Storbystil med loppefunn

NONCHALANT I NEW YORK: At møblene ikke er hele og perfekte, er en del av den dekadente sjarmen. (Foto: Ida Magntorn)

Ida Magntorn har fotografert hjemmeinnredning i fem av verdens storbyer. Hun vet hvordan man skaper den urbane vintagestilen hjemme.

To stiler

New York-stil: Gjenstander

1. Kurver og ampler

2. Industrilamper

3. Skjeletter og kranier

4. Sommerfugler

5. Veggur

6. Fine flasker

7. Gamle flagg

8. Fjær

9. Bøker

Paris-stil: Fargepalett

1. Fersken

2. Aprikos

3. Blek lavendel

4. Lys rødt

5. Pudderrosa

6. Te

7. Slitt sølv

8. Måneskinnsgult

9. Smaragdgrønt

10. Dueblått

(Kilde: Boka «Urban vintage»)

Ida Magntorn har alltid besøkt flest mulig loppemarkeder når hun har vært på reisefot. Slik har hun fått oversikt over hva storbyfolk vil bli kvitt – men også hva de er interessert i å kjøpe. Til slutt ble Ida så nysgjerrig på å finne ut hvordan folk hadde det i hjemmene sine, at hun pakket kamerabagen og banket på dører hjemme hos folk i New York, Los Angeles, Paris, London og København.

Se de flotte bildene nederst i saken.

– Jeg visste jo at ulike stiler preget byene, det ser man når man går på loppis og titter på mennesker. Men nå ville jeg se hvordan folk hadde det på ordentlig, i hjemmene sine. Jeg var framfor alt interessert i hvordan man skaper de ulike stilene selv.

Modige dansker

For å finne inspirerende hjem oppsøkte hun blant annet interiørbloggere og forfattere i byene. Ettersom Ida er veldig interessert i second hand, sa det seg selv at hun måtte ha en vintage-vinkling på prosjektet. Nå presenteres resultatet samlet i boka «Urban vintage» som utgis på det svenske forlaget Norstedts.

I Køpenhavn fant Ida – ganske som forventet – skandinavisk enkelhet, men også morsomme detaljer.

– Københavnerne er litt bohemske og våger mer enn andre skandinaver. De har sine stilrene, enkle designmøbler, men kanskje en vegg som er sukkerspinnsrosa og noen knallgule detaljer.

Rått og rent

Paris har tidligere vært Idas personlige favoritt, på grunn av det kunstneriske og snirklete. Men akkurat nå synes hun New York er mer interessant.

– Jeg liker den rå basen med betongvegger, tegl, synlige rør, gamle elementer og så kanskje noen sirlige møbler midt i alt dette. Eller et ekte håndknyttet teppe på et betonggulv.

Blant de slitne og patinerte materialene har også vekster i ulike høyder stor betydning.

– Gjerne grønne planter som henger i ampler i forskjellige materialer. I Los Angeles var det også mye makramé, det liker jeg.

Litt slitt

Selv om storbyene har hver sine særtrekk, finnes det også likheter. Som at byfolk ikke er så nøye og bekymrede når det kommer til innredning.

– Kanskje det skyldes at de flytter oftere, og at møblene derfor ikke må være perfekte eller stå på samme plass i et helt liv. Det er også vanlig at man finner gjenstander og møbler ute på bygatene. Folk setter ut brukbare ting de ikke behøver lenger, og så tar noen andre vare på det.

Ida forteller at folk bytter med hverandre, og handler på loppis, i mye større utstrekning i storbyer enn andre steder.

– Det gjør at innredningen ikke blir så alvorstynget og tilrettelagt. Møblene kan få være litt slitt, og man tør å ta ut svingene mer. Ingenting varer evig. Det er en trend i seg selv at det skal se nonchalant ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus