Dette fikk de da de flyttet fra leiligheten i Oslo

IDYLL: Etter å ha bodd i Oslo i flere år, bestemte familien seg for å flytte til Lyngør og bygge sitt drømmehjem i havgapet. © FOTO: Jorunn Tharaldsen
IDYLL: Etter å ha bodd i Oslo i flere år, bestemte familien seg for å flytte til Lyngør og bygge sitt drømmehjem i havgapet. © FOTO: Jorunn Tharaldsen

Designeren Siri Brodersen og familien har skapt sitt drømmehjem i havgapet.

Siri og Fredrik pakket koffertene og flyttet fra leiligheten på Kampen til sørlandsøya Lyngør. Midt i havgapet har de startet et nytt og bedre liv i et hus som er tegnet for dem og naturen utenfor.

Som alle gode historier, har også historien om det vakre huset Førstekjær på Lyngør en begynnelse. Designeren Siri Brodersen og mannen Fredrik satt i en klam bil og stampet i kø på vei hjem fra øya som hun er født og oppvokst på.

– Vi skal ikke bare flytte til Lyngør da?, sa Fredrik.

Som eier av blomsterbutikken Fabelhaven i Oslo, hadde Siri lett etter et hjem i utkanten av byen uten hell, og alternativene syntes å bli dårligere og dårligere.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt på å flytte til Lyngør som en mulighet, men da Fredrik foreslo det, tok jeg ham på ordet og ringte mamma med en gang for å fortelle de gode nyhetene.

Åpen løsning mellom kjøkken og spisestueSOSIALT: En av tankene bak kjøkkenet var at man skulle slippe å stå å lage mat alene og la gjesten sitte igjen i spisestua, men at man skulle kunne samles og ha det gøy med matlagingen - sammen. Foto: Jorunn Tharaldsen

Over ti år har gått siden de tok beslutningen om å flytte sørover, og nå, som da, føler Siri seg utrolig heldig som får bo på et så idyllisk sted. I dag jobber hun som selvstendig næringsdrivende med eget kles- og veskemerke, SB SiriBrodersen. Utgangspunktet for designen på alle produktene er egne behov. Siri har har strikket og sydd hele livet, og hun er fornøyd med å ha klart å gjøre hobbyen om til levebrød.

– Jeg er opptatt av at det jeg lager skal være praktisk og solid, flere av produktene blir rett og slett til fordi jeg ikke finner dem i butikkene.

Og nettopp praktisk er også huset på Lyngør, som ligger et steinkast unna havet.

Kjøkkenet er fra SigdalLYST TREVERK: Kjøkkenet er i lyst tre med noen hvite flater innimellom er fra Sigdal. Trefargen er en rød tråd som også kan sees ellers i interiøret. Foto: Jorunn Tharaldsen

Da paret planla huset, var de spesielt opptatt av funksjon og tidløshet. Det tok tid å skape drømmehjemmet. Siri og mannen satte sammen en utklippsbok som de viste til arkitekten Jan-Erik Stokkebokjær.

– Vi ville at han virkelig skulle få en følelse av hvordan vi ville ha det.

Fordi de ønsket en gjennomført helhet, valgte de samme fliser på alle bad, gulvet i gangen og over kjøkkenbenken. I alle rommene er det downlights med dimmere, slik at man kan stille lyset for den rette stemningen. Førstekjær ligger som en perle i den nydelige sørlandsnaturen, men selv om det er et relativt stort hus, er det faktisk vanskelig å få øye på det fra havet. Det mørke panelet av sibirsk lerk glir rett inn i omgivelsene.

– Panelet er noe av det jeg liker best med huset, i tillegg til beliggenheten og utrykket. Det er så fint hvordan det blir helt kullsort når det regner, og så elsker jeg utsikten til havet herfra, sier Siri og smiler.

Siri innreder med ting hun har et personlig forhold til. PERSONLIG : Bildene over sofaen har Siri tatt selv. De er tatt på nøyaktig samme sted ved havet, men bølgene og fargene er helt ulike. De fleste tingene i Førstekjær har en historie, som de gamle, brune koffertene under pyntebordet, som en gang tilhørte farmoren til Fredrik og tanten til Siris mor. Bordet har hun har arvet av moren og faren sin. Foto: Jorunn Tharaldsen

Når det kommer til innredningen i hjemmet, har alt en historie. Alt fra Fredriks bestemor sin koffert, som har tatt utallige turer med toget mellom Bergen og Oslo før den endte opp i stuen på Lyngør, til gyngestolen på datteren Lea (3) sitt rom. Mye er arvegods, andre ting er kjøpt brukt eller hentet fra naturen. Noen ting har Siri til og med hentet fra det gamle Rikshospitalet i Oslo.

– Jeg så snittet til å plukke med meg noe da det ble nedlagt, så nå har en gammel kjøkkeninnredning fra sykehuset blitt til plantebord på uteplassen.

Siri er ikke så glad i pynteting, hun liker at det hun har rundt seg betyr noe.

– Det må være en grunn til at tingene står i vårt hus. Enten at de har en funksjon, eller at de har en historie som betyr noe spesielt for oss.

Siri følger ikke trender eller noen spesiell stil, men er mer opptatt av at man kjenner sjelen og historien bak tingene man omringer seg med.

– Jeg kjøper ikke noe for å kjøpe noe. Det høres kanskje rart ut, men jeg er ikke så opptatt av interiør. Jeg mer er opptatt av at ting skal fungere og skape et rom det er godt å være i.

Huset er preget av åpne løsninger.ÅPNE LØSNINGER: Hele huset er preget av åpne løsninger, som skaper en unik inne-ute-følelse. Peisen er fra RAIs, og Spinnaker-stolen fra Hødnebø er en av få designermøbler som får æren av å pynte opp i Siris hjem. Foto: Jorunn Tharaldsen

Når den lille familien på tre får gjester, elsker de at hjemmet er tilrettelagt slik at alle kan være sammen, men at det også er mulig å trekke seg tilbake om man har behov for det.

– Vi var opptatt av at oppholdsrommene som vi bruker til daglig skulle henge sammen, og at det skulle gå an å være sosial mellom rommene. Vi ønsket også at det skulle være plass til at gjester kunne få egne soverom og eget bad, litt separert fra våre egne rom, slik at alle kunne få litt privatliv, sier Siri.

For henne er det viktig at folk føler seg hjemme når de er på besøk.

– Jeg vil at gjester skal føle seg avslappet hos oss, og at vi som bor her fast skal trives i hverdagen, forteller designeren.

Siri fått mange tilbakemeldinger på huset, spesielt på arkitekturen, som vekker stor oppsikt.

– Det er ikke et typisk sørlandshus, så det skiller seg ut, men tilbakemeldingene har vært utelukkende positive.

Sklisikker trappSKLISIKKERT: Trappetrinnene er laget av et materiale som brukes på skipsgulv. De er vedlikeholdsfrie og sklisikre. Trinnene og rekkverket er begge laget av lokale bedrifter. Foto: Jorunn Tharaldsen

For å bli inspirert holder det ofte for designeren Siri å gå inn i en vakker blomsterbutikk. Da får hun et kick og en vitamininnsprøyting som varer lenge.

– Jeg blir også inspirert av enkle ting som å ta en kaffe hos en venninne, prate med naboen, eller titte litt i hagen til folk rundt meg. Jeg er spesielt glad i blomster, så klart. Det er deilig å forberede, så frø i hagen og glede seg til at ting begynner å gro. Man kommer ikke utenom blomstene mine. Et hjem uten planter, er vel ikke et skikkelig hjem?, spør hun og ler.

Frodig arbeidsplassFRODIG ARBEIDSKROK: Det gamle vingebordet er, som mye annet i huset, kjøpt på auksjon og fungerer godt som arbeidsbord. Foto: Jorunn Tharaldsen

Noe av det familien setter aller mest pris på ved å bo på en øy, er at det er enklere å skape gode hverdager uten kø og tidspress. Siri elsker å styre sin egen tid, og jobber gjerne kortere dager, for så å ta igjen det tapte arbeidet på kvelden.

– Hverdagen i Oslo var preget av mye jobb, jeg sto opp tidlig og var sent i seng. Ofte tenker jeg på hvor mye tid jeg brukte i kø eller bare på å finne parkeringsplass. Her har jeg både egen båtplass og parkeringsplass. Det er litt sånn «når vi er hjemme, så er vi hjemme», og det er jo det livet handler om. At man lever litt langsommere, kjenner etter mer og bare nyter utsikten, sier hun og forteller om det første hun må gjøre når hun har kommet hjem fra en reise.

– Da setter jeg meg i båten og trekker inn sjøluften. Det er helt magisk å bare kunne gjøre det, endelig hjemme, tenker jeg da, og puster ut.

Lunt barneromLEKENT OG LUNT: Hemsen er gjort om til soverom for datteren Lea. Gyngestolen har familien arvet etter moren til Fredrik, den er fra Aksel Hansson. Over sengen henger et bilde laget av tekstil og en garderobestang med dekorative hjemmesydde klær. Foto: Jorunn Tharaldsen

Les også:

Slik får du hytte på terrassen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Møbeltabbene alle gjør

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen
Siste nytt
17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus