Dette må du huske når du skifter halogenpære

Husker du å bruke papir når du skal skifte halogenpære? (Foto: Gaute Beckett Holmslet)
Husker du å bruke papir når du skal skifte halogenpære? (Foto: Gaute Beckett Holmslet)

Sjekker du symbolene på baksiden av emballasjen?

Å skifte lyspære anses for å være så enkelt at det til og med er funnet opp vitser som spiller på at dumme mennesker, ofte representert av svensker i de norske vitsene, må være flere for å få det til. I realiteten er det ganske enkelt, og man må som oftest bare være én. Men det betyr ikke at man ikke kan gjøre det feil. Ved skifte av visse halogenpærer bør man ta noen forholdsregler før man skifter.

EU-innstramminger kan gi halogenforbud

Pass fingrene

En feil mange gjør er å glemme papir. Ja, papir er lurt å bruke når du skifter halogenpærer i kapselform. Grunnen er enkel:

På kroppen har vi et fettlag, spesielt på fingrene. Uten papir mellom fingrene og pæra vil dette fettet legge seg på glasset. Ikke noe problem i utgangspunktet, men når pæra blir varm vil kombinasjonen høy temperatur og fett gjøre glasset utrygt, ifølge Wikipedia.

Les mer om lyspærer

Glasset reagerer nemlig med oljen i fettet, og glassets molekylære oppbygning endres når den blir varm. Dette gjør at gassen i pæra kan lekke ut, levetiden blir forkortet og visstnok kan også pæra eksplodere.

Forsiktig, forsiktig

Derfor bør du altså sørge for å ha litt papir mellom deg og pæra. Men du bør også tenke litt over hvordan du setter pæra inn. Nøkkelen er å være forsiktig, spesielt med de minste 2-pins pærene - for eksempel GY6.35 eller G4.

Optimalt skal pæra dyttes rett inn uten at du må lirke den inn. Denne lirkingen kan nemlig ødelegge kontakten mellom pære og sokkel. Det er dette som gjør at "døde" pærer plutselig våkner til liv hvis du dunker litt i dem.

Denne Ikea-lampen har slitt spesielt med halogenpærene Et annet "hett" tips er å være helt sikker på at lampen er slått av før du setter i den nye pæra. Halogenpærer blir svært raskt varme og overflatetemperaturen når fort over 200 grader.

Slik ser en 2-pins halogenpære ut, i dette tilfellet en G4-pære. (Foto: Gaute Beckett Holmslet)

Slik ser en 2-pins halogenpære ut, i dette tilfellet en G4-pære. (Foto: Gaute Beckett Holmslet)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus