Oppvaskmaskiner tåler ikke norsk vinter

Oppvaskmaskiner bør ikke stå over lengre tid i rom som er kaldere enn fem grader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Oppvaskmaskiner bør ikke stå over lengre tid i rom som er kaldere enn fem grader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Selv om de kobles fra og tømmes for vann, bør ikke oppvaskmaskiner oppbevares kaldere enn fem grader pluss.

Den norske folkehytten blir mer og mer bekvemmelig, og stadig flere installerer oppvaskmaskin.

Det gjorde også Ingrid og Ole-Erik Yrvin på sin sommerhytte på Hvaler forrige sommer. Da de stengte for sesongen, sørget de for å tømme alle rør og slanger, og de helte frostveske i oppvaskmaskinen, akkurat slik de pleier å gjøre i sluk og toaletter.

Smarte grep i forkant av en lang og kald vinter, men oppvaskmaskinen overlevde likevel ikke.

– Frostvæsken rant ut på årets første oppvaskforsøk og farget hyttegulvet blått, og etter hvert kom også vannet, som nå var skrudd på, utover kjøkkengulvet, sier Ole-Erik Yrvin til DinSide.

Nen erstatning kan Yrvin og konen imidlertid se langt etter. For oppvaskmaskiner er ikke konstruert for å tåle minusgrader, selv ikke når de er frakoblet.

Les også: Disse rørene er mest utsatt for frost

Slik passer du på oppvaskmaskinen om vinteren

Det er ikke bare vannrørene som tar skader av frosten. Vannrester eller kondens i hvitevarene kan også gjøre stor skade. Illustrasjonsfoto: Sintef ByggforskDet er ikke bare vannrørene som tar skader av frosten. Vannrester eller kondens i hvitevarene kan også gjøre stor skade. Illustrasjonsfoto: Sintef Byggforsk

I bruksanvisningen fra Bosch står det under «oppbevaring og lagring» at oppvaskmaskinen ikke tåler minusgrader. Dette er imidlertid ikke enestående for denne produsenten.

Ingen av dagens oppvaskmaskiner bør stå i lave temperaturer over lang tid.

Ifølge kundekoordinator i Bosch Siemens Husholdningsapparater (BSH) Kristian Magnussen, har vi nordmenn endel å lære når det kommer til hvitevarer i den kalde norske vinteren. Hjemme i boligene våre blir det sjelden så kaldt, men på hytter eller i boliger som står tomme over lenger tid, vil det kunne være problematisk, uansett hvor gode forholdsregler man tar.

– Man er aldri garantert 100 prosent mot frost fordi det sitter igjen vanndråper i tømmesystem, inntakslange, magnetventilen, og i aquastoppen. Det er dette som fryser og som ødelegger komponentene i maskinen, og som krever servicemann på besøk når våren kommer, sier Magnussen.

Skal man være 100 prosent sikker må faktisk maskinen oppbevares i plussgrader, for eksempel ved å la en ovn stå på lunk på kjøkkenet. Men i en uisolert sommerhytte er det ikke sikkert det er lønnsomt i forhold til en eventuell reparasjon.

Yrvin løste problemet elegant. De fikk montert frostvakt fra Ebeco, dvs varmekabler, under den nye oppvaskmaskinen, under en tynn varmeisolasjonsplate. Disse skal stå på lunk vinteren gjennom, for å forhindre nye frostskader.

Har du vaskemaskin på en hytte som står tom hele eller deler av vinteren, bør du sørge for å tømme maskinen så mye som mulig - varme eller ikke. Ifølge Magnussen får du ut mest vann på følgende måte:

  • Skru igjen vannkranen til maskinen
  • Start maskinen på et program, slik at den tar inn restvannet som er igjen i slanger og i systemet
  • Etter 5 minutter så kjør resett program som gjør at den tømmer ut dette vannet
  • Deretter koble fra maskinen

Les også: Slik unngår du frosne rør

Selgers opplysningsplikt?

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: ForbrukerrådetIngeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Ekteparet Yrvin tok kontakt med Forbrukerrådet der de satte spørsmålstegn ved selgers opplysningsplikt. For selv om det sto i bruksanvisningen, burde ikke selger ha opplyst om dette? De hørte først fra selger at oppvaskmaskiner ikke tåler temperaturer under fem grader pluss da de kom for å undersøke rundt eventuell reklamasjon eller reparasjon.

– Dette er helt nytt for oss, og ingen har noen gang informert om at [oppvaskmaskinen] må stå oppvarmet om vinteren. Det vil si at det er vi som forbrukere som nå har blitt sittende med alt ansvaret og alle kostnadene, sier Yrvin.

Yrvin opplevde at forhandler var mer enn kjent med problemet da de kom for å reklamere - men at de ikke sa noe da i kjøpsøyeblikket. Burde forhandler ha plikt til å opplyse om dette?

– Etter Forbrukerrådets mening skal en selger gi den best mulig service og gi forbrukeren mulighet til å kjøpe den varen som hun eller han er best tjent med, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, til DinSide. – Juridisk sett vil opplysningsplikten i utgangspunktet være oppfylt om dette står i bruksanvisningen. På den annen side må en feil være knyttet til minusgradene for at selger skal kunne fraskrive seg ansvar.

Kjøpers undersøkelsesplikt

Som kjøper er man ofte avhengig av informasjon om produkt man får i butikk. Det er klart at informasjonen man får i butikk er personavhengig - både når det kommer til kjøper og selger. Ikke alle selgere er like godt informert om produktene de selger.

Men du som kjøper bør også være ditt ansvar bevisst. Den eneste som kan sørge for at du får riktig dekket dine behov, er du. Du må fortelle hva du trenger, og hvordan du har tenkt å bruke det. Når det kommer til boligkjøp snakker vi om kjøpers undersøkelsesplikt. Denne undersøkelsesplikten kan være verdt å ta med seg uansett hva du handler - selv om det ikke er lovpålagt.

I tillegg lønner det seg å lese bruksanvisningen. Hele bruksanvisningen. Selv om du får maskinen til å virke på første forsøk.

I de aller fleste tilfeller når man kjøper oppvaskmaskin, er det til bolig og ikke fritidsbolig. Og sånn kan det være med en rekke andre varer også. Så for å få best mulig veiledning bør du fortelle mest mulig om bruksområder. Spør om råd om oppbevaring og vedlikehold - enten du kjøper oppvaskmaskin, grill eller sykkel.

Mener du at du har gjort alt dette, og har fått villedende opplysninger i butikk kan Forbrukerrådet megle i saken, ifølge Flønes.

Mener du at du ikke har fått nok opplysninger, og det har ført til at oppvaskmaskinen har gått i stykker kan Forbrukerrådet megle i saken.

– Når vi ikke frem med meglingen kan Forbrukertvistutvalget komme med vedtak i saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Klart for den lange ledervalgkampen i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Siste nytt
12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkKlart for den lange ledervalgkampen i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus