Asylbarna er først og fremst barn

Asylbarna er først og fremst barn
Asylbarna er først og fremst barn

Fotograf Rebecca Jafari fulgte barn og unge som søker asyl i et halvt år. Se glimtene fra hverdagen deres.

Gjennom en periode på et halvt år har Jafari fulgt barn og unge som søker asyl. Prosjektet er en del av Redd Barnas arbeid for å øke forståelsen til asylbarn. Hun har fulgt ti barn som bor i tre ulike mottak på Østlandet.

Tidligere denne uken avslørte ABC Nyheter at kun én av fire asylbarn kan søke om amnesti i Norge som følge av forliket mellom Venstre/KrF og Høyre/Frp. Det er ikke klart hvem av de ti barna fotograf Rebecca Jafari fulgte som havner i hvilken gruppe.

– Uavhengig av hvem som får bli eller ikke bli – vi må sørge for at disse barna får en god barndom mens de er her hos oss. Det skulle bare mangle, de er jo først og fremst barn, sier Jafari, som i over et år har arbeidet med prosjektet for Redd Barna, til ABC Nyheter.

Prosjektet hennes har resultert i en kampanje hos Redd barna som heter «Først og fremst barn» og bildene har blitt en fotoutstilling satt opp flere steder. Se bildene og les bildetekstene som er sitater fra barna:

Å vente. Jeg føler at det er hverdagen min på en måte da. At det er sånn der veldig spesielt. Foto: Rebecca Jafari.Å vente. Jeg føler at det er hverdagen min på en måte da. At det er sånn der veldig spesielt. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg stod på ski i dag. For første gang i livet mitt. Og det var gøy. Jeg var så glad at jeg kunne skli derfra 100 ganger! Foto: Rebecca Jafari.Jeg stod på ski i dag. For første gang i livet mitt. Og det var gøy. Jeg var så glad at jeg kunne skli derfra 100 ganger! Foto: Rebecca Jafari.

Fra hjemlandet mitt husker jeg lekene mine… Vennene mine. Når det blei regn så kom vannet fra taket og gikk ned i huset. Foto: Rebecca Jafari.Fra hjemlandet mitt husker jeg lekene mine… Vennene mine. Når det blei regn så kom vannet fra taket og gikk ned i huset. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg er ikke født i noe sted. Jeg ble født i Etiopia, så tok mamma meg i magen igjen. Så kom jeg til Italia. Så ble jeg født i Italia. Så tok hun meg i magen igjen når jeg var ni år, så ble jeg født i Norge. Så jeg er fra Norge. Foto: Rebecca Jafari.Jeg er ikke født i noe sted. Jeg ble født i Etiopia, så tok mamma meg i magen igjen. Så kom jeg til Italia. Så ble jeg født i Italia. Så tok hun meg i magen igjen når jeg var ni år, så ble jeg født i Norge. Så jeg er fra Norge. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg tenker på det om natta. Når jeg skal sove. Hver dag. Bare om natta. Det å vente, det er det verste. Åh… Jeg vil ikke snakke mer om det. Foto: Rebecca Jafari. Jeg tenker på det om natta. Når jeg skal sove. Hver dag. Bare om natta. Det å vente, det er det verste. Åh… Jeg vil ikke snakke mer om det. Foto: Rebecca Jafari.

Vi venter på svar lenge, og det er litt kjedelig å vente, for man vet ikke hva man får til svar. Og hvis man får nei så er det veldig dårlig og da er man redd for å gå tilbake til landet sitt. Og hvis vi får svaret ja så får lillebroren vår som er syk litt mer hjelp. Vi venter på svar lenge, og det er litt kjedelig å vente, for man vet ikke hva man får til svar. Og hvis man får nei så er det veldig dårlig og da er man redd for å gå tilbake til landet sitt. Og hvis vi får svaret ja så får lillebroren vår som er syk litt mer hjelp. Vi venter på svar lenge, og det er litt kjedelig å vente, for man vet ikke hva man får til svar. Og hvis man får nei så er det veldig dårlig og da er man redd for å gå tilbake til landet sitt. Og hvis vi får svaret ja så får lillebroren vår som er syk litt mer hjelp. Foto: Rebecca Jafari.Vi venter på svar lenge, og det er litt kjedelig å vente, for man vet ikke hva man får til svar. Og hvis man får nei så er det veldig dårlig og da er man redd for å gå tilbake til landet sitt. Og hvis vi får svaret ja så får lillebroren vår som er syk litt mer hjelp. Vi venter på svar lenge, og det er litt kjedelig å vente, for man vet ikke hva man får til svar. Og hvis man får nei så er det veldig dårlig og da er man redd for å gå tilbake til landet sitt. Og hvis vi får svaret ja så får lillebroren vår som er syk litt mer hjelp. Vi venter på svar lenge, og det er litt kjedelig å vente, for man vet ikke hva man får til svar. Og hvis man får nei så er det veldig dårlig og da er man redd for å gå tilbake til landet sitt. Og hvis vi får svaret ja så får lillebroren vår som er syk litt mer hjelp. Foto: Rebecca Jafari.

Noen ganger tror jeg at moren min vet at vi har andre avslag også hun sier ikke til meg fordi hun, fordi hun vil ikke bli, fordi hun vil ikke at jeg skal bli lei meg. Foto: Rebecca Jafari.Noen ganger tror jeg at moren min vet at vi har andre avslag også hun sier ikke til meg fordi hun, fordi hun vil ikke bli, fordi hun vil ikke at jeg skal bli lei meg. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg husker fra landet mitt at hver gang når jeg sov, så hørte jeg bomber. Også jeg hørte at sånne pistoler og sånt. Foto: Rebecca Jafari.Jeg husker fra landet mitt at hver gang når jeg sov, så hørte jeg bomber. Også jeg hørte at sånne pistoler og sånt. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg ville endre sånn at man får litt fortere svar og at det mest blir sånn ja-svar da. Og at folk blir glade og.. ja… Foto: Rebecca Jafari.Jeg ville endre sånn at man får litt fortere svar og at det mest blir sånn ja-svar da. Og at folk blir glade og.. ja… Foto: Rebecca Jafari.

Moren min sa til meg vi fikk avslag. Jeg spiste ikke på tre eller fire dager. Jeg gråt og sånne ting. Jeg trodde vi skulle tilbake. Foto: Rebecca Jafari.Moren min sa til meg vi fikk avslag. Jeg spiste ikke på tre eller fire dager. Jeg gråt og sånne ting. Jeg trodde vi skulle tilbake. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg vil gå på videregående skole og vinne olympiske leker. Det skal jeg gjøre. Hvis jeg får oppholdstillatelse. Foto: Rebecca Jafari.Jeg vil gå på videregående skole og vinne olympiske leker. Det skal jeg gjøre. Hvis jeg får oppholdstillatelse. Foto: Rebecca Jafari.

Hobbyen min er å leke veldig mye og være på skolen, også Tusenfryd og sånt. Det er veldig gøy der. Foto: Rebecca Jafari.Hobbyen min er å leke veldig mye og være på skolen, også Tusenfryd og sånt. Det er veldig gøy der. Foto: Rebecca Jafari.

Mamma er syk ofte. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Hun har ikke vondt, men hun er kald. Her i ryggen. Foto: Rebecca Jafari.Mamma er syk ofte. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Hun har ikke vondt, men hun er kald. Her i ryggen. Foto: Rebecca Jafari.

Og så jeg glemte å si at jeg har en venn også som er den beste vennen min som heter Ilham. Og han er den beste bestevennen min. Vi pleier å være hos hverandre. Foto: Rebecca Jafari.Og så jeg glemte å si at jeg har en venn også som er den beste vennen min som heter Ilham. Og han er den beste bestevennen min. Vi pleier å være hos hverandre. Foto: Rebecca Jafari.

De vet ikke at jeg bor på asylmottak, i et så lite hus. Jeg sier bare at jeg bor på et stor hus. For å lyve. Foto: Rebecca Jafari.De vet ikke at jeg bor på asylmottak, i et så lite hus. Jeg sier bare at jeg bor på et stor hus. For å lyve. Foto: Rebecca Jafari.

For tre måneder siden så fikk vi en lillebror. Og han var veldig søt og vi var veldig glade når vi fikk han. Vi så på babyen veldig lenge og ville bære den hele tiden. Mamma var litt redd for at vi ikke klarte å holde han, for han var jo en nyfødt baby. Foto: Rebecca Jafari.For tre måneder siden så fikk vi en lillebror. Og han var veldig søt og vi var veldig glade når vi fikk han. Vi så på babyen veldig lenge og ville bære den hele tiden. Mamma var litt redd for at vi ikke klarte å holde han, for han var jo en nyfødt baby. Foto: Rebecca Jafari.

Og det er så kjedelig her. Ikke internett her eller sånt. Og det er gammeldags her, veldig gammeldags. De har ikke malt det i hundre år. Det er så kjedelig å være her. Foto: Rebecca Jafari.Og det er så kjedelig her. Ikke internett her eller sånt. Og det er gammeldags her, veldig gammeldags. De har ikke malt det i hundre år. Det er så kjedelig å være her. Foto: Rebecca Jafari.

Når jeg er lei meg så får jeg ganske mye vondt i hjertet. Da drikker jeg noe kaldt. Foto: Rebecca Jafari.Når jeg er lei meg så får jeg ganske mye vondt i hjertet. Da drikker jeg noe kaldt. Foto: Rebecca Jafari.

Jeg hørte en mann fra Iran. Han fikk to avslag og han sa jeg vil ikke dra til hjemlandet mitt. Og så nå bor han i skog. Jeg tror jeg skal gjøre det samme. Jeg hørte en mann fra Iran. Han fikk to avslag og han sa jeg vil ikke dra til hjemlandet mitt. Og så nå bor han i skog. Jeg tror jeg skal gjøre det samme. Jeg hørte en mann fra Iran. Han fikk to avslag og han sa jeg vil ikke dra til hjemlandet mitt. Og så nå bor han i skog. Jeg tror jeg skal gjøre det samme. Foto: Rebecca Jafari.Jeg hørte en mann fra Iran. Han fikk to avslag og han sa jeg vil ikke dra til hjemlandet mitt. Og så nå bor han i skog. Jeg tror jeg skal gjøre det samme. Foto: Rebecca Jafari.

Jafari forteller videre at det å jobbe med prosjektet har vært både vanskelig og tøft. Samtidig som det har gitt henne mye glede.

– Mange går rundt og tror at asylbarn bare er triste, men det er ikke tilfelle. Ja, asylbarna lever i en spesiell livssituasjon – en situasjon de burde vært spart for – men asylbarna er også barn med all den glede, livsgnist og energi det innebærer å være nettopp barn. Det må vi huske: De er første og fremst barn, sier hun.

– På bildene mine, i lydopptakene og i notatene mine leser jeg og ser barn som er barn. Som er opptatt av Tusenfryd, høstferie og lekser som er kjedelige… Men jeg leser også om tanker og følelser jeg som tilhører barn i en spesiell livssituasjon. Tanker som ikke små barn skulle behøve å tenke, mener hun.

– Barna i prosjektet mitt liker prinsesser, som bygger hus til kattungene og som liker Tusenfryd - og det er de bildene som kameraet mitt har fanget, det er episode på episode som viser nettopp barndom. Men. Og så kommer det «men-et» som er så ufattelig sterkt når det gjelder barn som bor i asylmottak. Men. De er barn uten de samme rettighetene, uten de samme mulighetene for fremtiden. Uten den tryggheten og vissheten om at de kan få fortsette i klassen sin neste år, avslutter hun.

Se video av en prinsesse på asylmottak.

Du kan også se flere av Rebecca Jafaris bilder på bloggen hennes.

Tall og fakta om barn på flukt:

• Over 45,2 millioner mennesker er på flukt i verden.

• I 2012 søkte 9.785 personer asyl i Norge, 2.640 av dem var barn.

• Det bor i dag omtrent 3.600 barn i norske asylmottak.

• Over 1000 av disse barna har bodd i asylmottak i over tre år.

• Barn som søker asyl i Norge kommer oftest fra: Afghanistan.

• Asylsøkende barn har ikke rett til barnehageplass etter barnehageloven.

• Asylsøkende barn har rett til grunnskoleopplæring, når det er sannsynlig at barnet skal oppholde seg i Norge i mer enn tre måneder.

• Asylsøkende barn over 16 år har ikke rett til videregående skole.

• I følge FNs barnekonvensjon skal grunnskole og videregående opplæring være tilgjengelig for alle barn, artikkel 28 og 29.

• Alle barn har rett til lek og fritid i tråd med barnekonvensjonens artikkel 31.

(Kilde: Redd Barna)

Se flere saker som denne:

Bli med inn i Zevs fantastiske foto-verden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus