Meny

5000 på flukt etter voldsomme vulkanutbrudd

Sinabung-fjellet nord på øya Sumatra har hatt en rekke kraftige utbrudd de siste månedene. Foto: Scanpix/AP.
Mer enn 5000 har flyktet fra sine hjem vest i Indonesia de siste dagene etter en rekke kraftige vulkanutbrudd.

Sinabung-fjellet nord på øya Sumatra har slynget rødglødende aske, steiner og glødende lava opptil sju kilometer opp i luften siden begynnelsen av måneden, melder AFP.

Landsbyboere fra det omkringliggende Karo-distriktet evakueres mens vulkanen, som hadde utbrudd i september for første gang siden 2010, fortsetter å spy ut aske og stein.

– Hittil har 5265 mennesker blitt evakuert fra sju landsbyer, sier den lokale myndighetstalsmannen Robert Peranginangin til AFP.

– De var alle svært skremt da vulkanen ikke har vist tegn på å roe seg. Selv om regjeringen har bedt om evakuering av mennesker som bor innen tre kilometers avstand fra vulkanen sier Peranginangin at de som bor utenfor faresonen også flykter fra sine hjem.

– De føler seg rett og slett ikke trygge og får panikk. De foretrekker å søke tilflukt i leire, moskeer og kirker, sier han, og legger til at antall mennesker på flukt er ventet å øke.

Talsmann for naturkatastrofebyrået, Sutopo Purwo Nugroho, sier vulkanen hadde et nytt utbrudd tidlig tirsdag, og spydde ut skyer av varm gass, selv om utbruddet var mindre enn tidligere dager.

Indonesia har flere dusin aktive vulkaner og ligger på et område der tektoniske plater møtes kjent som «Ildsirkelen» mellom Stillehavet og Det indiske hav.

I august ble fem mennesker drept og flere hundre evakuert da en vulkan på en liten øy i provinsen Øst-Nusa Tenggara hadde et utbrudd.

Landets mest aktive vulkan, Merapifjellet sentralt på Java, tok livet av mer enn 350 mennesker etter en rekke kraftige utbrudd i 2010.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus