard» hele tiden. Det klarer ingen!

Bransjen får kritikk

Ifølge FBI-programmet er det særlig blant de unge i 20-årene at Botox/Restylane-trenden øker. Hver 3–4 måned må nye sprøyter og fyllinger til en pris fra 3000–9000 settes.

Samtidig får bransjen kritikk for å gi kundene råd, som fører til at de tar flere behandlinger enn de hadde tenkt. Også FBIs case skulle gjøre et inngrep for 12 000, men endte opp med inngrep for 30 000.

- Begrunnelsen fra mange av de som har gjort det, er at de vil bli en bedre versjon av seg selv. Er ikke det også noe positivt?

- Ja, men da må du først ha fundamentet i deg selv godt nok festet, og ha definert «deg selv». For hvis du tror at fundamentet kommer på plass bare du polerer litt oppå, så kommer du ikke til å bli lykkeligere, mener Marit.

Fra sitt kontor på Blindern, gir Tilmann von Soest henne rett. Førsteamanuensen i psykologi har forsket på effektene av dem som tar kosmetisk kirurgi.

- Når vi måler før og etter, ser vi at de blir mer fornøyd med akkurat den kroppsdelen de har fikset på. Men vi finner ingen effekt på det generelle psykiske nivået. Derfor kan vi konkludere med at de ikke blir lykkeligere, forklarer han.

Snart fornøyd

Så hvor går grensen? Eller som professor Johansson spør: «Vet mennesker virkelig når de er fornøyde?»

Marit i FBI har tenkt mye over spørsmålet. Hun synes fort det blir for store, abstrakte svar når spørsmålet er hva vil det si det å være god nok.

Hun smiler litt.

– Jeg husker da dattera mi var åtte, og sto og så seg i speilet etter dusjen. Plutselig sa hun, helt uoppfordra: «Jeg er i grunn fornøyd, jeg!» Det skjøre øyeblikket der er så lett å ødelegge fordi vi er så flinke til å finne det som kunne vært bedre, både inni og utenpå. Jeg vil akseptere det livet har gitt meg, og være takknemlig for det.

Les også:

Sjekk hvordan Inga (30) egentlig så ut

Advarer mot denne farlige nett-trenden

41 fantastiske festkjoler til enhver lommebok

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen
Siste nytt
17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus