Mattilsynet advarer mot slankepiller

ADVARER: Etter en rekke tilfeller av leversvikt, akutt hepatitt og ett dødsfall er kosttilskuddet OxyELITE Pro, som produsenten hevder har en slankende effekt, trukket fra markedet i USA. Mattilsynet advarer mot å ta pillene. Foto: Mattilsynet
ADVARER: Etter en rekke tilfeller av leversvikt, akutt hepatitt og ett dødsfall er kosttilskuddet OxyELITE Pro, som produsenten hevder har en slankende effekt, trukket fra markedet i USA. Mattilsynet advarer mot å ta pillene. Foto: Mattilsynet

I USA er det meldt om flere tilfeller av alvorlig leversykdom og ett dødsfall etter inntak av kosttilskuddet OxyELITE Pro.

Mattilsynet kjenner ikke til salg av produktet i Norge, men norske forbrukere kan ha bestilt det fra utenlandske nettsider. Tilskuddet er på markedet i Danmark og til salgs via en dansk nettside.

Produktet markedsføres blant annet som et slankemiddel, med påstander om fettforbrennende og muskeloppbyggende effekt.

De som eventuelt har kjøpt OxyELITE Pro, oppfordres til å kaste produktet, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

– Dette er alvorlig. Vil du beholde helsen så kaster du produktet, sier Atle Wold, seksjonsleder ved tilsynsavdelingen i Mattilsynet til KK.no.

Mattilsynet anbefaler forbrukerne å være forsiktige ved kjøp av produkter på Internett. Særlig bør man være forsiktig med tilskudd som lover stor og hurtig effekt, slik som OxyELITE Pro, mener Wold.

Les også: Legemiddelverket advarer mot dødelige slankepiller

Tidligere denne måneden ble tilskuddet fjernet fra hyllene i USA, etter at det ble rapportert om 29 tilfeller av leversvikt eller akutt hepatitt og ett dødsfall i forbindelse med bruk i Hawaii, ifølge Huffington Post.

Kvinnen som døde, var mor til syv, ifølge nettavisen.

Amerikanske legemiddel- og matmyndigheter FDA advarte tidligere i år mot tilskudd som inneholder dimethylamylamine (DMAA), deriblant OxyELITE Pro, på grunn av mistanke om at det kunne gi alvorlig sykdom eller dødsfall. Da uttalte produsenten USPLabs at den originale versjonen av produktet som inneholdt DMAA, ikke hadde blitt produsert eller distribuert siden begynnelsen av 2013.

Da det ble kjent så mange hadde blitt syke på Hawaii valgte USPLabs likevel å fjerne kosttilskuddet fra butikkhyllene i hele USA. I en uttalelse beskriver produsenten tilfellene av leversykdom hos brukere av OxyELITE Pro som et mysterium.

Les også: Mattilsynet advarer mot potensmiddel

Mattilsynets råd ved kjøp av kosttilskudd:

  • Før et eventuelt kjøp bør de skaffe seg grundige opplysninger om kosttilskuddet. Kosttilskudd har sjelden en umiddelbar virkning, og virkningen er ikke så sterk som ved bruk av medisiner. Vær derfor forsiktig med produkter som lover kraftig og rask virkning.
  • Noen kosttilskudd kan ha uønskede effekter når de tas sammen med medisiner og når de tas før, under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å spørre legen om du kan ta kosttilskuddet dersom du tar medisiner eller skal gjennomgå en operasjon.
  • Det er ulovlig å omsette produkter som kan føre til helsefare. Det er virksomhetenes ansvar å påse at produktene de selger er trygge.

Personvernpolicy