Stadig flere nordmenn ønsker å bli «perfekte»

PROSJEKT PERFEKT: Både tarmskylling, detox og supermat sto på planen da Ida Fladen skulle finne veien til det perfekte livet. © FOTO: Julie Naglestad/NRK
PROSJEKT PERFEKT: Både tarmskylling, detox og supermat sto på planen da Ida Fladen skulle finne veien til det perfekte livet. © FOTO: Julie Naglestad/NRK

Vi bombarderes av råd og tilbud om hvordan vi kan bli yngre, penere og få et perfekt liv. Når er nok nok?

En skog av coacher, veiledere, terapeuter lover å guide oss til et lykkelig liv, selvhjelpsbøker forteller oss hvordan vi kan gjøre det selv. Vi følger dietter som skal gjøre oss mer fit, og bruker 250 årlige millioner på personlige trenere som kan få oss til å sprenge grenser.

Ida Fladen er en av dem som har lest mengder av livsstilsrådene og tipsene hun fant i ukeblader og aviser.

27-åringen som var å se i høst som programleder i livsstilsserien Prosjekt Perfekt på NRK, har alltid latt seg overbevise til å tro på det meste av det hun leser i helse-, trenings- og livsstilsspaltene. Da hun i fjor gikk gjennom en tøff høst med depresjon og sykmelding fra jobben, økte motivasjonen for å teste ut noen av rådene hun stadig leste om.

- Det er jo veldig press der ute om å leve det perfekte liv, og det er utrolig vanskelig å leve opp til. Da jeg kom ut av depresjonen, følte jeg for å starte helt på nytt. Jeg har alltid vært nysgjerrig på om de mange tipsene og livsstilsrådene som gis virker, sier Ida.

Tarmskylling, supermat og crossfit

Over åtte programmer testet hun ut ulike råd. Fra en normal, men litt lat livsstil uten trening og sunt kosthold, har hun gått inn i en ny verden av detox, tarmskylling, supermat, bikramyoga og crossfit-trening.

Hun har prøvd å øke sin mentale helse ved å hoppe i strikk, gjøre mindfulness og få seg katt. Hun har lært seg å sy om klær og har fått hudanalyse på skjønnhetsklinikk, en opplevelse som endte i at 27-åringen fikk råd om å ta Botox innen to år for å stoppe rynker og pigmentflekker.

- For dem som går i miljø der slikt er vanlig, skjønner jeg godt at de blir påvirket. Det var jo ingen hyggelig opplevelse. Men min motivasjon handlet ikke om det utvendige. Jeg ønsket å bli bedre på å takle stress, og å bli gladere. Jeg ville få en bedre hverdag.

God nok, eller bare litt bedre?

LYKKE I MEDIA: - Jeg har alltid vært nysgjerrig på om livsstilsrådene som gis virker, sier Ida. © FOTO: Julie Naglestad/NRK

Advarer mot en trend

Flere forskere har parallelt med utviklingen av et samfunn der alt kan endres på, advart mot en trend, der vi, i stedet for å stå i stormen og bli sterkere, har begynt å møte all motgang med et sykdomsstempel som må behandles av eksperter.

En av disse er den svenske forfatteren og professoren i sosialpsykologi, Thomas Johansson. I boken Makeovermani, om Dr Phil, plastkirurgi och illusjonen om det perfekta jaget, skriver han:

«For å få framgang må vi stadig granske, evaluere og forbedre oss. Vi må leve i en konstant dårlig samvittighet for ikke å ha gjort nok, og ikke ha fylt kvoten.»

Johansson er kritisk til om et stadig fokus på oss selv og hvordan vi kan bli mer perfekte, vil gjøre oss lykkelige, når rammene for et godt liv tvert imot ofte avgjøres av samfunnet rundt oss.

En ting av gangen

For Ida ble det viktig å stenge koret av stemmer ute:

- Jeg lærte mye om at jeg IKKE måtte høre på alle andre, men heller må gjøre ting som får MEG til å føle meg bedre.

I mindfulness skal man for eksempel prøve å fokusere på minst mulig, og gi hjernen en liten pause, forklarer hun.

- I treningen hadde jeg ikke fokus på vekt og utseende, men på hvordan jeg følte meg. Og med kostholdet, kjente jeg at jeg fikk overskudd, det var det som var viktig for meg.

- Hva var det viktigste du lærte?

- At hvis du skal gjøre livsstilsendringer er det viktig å ha rett motivasjon. Og at du ikke kan følge mange livsstilsråd på en gang. Jeg ble helt utslitt etter hvert.

- Men ble du lykkeligere?

- Jeg har det absolutt bedre nå enn da jeg startet. Endring av kosthold, trening og øvelsene innen mental helse har økt livskvaliteten min. Jeg har fått erfare at mange av rådene fungerer også.

Det som fungerte aller best, var riktignok ikke en endring av Ida i det hele tatt, bare et tilskudd i livet i form av en myk og hårete venn.

- Det er utrolig rart, men det å ha katt virker! Det er ekstra selskap. Livet mitt er ellers mye fart og fest, så det er bra å balansere det litt, konkluderer hun.

En stadig økende bransje

- Det er jo pannen din, der har du litt linjer. Der er det ofte best å ta Botox. En hudpleier ved Ellipseklinikken i Oslo gransker det usminkete ansiktet til programleder i Forbrukerinspektørene, Marit Evertsen Grimstad.

Journalisten har tatt med seg kamerateam for å undersøke en bransje som de siste årene har eksplodert på skjønnhetsmarkedet. Nå skal hun selv oppleve hvordan det er å bli vurdert og høre dommen som stadig flere norske kvinner og menn utsetter seg for: «Hva bør du gjøre for å se ut som den yngste og beste versjonen av deg selv?»

=

Virkelighetens Prosjekt Perfekt

Konstant evaluert

Det gjorde inntrykk på programlederen da hun og FBI-redaksjonen intervjuet en voksen operasanger med et mislykket kosmetisk inngrep bak seg, som sa: «jeg synger på mitt beste nå, likevel kommer sopraner i 20-årene som synger like bra og er yngre og vakrere. Hvis jeg skal overleve noen år til, vil jeg gjerne se bra ut jeg og.»

- Det kan jeg også kjenne på, innrømmer Marit, og sier at derfor valgte hun å bruke seg selv som eksempel, og la ansiktet sitt bli vurdert, i programmet som sendes på NRK denne uka.

- Jeg trodde det skulle øke mine komplekser, men egentlig har jeg blitt mer sånn – drit og dra! Jeg gidder ikke å være med på dette kjøret! Det må være lov å bli eldre. Jeg vil stå imot, og tørre å ha de linjene i panna som livet måtte gi meg.

- Men vi trener, farger håret, bruker kremer... Er ikke dette bare en naturlig fortsettelse?

Et stikk i lunsjen

«Kjære kunde. Vi har gleden av å tilby deg 20 % avslag på ordinær pris på rynkebehandlingene Botox/Restylane

Er du en av dem som har fått en slik sms fra et hudpleiefirma eller klinikk? Kanskje har du ikke trukket på skuldrene av det en gang. Det har blitt vanlig «å få noe gjort». Etter estimat fra bransjen, kunne TV2 i høst anslå at nordmenn bruker nærmere 400 millioner på ansiktskirurgi. Inngrep som øker mest er likevel injeksjoner med sprøyter.

I 2012 brukte vi 200 millioner kroner på Botox og Restylane, spesielt for å ta bort «sinnarynken», meldte TV-kanalen. Paradoksalt nok, sa 7 av 10 nordmenn i en Scan-Fact-undersøkelse for VG bare tre måneder tidligere at de nå synes det er for mye fokus på kropp i samfunnet.

Salget av de ikke-kirurgiske produktene har doblet seg på fire år. Og selv om spørreundersøkelser viser at vi godt kan tenke oss å legge oss under kniven for å få litt større bryster, brystløft eller for å skjære bort fett, fristes vi nå enda mer av muligheten for en kjapp runde med Botox eller Restylane, ikke for å bli en annen, men for å se ut som en «freshere» versjon av oss selv.

Vi vil ikke ha den tradisjonelle Hollywood-looken, vi vil ha den «naturlige looken», se ut som om vi er 25 når vi er 30, og 35 når vi er 40.

- Jeg har snakket en del med folk rundt meg om dette, og merker at mange sier «men det er vel greit det så lenge det ikke synes», sier Marit.

- Kanskje det er det. Kanskje jeg henger etter. Det kan jo være at det kommer til å bli så vanlig som å bruke makeupfjerner og hudkrem. Men det er noe usunt når 20-åringer tror de må forstørre leppene og blåse opp kinna for å være sitt beste jeg. Jeg vil ikke bidra til den trenden, påpeker hun, og fortsetter:

- Jeg synes det er kjempegøy å pynte meg, og kunne ikke tenkt meg å gå usminka på TV. Men det er viktig for meg å gå usminka på butikken, og vise at TV er en polert virkelighet, sier hun, men innrømmer at det kan koste noen ganger.

- Fordi jeg er på TV er jeg under konstant evaluering. Det er baksiden av å være på TV. Jeg evaluerer jo også meg selv og må kjempe for ikke å tenke: «Å nei, nå var jeg stygg på håret.» Det er ikke det viktigste, det er jobben jeg gjør som er det viktigste. Og nå er jo alle under konstant evaluering, fordi vi legger ut bilder av hverandre på Facebook, «liker» hverandre. Det er jo utrolig slitsomt da, å bli vurdert hele tiden.

Hun blir innstendig i blikket.

- Jeg håper jeg har troverdighet når jeg sier dette; vi MÅ vende oss til å være fornøyd med den vi er. I sommer skrev Aftenposten om at hver tiende ungdom driver med selvskading. Fra før av har vi bulimi og anoreksi. Det er mange som ikke har det godt med seg selv, og da hjelper det ikke at malen for hvordan det er å være vellykket er så smal, og at du må være «up to standard» hele tiden. Det klarer ingen!

Bransjen får kritikk

Ifølge FBI-programmet er det særlig blant de unge i 20-årene at Botox/Restylane-trenden øker. Hver 3–4 måned må nye sprøyter og fyllinger til en pris fra 3000–9000 settes.

Samtidig får bransjen kritikk for å gi kundene råd, som fører til at de tar flere behandlinger enn de hadde tenkt. Også FBIs case skulle gjøre et inngrep for 12 000, men endte opp med inngrep for 30 000.

- Begrunnelsen fra mange av de som har gjort det, er at de vil bli en bedre versjon av seg selv. Er ikke det også noe positivt?

- Ja, men da må du først ha fundamentet i deg selv godt nok festet, og ha definert «deg selv». For hvis du tror at fundamentet kommer på plass bare du polerer litt oppå, så kommer du ikke til å bli lykkeligere, mener Marit.

Fra sitt kontor på Blindern, gir Tilmann von Soest henne rett. Førsteamanuensen i psykologi har forsket på effektene av dem som tar kosmetisk kirurgi.

- Når vi måler før og etter, ser vi at de blir mer fornøyd med akkurat den kroppsdelen de har fikset på. Men vi finner ingen effekt på det generelle psykiske nivået. Derfor kan vi konkludere med at de ikke blir lykkeligere, forklarer han.

Snart fornøyd

Så hvor går grensen? Eller som professor Johansson spør: «Vet mennesker virkelig når de er fornøyde?»

Marit i FBI har tenkt mye over spørsmålet. Hun synes fort det blir for store, abstrakte svar når spørsmålet er hva vil det si det å være god nok.

Hun smiler litt.

– Jeg husker da dattera mi var åtte, og sto og så seg i speilet etter dusjen. Plutselig sa hun, helt uoppfordra: «Jeg er i grunn fornøyd, jeg!» Det skjøre øyeblikket der er så lett å ødelegge fordi vi er så flinke til å finne det som kunne vært bedre, både inni og utenpå. Jeg vil akseptere det livet har gitt meg, og være takknemlig for det.

Les også:

Sjekk hvordan Inga (30) egentlig så ut

Advarer mot denne farlige nett-trenden

41 fantastiske festkjoler til enhver lommebok

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep
Siste nytt
12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus