Reiving av babyer: Effektivt, men må gjøres på riktig måte

OMSTRIDT METODE: Det er mange meninger om reiving av babyer. Mye av grunnen ligger i måten teknikken utføres på. © Foto: Thinkstock
OMSTRIDT METODE: Det er mange meninger om reiving av babyer. Mye av grunnen ligger i måten teknikken utføres på. © Foto: Thinkstock

Et reivet barn skal være under konstant oppsyn. Metoden er omstridt, men for noen fungerer det veldig bra.

Babyer ligger varmt og trangt i mors mage og overgangen til verden der ute kan være brå.

Derfor sverger noen småbarnsforeldre til teknikken som kalles "reiving".

Reiving innebærer at babyen pakkes hardt inn i et teppe. Bare hodet stikker ut. Dette skal få babyen til å roe seg og det kan fungere om babyen er svært urolig.

Reiving var vanlig i Norge i før i tiden, men oppfattes nå som ganske kontroversielt.

I andre land er dette imidlertid en teknikk som brukes hyppigere.

Ansiktskontakt

- Mange barn liker godt den tryggheten det gir å bli pakket godt inn. Men jeg vet at dette er omstridt, og mye av grunnen ligger i måten teknikken utføres på. Reiving i seg selv er ikke skadelig for barn om det er utført riktig, sier trebarnsmor Ingrid Prøsch.

Hun driver Tilknytningspedagogene, er utdannet fagpedagog og Attachment Parenting International-leder. Hun har også erfaring som doula og ammehjelper.

Saken fortsetter under bildetBEROLIGENDE: Bare hodet stikker ut på barn som er reivet. © Foto: ThinkstockBEROLIGENDE: Bare hodet stikker ut på barn som er reivet. © Foto: Thinkstock

- Det å tulle en gråtende baby hardt inn i stoff kan selvsagt virke traumatisk for barnet. Man må bruke rolige og gode bevegelser mens man forsøker å få ansiktskontakt og snakker rolig og godt til babyene, sier Prøsch.

Pedagogen råder foreldre som reiver barna til å væreoppmerksomme på hva barnet forsøker å formidle med gråten sin.

EKSPERT: Ingrid Prøsch. © Foto: privatEKSPERT: Ingrid Prøsch. © Foto: privat

Har barnet smerter? Er hun trøtt og vil sove? Er hun sulten? Trenger hun ny bleie? Trenger hun nærhet og trøst? Hudkontakt?

- Bruker man reiving hver gang barna er urolige eller gråter, er det en stor fare for at man overser viktige signaler, mener Prøsch.

Konstant oppsyn

Ved reiving skal barnas bein ligge parallellt nedover på en måte som kan være skadelig om det gjøres mye, spesielt om man har babyer som har grunne hofteskåler.

Et reivet barn skal være under konstant oppsyn, da de er hindret i naturlig motorikk i hender, armer og nakke.

De kan dermed ikke hjelpe seg selv på samme måte som om de er fysisk frie - om de for eksempel gulper.

Ingrid Prøsch mener reiving kan være et bra verktøy for babyer som ikke klarer å roe seg på grunn av overstimulering, overtrøtthet eller magesmerter. De kan ha god effekt av reiving - i korte perioder.

Men det finnes også mange alternativer til reiving, mener tilknytningspedagogen. De fleste barn vil oppleve den samme roen i gode ergonomiske bæreseler- og sjal.

Samsoving kan også gi noe av den samme effekten som reiving da urolige armer og ben blir holdt i ro.

- Ved bæring og samsoving vil både hofteproblematikken, nærhetsbehovene og en del av de andre motforestillingene mot reiving være ivaretatt, opplyser Ingrid Prøsch.

Hindrer refleksen

INNPAKKET: Denne 15 dager gamle babyen sover søtt i sin lille kokong. © Foto:ThinkstockINNPAKKET: Denne 15 dager gamle babyen sover søtt i sin lille kokong. © Foto:Thinkstock

Fra naturens side har barnet ligget trangt i livmoren i ni måneder. Derfor mener Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi, at nettopp reiving er et fantastisk hjelpemiddel for nybakte foreldre.

- Reiving er utrolig bra og jeg bruker det helt bevisst på de aller minste, fastslår fysioterapeuten.

Hun forteller at det er en veldig stor overgang for babyen å komme ut av mammas mage. Og at det for mange blir det så heftig at de rett og slett ikke finner roen. Med reiving forhindrer du at babyen, i ren refleks, slår armene forskrekket ut og våkner med et skrik.

- Når foreldre kommer til meg med urolige babyer eller barn som sliter med ammingen, viser jeg foreldrene reiveteknikken. Det er viktig at armene ligger i kryss og at beina er fri, understreker Ute Imhof.

Beina må være fri

Teknikken i Youtube-videoen under, går barnefysioterapeuten god for:


Utføres reivingen på riktig måte, er det ikke skadelig for barnas hofter. Derfor beina være fri.

EKSPERT: Tone Bjørnson Aanderaa. © Foto: Lillevenn.noEKSPERT: Tone Bjørnson Aanderaa. © Foto: Lillevenn.no

- En sammenheng mellom reiving og hoftedysplasi? Nei, vanlig reiving kan ikke fremprovosere det. Ingen babyer er heller reivet 24 timer i døgnet, bemerker barnefysioterapeuten.

Hun forteller at reiving er mer vanlig i andre kulturer, men at det var mer vanlig i Norge før, men at det da gikk mer på å beskytte babyen mot farer.

- For de fleste introduserer jeg noe helt nytt når jeg viser dem reiveteknikken, forteller Ute Imhof.

Reiving er en godt utprøvd metode fra tusenvis av år tilbake. Det får babyene til å føle seg trygge, som da de lå trangt og varmt inne i mammas mage, skriver en mamma i vårt forum Dinbaby.

Ikke stram for hardt

Tone Bjørnson Aanderaa har forståelse for at reiving er en omstridt teknikk. Hun driver nettstedet toneaanderaa.no, er helsesøster, kostholdsveileder og kursleder innen fødselsforberedende teknikker.

Hun er skeptisk til å pakke babyen inn hardt og stramt.

BARNEFYSIOTERAPEUT: Ute Imhof. © Foto: privatBARNEFYSIOTERAPEUT: Ute Imhof. © Foto: privat

- Du kan prøve ut en mildere variant av reiving for å lage det trygt og tett for barnet. Jeg forstår at det kan bli tvangspreget og hindre barnet å utfolde seg på en naturlig måte. Men jeg vet også om de som takker for at de ble introdusert for reiving - det var det eneste som roet ned barnet.

- Å pakke barnet inn i en periode på dagen da barnet er urolig, er verdt et forsøk for å se om det roer seg. Hvis det ikke hjelper, kan det hende barnet opplever det for trangt. Derfor er det viktig å prøve seg frem, sier Tone Bjørnson Aanderaa.

Hennes erfaring som helsesøster er at barnet roer ofte roer seg når det er trangt, lunt og varmt i sengen i et mørkt og kjølig rom.

- Reiving kan sikkert fungere for urolige barn. Men jeg tror at kroppskontakt med mor er det aller beste for barnet i starten, understreker helsesøsteren.

Hun forteller at barnet trenger en variasjon i bærestillinger gjennom dagen. Hvis du bruker reiving med godt resultat, er det viktig å være bevisst at det ikke bør gjøres for mange timer om gangen, da barnet trenger å bevege på seg. Du kan bruke reiving til å roe ned barnet. Hvis det har effekt, kan du pakke barnet ut og legge det over i seng, vogn eller hos mor eller far og lage det tett og trangt for å gjøre overgangen mindre.

Les mer:

De største sjokkene med å få baby

- Bør ikke bruke smokk etter fylte ett år

Slik masserer du babyen hjemme

Babyer blir stresset av for mange aktiviteter

Personvernpolicy