Skattesvindel fra «Skatteetaten»

SVINDEL: E-posten ser ut til å komme fra Skatteetaten, men blant annet at den er skrevet på engelsk bør gi deg mistanke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVINDEL: E-posten ser ut til å komme fra Skatteetaten, men blant annet at den er skrevet på engelsk bør gi deg mistanke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Nei, dessverre: Du har ikke fått tilbake på skatten.

– Jeg har akkurat mottatt en e-post fra Skatteetaten, som jeg ser på som et forsøk på svindel, forteller en leser til DinSide. I e-posten, kalt «Notice of Tax Refund!», skriver de at nye beregninger gir han rett på tilbakebetaling av 3.702 kroner.

For å få dette, må han sende dem kopi av pass eller førerkort, samt kopier av bankutskrifter. Og på toppen av dette: Kredittkort-nummeret hans. Det er langt mer enn det som er vanlig å kreve i slik phishing.

Så leseren har selvfølgelig helt rett: E-posten er ren svindel.

Falske adresser – Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post, sier Skatteetatens sikkerhetssjef Svein Mobakken i en pressemelding.

Falske adresser

– Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post, sier Skatteetatens sikkerhetssjef Svein Mobakken i en pressemelding.

FALSK: Slik ser den falske e-posten fra Skatteetaten ut. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)FALSK: Slik ser den falske e-posten fra Skatteetaten ut. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)

Avsenderadressen er skatteetaten@skatteetaten.no, men denne er falsk. All informasjonen skal sendes til skatteetaten@consultant.com; en adresse som ikke har noe som helst med Skatteetaten å gjøre.

– Det er dessverre ikke mulig å hindre utsendelse av e-post med falsk avsenderadresse da serveren som benyttes for å sende e-post ikke sjekker faktisk avsender. Dermed kan svindlere utgi seg for å være andre ved å oppgi falske adresser i avsenderfeltet, sier Mobakken.

– Det vil ikke være mulig for svindlerne å motta svar til adressen de utgir seg for å sende fra. Det er derfor de i dette tilfellet ber om at svar sendes til en annen adresse.

Slett, rett og slett

I mai anmeldte Skatteetaten to tilfeller av samme type svindel, med motsatt tilnæring: Falske fakturaer som ba nordmenn betale restskatt.

Som alltid er det bare å slette slike e-poster.Alle e-poster hvor du blir bedt om å oppgi sensitiv informasjon bør lyse opp alle varsellampene dine.

Les også: Slik skiller du ekte fra falsk e-post

Har du gjort som svindlerne ber deg om, oppfordrer Skatteetaten deg til å sperre alle kort og kontoer så fort som mulig. Informasjonen kan nemlig brukes til å tømme bankkontoene dine, eller stjele identiteten din.

Les også: Hva skal man gjøre etter et ID-tyveri?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus