Ikke gjør dette på jobbintervju

Intervju: Unngå de verste tabbene på jobbintervju. Kle deg pent og svar tydelig. Foto: Colourbox
Intervju: Unngå de verste tabbene på jobbintervju. Kle deg pent og svar tydelig. Foto: Colourbox

10 ting som gjør at du ikke får jobben

Folk fokuserer som regel på hva man skal gjøre for å imponere arbeidsgiveren på jobbintervju. Men det er minst like viktig å vite hva du IKKE skal gjøre, forteller Torunn Riiser i Adecco Search & Select.

Hun jobber med å rekruttere de aller beste medarbeiderne og lederne som finnes på markedet.

Mye rare mennesker

- Det er viktig å forberede seg godt. Folk gjør mange tabber under intervjuet, sier Riiser til MSN.no.

Hva er det rareste du har sett gjennom karrieren?
- Vi har hatt jenter som ammer midt i intervjuet, folk som slenger illeluktende «sokkelesten» på bordet og ungdom som tar med foreldrene til møtet. Vi har til og med hatt en person som stekte vafler gjennom helintervjuet. Det var et forsøk på å være kreativ, men det virket bare mot sin hensikt.

Les også: Er dette verdens skumleste jobbintervju?

Riiser vil at du skal komme forberedt til intervjuet og IKKE gjøre noen av disse feilene:

1. Ikke kom for sent!

- Den dårligste starten du kan få på et intervju er å komme for sent. Hvis bussen eller toget streiker er du nødt til å ringe bedriften du skal til. Forklar hva som har skjedd, og når du regner med å være til stede, sier Riise. Hun påpeker at folk burde sette av god tid til reiseveien.

2. Ikke kle deg upassende!

- Det er mange som ikke har skjønt hvordan de skal kle seg på jobbintervjuet. Vi ser ofte unge jenter som kommer med dype utringninger og korte skjørt. Er du usikker på hva du skal ha på deg, så ta en tur til bedriften for å bedrive litt ”spionvirksomhet” dagen før.

Riiser legger til at det er stor forskjell på hva som er akseptert i de ulike bransjene.- Få inspirasjon fra årets høstmote, anbefaler Riise.

Les også: Sjefen kan nekte eksentrisk bekledning

3. Ikke lyv!

- Det lønner seg aldri å pynte på sannheten. Det er veldig dumt hvis dine historier ikke passer overens med hva referansene dine sier. Da tror jeg du rett og slett har mistet jobbmuligheten allerede, sier Riiser.

4. Ikke svar med ja og nei

- Ikke svar med ja eller nei når du får spørsmål. Prøv å utdype svarene med gode eksempler for å vise at du skjønner problemstillingen.

6. Skru av telefonen!

- Folk glemmer ofte å skru av telefonen på intervju, og da er det viktig å legge den bort med en eneste gang. Tro det eller ei, men mange fortsetter samtalen i flere minutter. Det hjelper ikke deres jobbsjanser.

Les også på MSN.no: Slik får du drømmejobben via Twitter

7. Ikke snakk for mye

- Ikke snakk for mye, men la intervjueren lede møtet. Hvis du prøver å unngå de ubehagelige spørsmålene, så er det fare for at selskapet føler at de ikke vet nok om deg etterpå.

8. Ikke planlegg for mye

- Ofte pugger folk svarene til spørsmålene de TROR kommer, og det er ikke noe sjakktrekk. Husk at du må konsentrere deg om hva intervjueren sier, og at du må kunne svare på overraskende spørsmål.

Les også: Slik styler du deg selv på nettet før jobbintervjuet

8. Ikke baksnakk tidligere kolleger

- Snakk aldri nedsettende om folk du har jobbet med tidligere. Da tror folk at du kan snakke bak ryggen deres i en ny stilling også.

9. Ikke lukt vondt

- Røyk og svettelukt er ikke særlig appellerende på et intervju. For mye parfyme, selv om det er herlige dufter, er heller ikke bra. Bare pass på at du er ren og pen.

10. Ikke ta med mamma og pappa på intervju

- Mange ungdom kommer på intervju med foreldre. Vi har hatt folk helt opp i 24-års alderen som har kommet med sine foreldre på slep. Det virker veldig lite selvstendig, og er alt annet enn bra for førsteinntrykket.

Les også: De 10 største jobbintervju-tabbene

Klarer du å unngå disse tabbene, så vil du garantert gjøre det bedre på intervju slår Riise fast. Lykke til!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus