Svømmetrening for babyer

Her dytter hun hodet til babyen under vann

LIVREDDE BARN DYKKES UNDER VANN: Metoden skal lære barna å redde seg selv fra å drukne. © FOTO: Screenshot fra Youtube
LIVREDDE BARN DYKKES UNDER VANN: Metoden skal lære barna å redde seg selv fra å drukne. © FOTO: Screenshot fra Youtube

Amerikanske småbarnsforeldre betaler i dyre dommer for å lære babyer å redde seg selv fra å drukne. - Barnemishandling, sier norske eksperter.

Det var da hennes da to år gamle datter hadde en nesten-druknings-ulykke for noen år siden at amerikanske Kim Moore ble kjent med fenomenet Infant Swim Self Rescue.

- Om ikke noen hadde vært der for å dra henne ut da hun skled ut i innsjøen vi gikk tur ved, ville hun nok ikke vært her i dag, forklarer Moore til ABC News.

- Det var tydelig at opplevelsen hadde skremt henne i forhold til vann, så vi bestemte oss for å melde henne på svømmeundervisning.

Etter fire uker med undervisning hos en Infant Swim Self Rescue-instruktør kunne toåringen ifølge den stolte moren redde seg selv når hun ble dyttet ut i et svømmebasseng hvor hun ikke nådde bunnen.

- Til og med fullt påkledt, forklarer Moore.

Et kjapt søk på Youtube med søkeordene "Infant Swim Self Rescue" vil generere et vell av videoer av babyer som gråtende "kastes" eller dyttes ut i svømmebasseng og som - på mange måter imponerende nok - synes å svømme seg selv i sikkerhet. Men hva innebærer egentlig metoden?

Les også og se video: Baby svømmer uten hjelp

Lærer barn å redde seg selv

Drukning troner på toppen av listen av ulykker blant barn under 4 år i USA, og ifølge instruktør Austin Barnett hos Infantswim.com snakker man på mange måter om en epidemi av barn som drukner i basseng - i ulykker som i utgangspunktet er fullt mulig å unngå.

- Vi opererer fortsatt under samme mottoet som da metoden ble utviklet, forklarer Barnett til Foreldre.no.

- Ikke ett barn til skal drukne.

Barnett forklarer at ISR metoden har blitt formidlet til over 8 millioner barn i mer enn 13 land.

Dytter barna ut i bassenget

I nesten 50 år har instruktører som er opplært i ISR-metoden, utviklet av atferdspsykolog Harvey Barnett i 1966, dyttet babyer og barn ut i svømmebasseng, med den hensikt at de skal lære å redde seg selv.

- Noen ser på opplæringen som aggressiv, forklarer Barnett.

- Men vår metode baserer seg på sensormotorisk læring, som er måten alle barn lærer seg tidlige motoriske egenskaper som å krype og gå på.

Barnett forklarer at mange er skeptiske til metoden fordi man reagerer på at barna gråter og virker redde.

- Svært mange er jo av den oppfatning at barn ikke burde utsettes for noe som får dem til å gråte, og uriktig sammenligner gråt hos babyer og spedbarn med gråt hos voksne, som jo ofte kommer av følelsesmessige årsaker.

Barnett forklarer at man heller burde se på barnas gråt som en form for kommunikasjon, og sammenligner sin svømmeundervisning med et barn som ikke vil sitte i bilstol.

- Mange barn protesterer høylytt når de må sitte festet i bilstol, men etter hvert vil de jo venne seg til at når man kjører i bil, så sitter man i bilstol, og det hele blir ikke lenger noe problem, forklarer instruktøren.

- Som foreldre vet man jo at å kjøre bil uten å sitte festet i bilstol kan være svart farlig for barnet, så man tar forholdsregler for å sørge for at kjøreturen blir så trygg som mulig.

Kan gi barna alvorlige traumer

Selv om babysvømming er ekstremt populært blant norske småbarnsforeldre, kommer du nok ikke til å finne noen som underviser i ISR metoden her til lands.

- Denne metodikken er ikke bare stikk i strid med hvordan vi oppdrar barn i Norge, men er også skadelig for barna på så mange måter, forklarer Torill Estelle Hindmarch i fagkomiteen hos Norges Livredningsselskapet til Foreldre.no.

- Metoder som eksponerer et lite barn for en livsfarlig situasjon, der en overlevelsesrefleks må tre inn, er en form for traumatisering, og fransk forskning viser til høye stressnivåer i babyer som er dyttet eller dratt med under vann. Bare det at de er tatt fra foreldrene når de er i en ukjent situasjon utgjør stress som ikke alltid vises med gråt, men har en effekt på barnet.

Hindmarch forklarer at hun som instruktør har møtt barn i 4 og 5 års alder som har gått på babysvømming, men har vannskrekk, mye på grunn av utrygghet forbundet med situasjonen i vannet.

Eksperten advarer:

- Det tar ofte svært lang tid og mye tålmodighet å snu den psykisk utfordringen barnet har i møte med vannet om de har hatt dårlige og skremmende opplevelser.

Nettopp derfor har man ifølge Hindmarch utviklet en mye mer skånsomt måte å tilvenne babyen til vannet.

- På en måte slik at vi er sikker på at vi ikke ødelegge vanngleden.

Les også: Babysvømming kan utløse luftveisplager

Pass heller på barna

Når det gjelder sikkerhet i vannet forklarer eksperten at for å oppnå fullstendig evne til å redde seg selv i vann må barnet trenes ofte og gjennom flere år.

- Ferdigheter i vannet må gjennom trening, både fysisk og psykisk, utvikles over flere år. Det er ikke noe man "lærer" seg som spedbarn og så kan, forklarer Hindmarch.

- Og til syvende og sist kan du ikke garantere at barnet vil overføre læring som de har gjort i et basseng til en ukjent basseng eller ute-miljø, der vannet mest sannsynlig er kaldere. I et nytt miljø kan utrygghet fremkalle andre emosjoner som kan resultere i helt annen atferd.

Det enkle er ofte det beste når det kommer til å beskytte barna fra å drukne.

- Det er ikke noen annet løsning enn å være til stedet og ha barnet innenfor en håndsrekning når man er i nærheten av vann, understreker Hindmarch.

- Porter og rekkverk er alt for enkelt å klatre over.

Samme mål, ulik tilnærming

LEK OG TRYGGHET: Norske eksperter fraråder på det sterkeste å bruke den kontroversielle amerikanske metoden for å lære barna å svømme. © FOTO: Colourbox LEK OG TRYGGHET: Norske eksperter fraråder på det sterkeste å bruke den kontroversielle amerikanske metoden for å lære barna å svømme. © FOTO: Colourbox

Det overordnede målet med å lære babyer og barn å trives og være trygge i vannet, er jo at de etter hvert skal lære å svømme.

- Vi har bare en helt annet måte å komme oss dit på enn denne metoden vi ser i disse videoene fra USA, forklarer instruktør i babysvømming hos Neptuns Barn, Christin Kjosmoen, til Foreldre.no.

- Hos oss er fokuset hele tiden på trygghet og glede i vannet, både hos barna, men ikke minst også hos foreldrene, som det jo også er viktige å ta med seg i denne undervisningen.

Kjosmoen forklarer at hun ville ha latt en instruktør gå på dagen om hun så scener som de man ser på de mange Youtube-videoene fra USA.

- Her snakker vi om å virkelig skremme barna, forklarer instruktøren.

- Å kunne svømme og lære å redde seg selv er jo en rød tråd også i vår undervisning av barn. Men forskjellen ligger i måten man lærer dette på. Og jeg er 100 prosent sikker på at man kan oppnå det samme resultatet som man ser her, men med en helt annen tilnærming.

Utnytter foreldrenes frykt

Terje Stakset, daglig leder i Norges Livredningsselskap og forfatter av boken Svøm med kjærlighet, er forferdet, men ikke overrasket over videoene som florerer på Youtube over babyer som synes å kunne redde seg selv inn fra dypt vann.

- Dette fenomenet har eksistert i noen år nå, forklarer Stakset til Foreldre.no.

- Spesielt i USA har vi sett denne typen opplæring av barn i vann, men også dessverre i en del andre land, og det virker som om trenden brer om seg.

Stakset forkaster i liket med Hindmarch og Kjosmoen metoden, og mener det er foreldrenes frykt - og aktørers villighet til å utnytte denne - som driver denne typen kurs.

- Selskaper ser sitt snitt til å utnytte foreldrenes frykt - og tjener store penger på det. Det er ikke annet enn usmakelig og skammelig.

Stakset forklarer at selv om det nok kan se imponerende ut at babyer helt ned i 6-7 måneders alderen "svømmer" seg i sikkerhet ved å veksle mellom aktiv svømming og å hvile på rygg for å få trukket pusten, er sannheten en helt annen.

- Det er verdt å tenke over at dette faktisk er spedbarn, presiserer Stakset.

- Og det hersker ingen tvil om at både babyer og barn blir traumatiserte av å bli dykket under vann på denne måten, og svært mange utvikler fullstendig vannskrekk.

På denne måten oppnår man jo til en viss grad det man ønsker med slike kurs.

- Barna blir livredde for vann, og når de da ikke tør gå i nærheten av vannet, vil de jo naturlig nok ikke drukne.

Ikke stol på dykke-refleksen

PASS PÅ BARNA: Det har mer for seg å ikke slippe barna av syne når de er i nærheten av vann enn å skremme dem med livredningsopplæring mener norske eksperter. © FOTO: Colourbox PASS PÅ BARNA: Det har mer for seg å ikke slippe barna av syne når de er i nærheten av vann enn å skremme dem med livredningsopplæring mener norske eksperter. © FOTO: Colourbox

I Svøm med kjærlighet forklarer Stakset at metoden med å dykke barn mot deres vilje for å lære å svømme under vann dessverre praktiseres mye den dag i dag, mye på grunn av ideen om at barnet har en naturlig og medfødt dykke-refleks.

- Faktisk er det slik at man mer og mer går bort fra å snakke om dette med dykkerefleks og viktigheten av at barna beholdt denne så lenge som mulighet, forklarer eksperten.

- Det er viktigere at babyen lærer seg å holde pusten under vann bevisst, ikke ved hjelp av en refleks. Faktum er at man kan ikke stole på denne refleksen, og det er her viktigheten av å kommunisere med barnet kommer inn.

Stakset forklarer at mange barn har en svak refleks eller lukker for sent, og derfor skal man aldri dytte barna under vann.

- Å føle seg trygg nok til å ha ansiktet under vann skal komme gradvis. Å svømme under vann gjør barna når de er klare for det, og skal ikke skje av nødvendighet fordi de er livredde.

Bare 16 måneder gammel svømmer Elizabeth fra USA helt på egenhånd. Det får enkelte til å reagere. Se den utrolige videoen her: (les artikkelen)

Les også:

Kan du førstehjelp på barn?

Denne redningsvesten er tryggest for barn

Dette gjør du om barnet er i ferd med å kveles

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus