Ukemeny med lettvint mat
Denne menyen har noe for alle. Og maten er enkel å lage.
Endelig mandag!
I forrige uke ble det servert en nostalgisk ukemeny. Denne gangen satser vi på det lettvinte. Det er bidrag fra det italienske kjøkkenet, det indiske og det nordiske. Så det er bare å glede seg til en ny matuke!
Alle oppskriftene finner du nederst i artikkelen.
Mandag: Pesto
Pesto er en av de klassikerne som man plutselig glemmer en stund. Og det kan være fint, for det er alltid et hyggelig gjensyn. Pesto lages altså av basilikum, pinjekjerner, olivenolje, hvitløk og parmesan. Det hender jeg har i litt andre urter også dersom jeg har det for hånden. Persille, timian, estragon, kjørvel og gressløk er alle velkommen til min pestofest.
Tirsdag: Fiskeburger
Festen fortsetter på tirsdag! Da er det nemlig hamburger. Men, ikke på tradisjonelt vis. Denne gangen er det nemlig duket for fiskeburgere. I oppskriften brukes det sei, men også annen fisk (eller en blanding) kan brukes. Det viktigste er å få til en god farse som gjør at fisken holder seg sammen før den stekes gyllen i smør.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenOnsdag: Brødsuppe
Det er skikkelig fattigmanns bondekost fra Italia som holder sulten utenfor dørstokken i dag. En brødsuppe, skal jeg innrømme, høres ikke spesielt innbydende ut. Men, på samme måte som brødpudding så får brødet et helt nytt liv. Omtrent som Terry Lennox i Raymond Chandlers The Long Goodbye dukker brødet opp i en ugjenkjennelig form, og mye mer interessant. Brødet gir fylde til suppa som ellers består av god kraft, kokt egg, pølser og parmesan. Dette er så back to basic du kommer.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTorsdag: Kylling og chèvre
Denne retten kom til verden for å være kjapp. Og det er den. Den er en av rettene i det knippe av 20-minutters middager vi samler her . Stek kyllingfileten (og gjør du det slik blir det best), og server den med finsnittet fennikel, eple og biter av chèvre.
Les også: Oppskrift på nydelig pai med skogsopp
Fredag: Indisk kylling
Det er tid for å krydre litt! Og vi skal til India for å hente inspirasjon. Blir du med?
Artikkelen fortsetter under annonsenLørdag: Finnbiff
Vi skal hjem igjen. Men, det er nesten like eksotisk. For det er reinsdyr på menyen. Finnbiff trenger ingen nærmere presentasjon, men det kan være verdt å nevne at dersom du får tak i tørket steinsopp så blir denne retten hevet et ganske drøyt hakk oppover.
Søndag: Bakt rødspette
Å bake en fisk i ovnen har blitt min favorittmetode og har vært det lenge. Det er en skånsom måte å behandle fisk på som krever utrolig lite innsats av kokken.
Les også:
Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god
Vår største pizzatest noensinne
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Mandag
Indisk kyllingrett
Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!
Artikkelen fortsetter under annonsenFremgangsmåte:
Skjær to løk i skiver, hakk hvitløk og ingefær. Stek løk, hvitløk og ingefær i fem minutter på middels varme. Pass på å ikke svi hvitløken. Ha på karri, cayennepepper og kumin og stek videre i to minutter. Ha i kyllingbitene og vend dem godt rundt. Ha i tomater og kokosmelk. La det koke i 40 minutter. Ha i cashewnøtter, yoghurt, server med ris og ha på litt frisk koriander.
Artikkelen fortsetter under annonsenOm du smaker og vil ha mer sting har du i mer cayennepepperpulver (eller chilipulver).
Til 4 porsjoner:
2 stk løk
2 fedd hvitløk
2 cm ingefær, skrelt
2 ts karri
1 ts cayennepepper
2 ts kumin
1 bokser kokosmelk
1 kylling, i seks biter
3 stk tomatbokser
100 g cashewnøtter
4 ss yoghurt naturell
4 ss frisk koriander
4 ss smør, til steking
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Tirsdag
Flyndre (rødspette)
Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.
Artikkelen fortsetter under annonsenFremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 160 grader.
Ha olje i bunnen av en ildfast form. Formen må være stor nok til hele fisken (men den bakerste finnen og hodet kan skjæres av om formen er for liten).
Skjær sitronen i skiver. Legg halvparten av skivene i bunnen av formen. Dryss på litt salt og pepper. Legg på halvparten av timianen.
Legg fisken på sitronskivene. Dryss på salt, pepper og legg på resten av timianen. Legg resten av sitronskivene på toppen av fisken.
Om du vil bruke steketermometer: Sett det i den tykkeste delen av kjøttet (rett bak nakken). Fisken er ferdig når termometeret viser 60 grader (mange liker den også på 50 grader).
Ta ut fisken etter ca 20 minutter og sjekk om den er ferdig.
Ved servering: Løsne skinnet forsiktig ved bakfinnen. Dra det av (mot hodet). Før en kniv langs det store benet som går langs ryggen. Bruk en stekespade, ostehøvel eller kakespade til å løsne ut filetene. Servér gjerne med hollandaise, noen smørstekte grønnsaker og noen poteter.
Artikkelen fortsetter under annonsenIngredienser:
1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen
1 stk sitron
0.5 potte timian
salt og pepper
olivenolje
Onsdag
Fiskeburger med hvitløkmajones
Det eneste som er skikkelig viktig når du lager fiskekakene, er at du bruker fersk fisk!
Fremgangsmåte:
La alle ingrediensene til fiskekakene være kjøleskapskalde.
Start med majonesen. Riv hvitløkfeddene i en bolle. Ha i eggeplommene og rør det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette speingen i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Skrell rødløken og hvitløkfeddet og ha dem i food processoren sammen med persillegrenene. Fjern eventuelle bein fra fiskefiletene og del dem i mindre stykker før du har dem i food processoren. Start knivene og kjør rundt i 20 sekunder. Ha i saltet og kjør knivene rundt i 20 sekunder til. Del smøret i terninger og ha i. Kjør knivene i nye 20 til alle smørterningene er borte i fiskemassen. Hell i melken i en stråle mens knivene fremdeles går rundt.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet er ikke sikkert du trenger all melka, så sjekk om du har fått en passe deig. Den skal kjennes nesten ut som kjøttdeig.
Væt håndflatene med litt vann og rull og klem ut 4 burgere. Smelt litt smør i en stekepanne sammen med olivenoljen. Ha på ganske sterk varme. Legg i fiskekakene og stek dem i 3–4 minutter. Så snur du dem forsiktig rundt og steker like lenge på den andre siden.
Artikkelen fortsetter under annonsenRist hamburgerbrødene (i rister eller i ovnen) og smør på majonesen, ha på fiskekakene, salat og tomat.
Til 4 porsjoner:
Fiskeburger
0.5 stk rødløk
1 fedd hvitløk
5 kvist persille
25 g smør
1 dl melk
600 g seifilet
1.5 ts salt
1 ss olivenolje
Hvitløkmajones
2 fedd hvitløk
2 stk eggeplomme
2 dl solsikkeolje
1 ss sitronsaft
salt og pepper
Til burgeren
4 stk hamburgerbrød
salatblader
tomat
Artikkelen fortsetter under annonsenTorsdag
Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr
Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.
Fremgangsmåte:
Finhakk løken og skjær baconet i små biter. Ha løk og bacon i en dyp stekepanne. Stek til løken er gyllen på middels svak varme (ha eventuelt i litt smør eller olje om baconfettet ikke er nok).
Skrell og skjær poteter og gulrøtter i store terninger. Skjær soppen i skiver. Ha poteter, gulrøtter og sopp i stekepanna og la det steke i 5-10 minutter.
Ha i crème fraîche, finnbiff, hakket brunost og knust einebær. La det koke til potetene er møre og det begynner å tykne.
Smak til med salt og pepper. Og dryss over litt gressløk.
Ingredienser:
1 stk løk
4 stk gulrøtter
600 g potet
4 skiver bacon
5 stk champignon eller annen sopp
2.5 dl crème fraîche eller rømme
2 stk einebær
40 g brunost
500 g finnbiff
2 ss gressløk
Artikkelen fortsetter under annonsenFredag
Italiensk mat? Ja, denne suppa er autentisk.
Artikkelen fortsetter under annonsenFremgangsmåte:
Kok opp kraften og hold den varm.
Riv osten, fjern skallet fra eggene, skjær pølsene i skiver og hakk persillen.
Legg brødskivene i suppeskåler. Skjær eggene i skiver og legg på.
Legg i pølser, dryss på ost og hell over kraft.
Dryss til slutt over så mye persille du vil ha. Jo mer, jo bedre!
Til 4 porsjoner:
50 g parmesan
2 stk kokte egg
4 stk brødskiver
50 g parmesan
persille
4 stk pølse, gjerne italienske
1.2 l kraft eller buljong
Lørdag
Pesto
Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.
Fremgangsmåte:
Ha pinjekernene i en tørr stekepanne på middels varme. Rør rundt i pinjekjernene til de begynner å gi fra seg litt lukt og får litt farge. Bruk stavmikser/kjøkkenmaskin til å kjøre alle ingrediensene sammen, eller bruk morter (begynn med hvitløk og fortsett med basilikum, pinjekjerner, ost, salt, pepper og olje). Ha i så mye olje du vil og smak til med salt og pepper.
Artikkelen fortsetter under annonsenIngredienser:
1 fedd hvitløk
5 ss pinjekjerner
1 potte basilikum
75 g parmesan
0.5 dl olje
salt og pepper
Søndag
Kylling og chèvre
Middag på 20-minutter. Dette middagstipset er gull verdt.
Fremgangsmåte:
Rens bort det trevlete, ytterste laget på fennikelen og skjær av toppene (spar på det fine "gresset"). Del fennikelen i båter og legg i en bolle.
Fjern kjernehuset på eplet og del det i fire. Skjær tynne skiver av eplet og ha i bollen.
Artikkelen fortsetter under annonsenHa i olivenolje og sitronsaft og vend godt rundt. Ha i litt salt og nykvernet pepper.
Fordel fennikel og eple på tallerkener. Ha over chevre.
Del kyllingbrystene i tre på langs. Vend dem i litt olje og ha på salt og pepper. Stek eller grill dem, omtrent 5-6 minutter på hver side (kortere om grillen er veldig varm).
Legg kyllingen på tallerkenene og servér. Ha eventuelt over litt olje, sitronsaft, salt og pepper. Pynt med litt av "fennikelgresset".
Til 4 porsjoner:
2 stk fennikel
4 ss olivenolje
2 stk sitronbåter
2 stk eple
150 g mild chèvre
4 stk kyllingbryst
salt og pepper