Bryllupsfest som tok av:

Tid for oktoberfest

Tid for oktoberfest
Tid for oktoberfest

Denne helgen avsluttes Oktoberfesten i München, men hvis du ikke kom deg dit i år så har du fremdeles muligheter til å komme i oktoberfeststemning.

ABC Nyheters ølentusiast

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

På vinmonopolet og i butikker finner du et bredt og spennende utvalg av tyske øl. Kombiner dette med litt Ompa-musikk og server tysk mat – og du og dine gjester er klar for Oktoberfest.

Oktoberfesten startet som en bryllupsfest i 1810. Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese inviterte borgerne i München til en fest med øl, hesteløp og andre fornøyelser. Denne festen ble en årlig tradisjon og i dag er dette den største folkefesten i verden med over 6 millioner besøkende på 16 dager.

Les også: Pils, please!

Stolt ølkultur

Tyskland er kjent for sin stolte ølkultur. Med rundt 1300 bryggerier som produserer over 5000 ulike øl så er utvalget enormt. Størstedelen av ølet som produseres er av Pilsnertypen, men øl som Weizenbier, Bock, Helles, Kölsch og Altbier er også godt kjent utenfor Tyskland.

Mer spesielle øl som Rauchbier, Schwarzbier og Gose gir den tyske ølkulturen bredde og uvanlige smaksopplevelser. Og tyskerne er nøye med ølet sitt!

Ølet skal serveres på en skikkelig måte. De aller største ølelskerne hevder bestemt at det tar 7 minutter å skjenke en god pils, og skummet skal være minimum 3 centimeter høyt. Tysk ølbrygging har hatt en betydelig innvirkning på en rekke andre europeiske land.

Oktoberfesten i München trekker til seg 6 millioner besøkende i løpet av 16 dager. Da går det med en del øl!Oktoberfesten i München trekker til seg 6 millioner besøkende i løpet av 16 dager. Da går det med en del øl!

Renhetsloven av 1516, som forbød annet enn bygg, vann og humle i ølet, har også blitt håndhevet av bryggerier utenfor landets grenser – deriblant Norge. Norske øl som Bayer, Bokkøl og Eksport er veldig tyske i stilen, noe som viser en tydelig tysk påvirkning hos de eldste norske bryggeriene.

Under Oktoberfesten er det kun øl fra München som kan serveres og ølet må være brygget etter renhetsloven med et alkoholinnhold på rundt 6 %. Hvis man er på jakt etter flest mulig øltyper så er dette ikke rette festivalen. Men hvis man ønsker en folkefest og et innblikk i tysk ølkultur så er det en unik opplevelse. Enkelte hevder riktignok at Oktoberfesten har blitt alt for stor og at den i dag er en turistmaskin hvor mye av den opprinnelige sjarmen er borte.

Les også: Havets sølv og øl er gull

Øl til oktoberfesten

I Vinmonopolets utvalg finner man 22 tyske øl. I tillegg finnes det en rekke øl i butikkene og på utesteder. Det er med andre ord et greit utvalg, men med 5000 tyske øltyper så er det klart at det godt kunne ha vært flere å velge imellom. Vi har plukket ut et lite utvalg av disse.

Früh Kölsch

Kölsch brygges kun i Köln. Dette er et lyst og undergjæret øl som minner litt om et lagerøl. Früh Kölsch er gylden i fargen med et hvitt skum som faller litt raskt sammen. Dufter litt av gress og blomster og noe aprikos og eple. Smaken er fruktig, med en svak bitterhet og en tørr finish. Et øl som er forfriskende og lett å drikke. Denne er i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Früh Kölsch – Alkoholinnhold 4,8 – 0,5 l

Mönchshof Bockbier

Kobberfarget med et fint hvitt skum som holder seg godt. Duften er maltig med honning og en behagelig duft av korn. Smaken er veldig preget av malt, litt røykatig og fyldig. En del sødme, tørkede frukter og litt nøttepreg. Et mektig bokkøl.

Mönchshof Bockbier – Alkoholinnhold 6,9 – 0,5 l

Köstritzer Schwarzbier

Dette er et av de eldste Schwarzbier i Tyskland. Ølet skal visstnok ha vært en favoritt hos Goethe i sin tid. Ølet er helt svart med et skum som er litt brunlig. Dufter maltig og litt søtlig krydret. Litt melasse og kaffe. Smaken er behagelig og balansert. Preget av mørk malt, men også noe karamell. En tørr finish og ikke for mye bitterhet.

Köstritzer Schwarzbier – Alkoholinnhold 4,8 – 0,5 l

Erdinger Urweisse

Dette er et øl som skal være brygget i henhold til gamle bayerske tradisjoner. Ølet er oransje, litt uklart og med et enormt skum. Dufter av banan, aprikos, sitrus og med et fint vaniljepreg. Meget tiltalende og fyldig banan/aprikossmak, med en søtlig avslutning som dreier mot vanilje.

Erdinger Urweisse – Alkoholinnhold 4,9 – 0,5 l

Tucher Bajuvator Doppelbock

Mørk rød med et lavt skum som har toner av brunt i seg. Dette er et øl hvor maltet er i sentrum. Den dufter av masse malt og melasse, tørkede frukter og litt gjær. Smaken er massiv og preget av en krydret maltsmak, nesten på grensen til maltekstrakt, litt karamell og sjokolade. Et svakt hint av sitrus fra humlen. Liker du mye maltsmak så liker du dette ølet!

Tucher Bajuvator Doppelbock- Alkoholinnhold 4,9 – 0,5 l

Paulaner Hefe Weissbier

Lys oransje, noe uklar med et flott hvitt skum. Behagelig duft av banan og karamell. Smaken er frisk og syrlig med mye sødme og banan. Veldig mye kullsyre. Ikke spesielt spennende, men meget lett å like. Dette ølet er i basisutvalget til Vinmonopolet.

Paulaner Hefe Weissbier - Alkoholinnhold 4,9 – 0,5 l

Ritterguts Gose

König Ludwig Weissbier er et typisk bayersk hveteøl. Perfekt til oktoberfest. König Ludwig Weissbier er et typisk bayersk hveteøl. Perfekt til oktoberfest.

Gose er en spesialitet fra byen Leipzig. Ritterguts Gose ble verdens beste Gose i 2013. Gose er en spesialitet fra byen Leipzig. Ritterguts Gose ble verdens beste Gose i 2013.

Dette er et spesielt og uvanlig øl. Gose brygges i Leipzig og var nærmest utdødd i midten av 1900-tallet. Heldigvis så et par bryggerier i byen verdien av dette unike ølet og fikk startet opp produksjonen igjen. Gose blir tilsatt salt og korriander, noe som gir det en enestående smak – helt ulikt alt annet. Ritterguts Gose smaker nærmest som en blanding mellom Gueze og en belgisk wittbier. Fargen er lys kobber, litt uklar med et hvitt skum som faller litt raskt. Duft av syregress, karamell, honning og grønne epler. Smaken er markant syrlig, krydret, litt hvitvinsaktig med innslag av grønne druer og epler. Litt preg av salt. En fascinerende øl med svært mye særpreg. Finnes i utvalgte butikker.

Ritterguts Gose - Alkoholinnhold 4,2 – 0,5 l.

König Ludwig Weissbier Hell

Gul og litt uklar med et flott massivt skum. Dufter godt av banan og nellik. En deilig banansmak med litt krydret og pepperaktig smak. Fin maltsødme. Ølet fremstår som veldig forfriskende og leskende. Et meget balansert hveteøl som nærmest definerer den bayerske hveteøltradisjonen.

König Ludwig Weissbier Hell - Alkoholinnhold 5,5 – 0,5 l.

Paulaner Oktoberfestbier

Gylden, klar, med hvitt skum som holder greit. Duften er preget av gress, honning og kjeks. Ølet er søtlig og leskende, relativt krydret med litt sitrus og karamell. Frisk og perlende smak, god balanse og fin bitterhet i avslutningen.

Paulaner Oktoberfestbier - Alkoholinnhold 6,0 – 0,5 l.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus