Meny

Økonomi:

Forsikrer deg gratis når du er gravid

GRATIS FORSIKRET: En gratis ulykkesforsikring kan være greit å ta med seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Både du og babyen kan få gratis ulykkesforsikring under svangerskapet.

Dette dekker en MammaBarn-forsikring:

Mor og barn:

  • Medisinsk invaliditet 400.000 kroner
  • Lege-, transport- og tannskadekostnader inntil 20.000 kroner
  • Hjelpemidler ved ulykke inntil 50.000 kroner
  • Dødsfall ved ulykke 50.000 kroner
  • Merkostnader ved ulykke

Barn:

  • Dødsfall uansett årsak 10.000 kroner

Det er ikke egenandel på denne forsikringen.

I Sverige og flere andre land er det helt vanlig for blivende mødre å forsikre seg selv og fosteret med en egen mor og barn-forsikring.

Her i landet er dette så langt ganske uvanlig.

– Du er uansett dekket av folketrygden og barn er allerede prioritert i helsevesenet. Hvis du ønsker en slik forsikring, bør du derfor lese godt gjennom vilkårene, se hva du får ekstra og hva som skal få til for å få det ekstra, sier direktør ved Forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.

Lite markedsført

Forsikringsselskapet Codan står etter det Foreldre.no kan se ganske alene på det norske markedet med sin MammaBarn forsikring, og så langt er det nok ikke så mange som har fått øynene opp for tilbudet.

– Vi har ikke aktivt markedsført dette produktet og har derfor heller ikke så stor pågang i Norge. I Sverige er derimot markedet mer modent, og vi har derfor større etterspørsel etter produktet hos vår svenske søsterbedrift Trygg-Hansa, sier informasjonssjef Mari Faaberg.

Les også: Slik får du medisinen i barnet

Prøver ut produkter

OGSÅ FOR NYFØDTE: Med en MammaBarn-forsikring er babyen også forsikret de første seks levemånedene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Forsikringen kan tegnes i hele graviditeten, og den gjelder til barnet er seks måneder gammel. Det stilles ingen krav til for eksempel helseerklæring, og forsikringen dekker også en mor som venter tvillinger, trillinger eller flere barn, sier hun.

Per i dag er forsikringen gratis. Dette for å teste ut det relativt nye produktet, noe som ifølge Flønes er vanlig.

Årsaken til at slike forsikringer er gratis, er at forsikringsselskapene ønsker at folk skal kjøpe tilsvarende forsikringer i fremtiden, sier hun.

Benytt gjerne tilbudet

Når det er sagt, ser Flønes ingen grunn til ikke å tegne en slik gratisforsikring dersom man ønsker det.

Husk bare at du må være en oppmerksom forbruker.

– Man må nemlig være bevisst på at forsikringsselskapet sikkert vil ønske å selge deg andre forsikringer også. Dette kan være forsikringer som du ikke trenger eller som er dyrere enn hos andre selskaper, sier Flønes.

Les også: Dette betaler du barnevakten

En ulykkesforsikring til mor og barn

Men hva dekker så en slik forsikring?

– MammaBarn er en ulykkesforsikring for mor og barn i svangerskapet og i barnets første seks måneder. Ulykkesforsikringen for mor gjelder i ett år fra tegningsdato, og den dekker varig medisinsk invaliditet hos mor som følge av ulykkesskade i forsikringsperioden. Det vil si en plutselig, ytre og ufrivillig kroppsskade, sier Faaberg.

Avtalen inkluderer også en ulykkesforsikring for barnet.

Denne gjelder tidligst fra fødsel som skjer etter graviditetsuke 26, og kan derfor være et godt alternativ for barn som ikke ville fått forsikring de første månedene.

– Forsikringen dekker også dødsfall uansett årsak for barnet i denne perioden, sier hun.

Les også: Barna vet mer om penger enn du tror

Den første barneforsikringen

Faaberg mener en slik gravidforsikring er et godt økonomisk supplement til det sikkerhetsnettet gravide og nybakte mødre allerede har.

Den er også god å ha frem til barnet er dekket av en ordinær barneforsikring. Det er dessuten positivt at en slik forsikring dekker utgifter til lege, tannlege samt merkostnader i forbindelse med akuttbehandling etter en ulykke. Det kan eksempelvis være for briller og klær som blir skadet og dekning av kostnader for hjelpemidler som handikaptilpasning av bil og bolig, sier hun.

Lurer du på hvilke barneforsikringer andre har valgt? Delta i diskusjonen i vårt forum.

Les også: Dette kredittkortet er best i test

Godt dekket av det offentlige

Hvorvidt man har behov for en slik forsikring, mener Flønes hver enkelt må vurdere selv. Etter å ha lest vilkårene nøye.

– Folk må velge selv hva slags forsikringer de ønsker å kjøpe, men i motsetning til villa og bil er barn i dag godt dekket av offentlige ordninger. Er du redd for din personlige økonomi, er vårt beste tips å betale ned på boliglånet, sier hun.

Les også:

Barna ingen vil forsikre

Fende har den beste barneforsikringen

Slik må du sende barnevogna med på ferie

Sjekk vilkårene før du tegner barneforsikring

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus