Oljefyring:

Burde du bytte ut oljefyren?

Burde du bytte ut oljefyren?
Burde du bytte ut oljefyren?

Her er sjekklisten.

Pass på tanken:

En ting er at en aldrende oljefyr er dyr i drift, fordi den ikke lenger er så effektiv. Minst like viktig er det å sjekke tanken. Hvert år oppstår det lekkasje i 80-90 oljetanker, noe som ikke bare kan bli ekstremt kostbart, men også påføre miljøet store skader.

Det er ditt ansvar som boligeier å forhindre at dette skjer. Det innebærer blant annet at du sjekker tanken jevnlig. En oljetank i stål bør sjekkes hvert femte år, mens en oljetank i glassfiber skal sjekkes etter to års bruk - og så kan den ligge i 30 år uten tilsyn.

Synes du det høres hysterisk ut? Det er ikke bare eventuelt tap av olje, og erstatning av tank som koster. Følgeskadene på miljøet og rensearbeidene kommer fort opp i sekssifrede summer. Frode Ugland kjøpte en bolig uten å vite om at det lå en gammel og ubrukt oljetank nedgravd i hagen og lakk. Regningen kom på mer enn 600.000 kroner.

Se hva forsikringsselskapet dekket, og hva han måtte dekke selv.

Bruker du olje for å varme opp boligen din? Innen 2020 kan oljefyring bli forbudt, om klimaforliket som Stortinget vedtok i fjor sommer blir fulgt opp. Men det kan godt hende du burde se på alternative oppvarmingsmuligheter innen den tid.

– For mange betyr miljøperspektivet mye, men lommeboken er så og si alltid med i vurderingen, sier Carsten Skottner Engh fra Porsgrunn Rørleggerforretning.

Han råder derfor folk til å tenke over hvilken stand oljefyren er i. For må du uansett ha service, reparere eller skifte ut deler på oljefyren din, kan investeringskostnaden ved for eksempel en varmepumpe, være inntjent i løpet av få år.

Ikke minst om du kvalifiserer til å få støtte. Før du bytter bør du sjekke om du kvalifiserer til å få tilskudd til å bytte til mer miljøvennlig oppvarming, enten fra kommunen eller gjennom en av Enovas støtteordninger . Den nye regjeringen har forøvrig lovet å øke støtten til miljøvennlig oppvarming.

Skifte nå eller vente?

Er du i tvil om du skal skifte ut oljefyren nå eller vente enda litt til, anbefaler Engh å ta flere forhold med i vurderingen:

Hvor gammel er oljefyren? En støpejernskjele kan vare i hundre år, mens en stålplatekjele har en langt kortere levetid. (ca 15-20 år). Er oljetanken av plast skal den ha ubegrenset levetid. En stålkjele skal kontrolleres hvert 15. år, men kan ha levetid opp mot 40 år.

Har du hatt flere småreparasjoner de siste sesongene? En reparasjon eller justering beløper seg fort til 5.000-15.000. Er oljefyren først utrangert må du regne med årlige merkostnad til vedlikehold av oljefyringsanlegget.

Må oljebrenneren justeres, eller skiftes ut? Oljebrenneren vil normalt ha en levetid på 15-20 år.

Mistenker du at fyrkjelen eller oljetanken lekker? Hvis tanken ikke er murt inn, er det forholdsvis enkelt å oppdage om den lekker. Er den innmurt kan lukt av olje være tegn på at tanken ikke er tett. Ligger tanken utendørs må du være klar over at lekkasje til grunnen kan medføre forpliktelse til kostbart opprydningsarbeid. Uansett er det lite lønnsomt å reparere og man vil normalt anbefale å skifte fyringsanlegget.

Er du i tvil om tilstanden, kan du kontakte en rørlegger, som vil kunne komme med alternative anbefalinger. Du kan også høre med en energirådgiver om hvilke tiltak som passer best for deg og din bolig - og vi kan anbefale svartjenesten til Enova.

Vent med å bytte

Det er dyrt å bytte oppvarmingsanlegg, og det er heller ikke nødvendigvis godt miljø å bytte ut fungerende produkter.

Har oljefyringsanlegget ditt en støpjernskjele med en forholdsvis ny brenner og en oljetank i plast er det liten grunn til å hive ut anlegget - men du kan se på valg av brensel.

– De fleste kjeler kan fyres med biobrensel eller bioolje. Det er spesiell grunn til ikke å hive ut et velfungerende oljefyringsanlegget selv om fyring med fossilt brensel utfases dersom du velger en luft/vann varmepumpe.

Les også: Hvor mye lønner det seg for deg å bruke på en luft-luft-varmepumpe ? Gjør regnestykket med vår smarte kalkulator.

Bytte til varmepumpe?

Dersom oljefyringsanlegget uansett må byttes ut kan merkostnadene ved å installere varmepumpe fremfor nytt fyringsanlegg være tjent inn i løpet av få år. Hvor fort, eller om, du vil gå i null er avhengig av hvilken varmepumpeløsning du velger - og hvor mye det koster hos deg.

Kostnadene ved å bytte ut et oljefyringsanlegg med varmepumpe varierer ekstremt, fra noen tusenlapper for en enkel luft-luft-varmepumpe til flere hundre tusen for en bergvarmepumpe.

Det samme går for innsparinger, som vil variere. Svenske Energimyndigheten anslo et par år tilbake at man kun sparte inn 30 - 50 prosent av husets energibehovved å installere en luft-luft-varmepumpe. Mye har imidlertid skjedd de siste årene, ikke minst med tanke på effekt når temperaturen kryper under nullpunktet.

Det er også verdt å merke seg at der handyfolket før kunne spare noen tusenlapper på å installere varmepumpen selv, er det nåpåbudt å bruke fagfolk til denne jobben.

Les også: Denne varmepumpen er best i test

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus