SKRUBB HENDENE MYKERE:

Redningen for tørre hender

REDNINGEN: Hendene får virkelig gjennomgå i kaldere vær, og blir både tørre og ru. Men denne valnøttskrubben kan være redningen! (FOTO: Tove Eggen)
REDNINGEN: Hendene får virkelig gjennomgå i kaldere vær, og blir både tørre og ru. Men denne valnøttskrubben kan være redningen! (FOTO: Tove Eggen)

Tørre vinterhender er hverken behagelig eller veldig delikat. Heldigvis er det noe vi enkelt kan gjøre noe med!

Oppskrift på valnøttskrubb:

Du trenger en håndfull med valnøtter, cirka åtte stykker, ekstra jomfru olivenolje og honning.

  • Avskall valnøttene ved å bryte de opp i enden istedenfor å knuse de - raskere og mindre sølete.
  • Legg i en food prosessor og kvern på middels høy hastighet slik at nøttene ikke blir til mel.
  • Hell over i en skål.
  • Tilsett 1/4 kopp med ekstra jomfru olivenolje (olivenolje går også).
  • Bruk en gaffel og rør inn en spiseskje med honning.
  • La stå i minst fem minutter før bruk.
  • Påfør hender og la trekke seg inn i huden fem-ti minutter.
  • Skrubb lett og vask av med lunkent vann.
  • Klapp huden tørr med et mykt håndkle.

Vi kjenner det allerede nå som høsten byr på sur vind og kaldere grader. Huden kjennes strammere, og sakte, men sikkert blir spesielt ansikt, legger og hender tørre.

Selv kan jeg ofte få så tørre hender og albuer at de nærmest setter seg fast i ullgenseren - og det føles jo ikke videre delikat ut.

- Det er ikke bare kulden i seg selv som påvirker huden, det er også de mange overgangene mellom kald vinterluft, og et tørt, varmt inneklima, opplyser Norsk Helseinformatikk.

Og dermed mister huden både fuktigheten og fett, noe som gjør at den blir tørr, ru og nærmest flasser.

Unngå vann

Men selv om huden mister fuktighet i form av vann, er det fett den ofte trenger mer av.

Dette er fordi en tørr hud uansett har vanskeligheter med å holde på fuktigheten hvis den ikke har nok fett, men også fordi å bruke produkter med mye vann på vinteren kan være farlig for huden.

I den kalde lufta så kan mye vann på ansiktet, i form av rene fuktighetskremer uten fett, faktisk fryse på huden. Derfor er det lurt å holde seg til fetere kremer, eller påføre fuktighetskrem i god tid før du skal ut av huset, og jobbe produktet godt inn i huden.

- Det er ingen grunn til å bade eller dusje flere ganger om dagen og unngå overdrevet bruk av såpe og bruk såpe med hudvennlig pH, skriver legen Flemming Andersen på nettdoktor.no.

Å dusje i for varmt vann kan faktisk gjøre det motsatte av det vi ønsker for huden, og vil faktisk strippe den for sine naturlige oljer.

diy valnøtter skrubb tørr hud

MYKE HENDER: Valnøttskrubben er helt naturlig og rikt på fett og antioksidanter som sørger for babymyke hender i vinter. (FOTO: Tove Eggen)

På med fett

Dermed er det rikelige fettkilder huden trenger for å bevare huden så myk og god som mulig. Dette kan man oppnå ved å bruke fete kremer og kuldekrem som fås kjøpt i butikken og på apoteket.

Men det finnes også raske og billige løsninger man kan lage selv hjemme ved å bruke ingredienser som man allerede har på kjøkkenet.

Et diy-produkt som er veldig populært, er en valnøttskrubb som lages av olivenolje, valnøtter og honning.

Ifølge nettsiden wholeliving.com er denne skrubben perfekt for tørr hud da den skånsomt fjerner døde hudceller, samtidig som den tilfører huden gode oljer. Dette gjør du ved å male valnøtter og blande dem sammen med 1/4 kopp olivenolje og én spiseskje honning.

- Olivenoljen gir ekstra god smøring og honningen låser fuktigheten inne, skriver nettsiden.

Det fine med spesielt valnøtter er at de er fulle av næring som umettet fett, antioksidanter, proteiner og vitaminer - noe som gjør dem perfekte både til inntak og utvendig bruk.

I tillegg er de rike på magnesium som både styrker immunforsvaret og styrker benstrukturen, og nøttene inneholder blant annet polyphenoler som kan beskytte oss mot kreft, samt umettet fett og omega 3-fettsyrer som forebygger hjerte- og karsykdommer, skriver nrk.no.

Vi testet

En billigere håndskrubb som er så rik på gode vitaminer og ingredienser skal du lete lenge etter, så i håp om å redde de knusktørre hendene mine,ville vi teste ut denne diy-oppskriften selv.

Selv om valnøtterskrubber er et kjent produkt i hudpleieverdenen, blant annet den populære Walnut Complexion Scrub fra Ole Henriksen, så bruker de ofte skallet fra valnøttene ved å pulverisere dem.

Dette ville nok vært litt tricky å få til selv, og kan også være for hardt mot huden hvis ikke gjort riktig, så heldigvis byr denne oppskriften på å kverne selve nøtta istedenfor.

Man trenger en god food prosessor for å kverne nøttene, eventuelt hakke og banke de med kjøtthammer mellom bakepapir. Det viktigste er at partiklene blir så små som mulige.

Deretter blandet jeg det enkelt sammen med ekstrajomfruolivenolje og honning , dekket hendene med blandingen og lot den sitte i fem minutter før jeg skrubbet i vei.

Skyll så av med lunkent vann og klapp hendene tørre med et håndkle - ikke gni.

Resultat

Ikke bare er dette en rask metode å skrubbe hendene på, når nøttene først er kvernet, men blandingen både føles og lukter fantastisk deilig!

Valnøttene er akkurat passe slipende til å fjerne de tørre og døde hudcellene som ligger som et flassete lag over hendene mine, samtidig som jeg kjenner den rikelige fettkilden.

Ekstra jomfru olivenoljen gjør hendene utrolig myke, ja hendene føles nesten mer fleksible ut, og honningen gir blandingen en deilig tykkelse og gjør jobben lettere. For å teste hvor god denne skrubben er, tok jeg den også en runde på ansiktet og legger.

I tillegg kjennes huden beskyttet fra kulden i det man går ut av huset - det er jo et fint pluss.

I ansiktet opplevde jeg samme resultat, men på leggene ble ikke like mye av de døde hudcellene fjernet. Så her må det nok en sterkere skrubb til for å virkelig få jobben gjort.

Men det forteller meg også at valnøttskrubben er en god og mild variant for ansikt og hender, og som ikke vil være for hard mot den delikate vinterhuden.

diy valnøtter skrubb tørr hud

NØTTER TIL JUL OG ANSIKT: Ofte blir valnøtter liggendes bakerst i tørrvarehylla, men nå er det bare å ta de frem - selv om det ikke er jul enda, og lage seg en fantastisk god skrubb for tørr hud. (FOTO: Tove Eggen)

Les også:

Billigsjampoen som er best i test

Ikke tørk håret med håndkle

- Det mange gjør feil er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus