Meny

Personvern:

– Facebook har åpnet profilen din - du må lukke den selv

DU MÅ TETTE HULLET: Facebook har gjort endringer, som samtidig medfører at du må stenge uvedkommende ute på nytt, dersom du ønsker å ha en lukket profil. Foto: Colourbox.com
Facebook har gjort en endring i personverninnstillingene. Resultatet er at innhold på profilen din er åpent for andre brukere, helt til du stenger den på nytt. – Typisk Facebook, ifølge lektor ved Universitetet i Oslo.

I oktober gjorde Facebook endringer i personverninnstillingene som gjør at det ikke lenger er mulig å hindre andre i å søke opp Facebook-profilen din.

Samtidig ble innholdet i nyhetsfeeden på profilen din tilgjengelig for andre Facebook-brukere, selv personer du ikke «er venn med», til tross for at du tidligere har hatt en lukket profil.

Har du sjekket dine personverninnstillinger i det siste? Se bildeserien under for hvordan du stenger uvedkommende ute igjen.

– Det er typisk noe som Facebook gjør. Helt vanemessig gjør de hele tiden små endringer i personvernet som åpner noe mer, så må du selv gå inn og tette igjen hullene, sier Gisle Hannemyr, som er lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter.

Lektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo, synes det er en uting at Facebook åpner brukernes profiler og informerer dårlig om det. Foto: Privat Lektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo, synes det er en uting at Facebook åpner brukernes profiler og informerer dårlig om det. Foto: Privat

– Jeg skal ikke påstå at det skjer hver gang, men ofte, legger han til.

Jan Fredriksson som er PR-ansvarlig for Facebook i Norden, avviser dette:

– Lektoren har misforstått. Facebook har aldri gjort endringer som medfører at brukernes gamle personverninnstillinger har blitt endret, sier han til ABC Nyheter.

Les mer: – Vi har aldri gjort endringer som har åpnet opp brukernes profiler

– For dårlig informasjon fra Facebook

Lektoren synes Facebook gjør en altfor dårlig jobb med å informere sine brukere når de gjør endringer som åpner opp profilene.

– Jeg er Facebook-bruker selv og synes ikke jeg får presis eller lettfattelig info om dette, sier Hannemyr.

Han understeker at dette ikke kun gjelder Facebook, men også andre sosiale nettverk.

– Men Facebook har flest brukere og etter min oppfatning en større tendens til å gjøre disse endringene enn konkurrentene har.

Les Hannemyrs kronikk om temaet: Facebook og personvernet

– Facebook har blitt en livsnødvendighet i manges liv, så jeg skal la være å si at folk ikke skal bruke det. Men man må helt åpenbart passe på at man har innstillinger som gjør at det man legger ut ikke er mer åpent tilgjengelig enn man ønsker selv, sier universitetslektoren til ABC Nyheter.

Les også: Her lagres alt Facebook vet om deg

Oppdatert tirsdag 12. november med kommentar fra Facebook

Lenke til Hannemyrs kronikk lagt til 18. desember.

Slik tetter du hullet

Gå til sikkerhetshetsinnstillinger i menyen øverst til høyre på profilene din. Følg så instruksjonen i bildene under. (Dette gjelder dersom du ønsker bare å vise innhold til dine venner.)

Saken fortsetter under bildetKlikk her for å komme til en funksjon som lar deg se hva som er synlig for andre, på din profil.Klikk her for å komme til en funksjon som lar deg se hva som er synlig for andre, på din profil.


Saken fortsetter under bildetDu kommer til denne siden, hvor du ser hva som er offentlig tilgjengelig på din profil.Du kommer til denne siden, hvor du ser hva som er offentlig tilgjengelig på din profil.


Saken fortsetter under bildetKlikk på «Begrens tidligere innlegg»Klikk på «Begrens tidligere innlegg»

Saken fortsetter under bildetKlikk på «Bekreft»Klikk på «Bekreft»

Saken fortsetter under bildetSjekk en gang til hva som er offentlig på din profil, for å være sikker på at den nå er stengt. Sjekk en gang til hva som er offentlig på din profil, for å være sikker på at den nå er stengt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus